Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:22 12 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Profitul de peste un miliard de lei obtinut din vanzarea Piafenului a fost confiscat

ro

07 Jan, 2005 00:00 778 Marime text

Ajutoarele de stat pentru mediul de afaceri, supervizate de Consiliul Concurentei

O directiva impusa de UE pentru statul roman legata de mediul de afaceri concurential este restrangerea acordarii ajutoarelor de stat * Acestea urmeaza sa fie date si sa fie mai bine indrumate catre obiective si agenti economici care intr-adevar au nevoie de ajutoarele de stat * Acordarea de facilitati in zonele defavorizate a reprezentat o infuzie financiara fara rost * Consiliul Concurentei a finalizat in 2004 o investigatie pe linia medicamentelor, sesizata de agenti economici din Constanta * Sicomed SA si Microsim SA din Bucuresti au semnat un contract de vanzare exclusiva de materie prima pentru producerea de Piafen * Deoarece prin aceasta metoda se urmarea scoaterea de pe piata a celui de-al doilea producator de Piafen, Antibiotice Iasi, Consiliul Concurentei a anulat contractul respectiv * Profitul obtinut de Sicomed SA dupa semnarea contractului, din vanzarea medicamentului, de 1,16 miliarde lei a fost confiscat de autoritatea de drept

In acest an, Capitolul 6-Concurenta a urmat un traseu destul de simplu, fiind incheiat in 2004, Uniunea Europeana impunand o serie de directive, printre care si emiterea de acte normative care vizeaza mediul de afaceri autohton fara ca autoritatea de drept, Consiliul Concurentei, sa-si dea girul. O alta directiva impusa de UE este restrangerea acordarii ajutoarelor de stat care urmeaza sa fie date si sa fie mai bine indrumate catre obiective si agenti economici care intr-adevar au nevoie de ajutoarele de stat. "Noi am avut in Constanta zona defavorizata, Harsova, timp de trei ani, pana la 31 decembrie 2004, si acum cand tragem linie, nu se vede mai nimic", a declarat in acest sens Ioan Badica, inspector-sef in cadrul Inspectoratului Teritorial de Concurenta Constanta. Situatia acordarii ajutoarelor de stat in zonele defavorizate care nu s-au materializat in ceva care sa reflecte folosirea acestor facilitati cat mai optim, cu rezultate benefice pe termen lung, este aceeasi si in tara, nu numai in Harsova. Aproape 90% din licentele care au fost date de diverse ministere si pentru care se acorda ajutoare de stat in zonele defavorizate, un exemplu fiind defrisarea padurilor, nu au avut vreun rezultat benefic, agentii economici facand doar o prelucrare primara a lemnului, generand o serie de alte probleme. S-au tras o serie de semnale de alarma, in special ministerelor care acorda licente, sa fie mai rezervate si sa acorde aceste facilitati pentru activitati care sa puna in valoare potentialul din zona respectiva. Deja Uniunea Europeana a anuntat restrangerea masiva a ajutoarelor de stat in zonele defavorizate si chiar pentru zonele libere, acordandu-se ajutoare pentru inventii si inovatii, dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, pentru societati aflate in dificultate cu conditia ca acestea sa dea rezultate in plan local sau central, cu atat mai mult daca acea dificultate s-a creat in plan concurential. Agentii economici din Constanta nu au prea avut de suferit in ceea ce priveste mediul concurential. "Nu putem spune ca exista vreun domeniu de activitate care sa manifeste vreo sensibilitate sub acest aspect, tocmai pentru ca intrarile pe piata din exterior au fost destul de putine si acelea timide. In plus, majoritatea agentilor economici au beneficiat de ajutoare de stat mai mult sau mai putin, existand in permanenta o infuzie de ajutoare cam in toate domeniile de activitate", a adaugat Ioan Badica. Vor veni in schimb de anii urmatori alti concurenti, care vor determina si in plan central si in plan local miscari intre agentii economici vulnerabili, in special cei cu putere economica mai mica, din aceasta cauza punandu-se un accent mai mare pe ajutorarea IMM-urilor in anii viitori.

Intelegeri in domeniul fabricarii medicamentelor

S-a finalizat in anul care a trecut de catre Consiliul Concurentei o investigatie pe linia medicamentelor, sesizata de agenti economici din Constanta. A existat o perioada cand nu s-a mai gasit pe piata Piafen, sub forma de supozitoare si capsule. "Exista doi producatori in tara: Sicomed si Antibiotice Iasi, la un moment dat materia prima era furnizata de catre o singura societate din tara, Microsim SA, localizata in Bucuresti. Sicomed a convenit cu furnizorul sa-i se livreze doar celei dintai aceasta materie prima, incheindu-se un contract de vanzare exclusiva, intentionand sa scoata de pe piata, cel putin in ce priveste acest produs, pe Antibiotice Iasi. Atat societatea producatoare Antibiotice Iasi, dar si agentii economici, farmaciile constantene au sesizat ca furnizorul de materie prima are un singur beneficiar: Sicomed SA Bucuresti. S-a declansat o investigatie pentru incalcarea articolului 5, alin. 1, litera g din Legea Concurentei, privind scoaterea de pe piata a unui alt producator, in acest caz al medicamentului numit Piafen. Pe de o parte s-a dispus anularea acelui contract de furnizare exclusiva a materiei prime in cauza, la care s-a adaugat o amenda de 500 de milioane lei pentru Sicomed SA si 5 milioane pentru Microsim SA Bucuresti. Totodata s-a dispus si confiscarea profitului suplimentar pe care l-a realizat Sicomed SA, de la data incheierii acelui contract si pana la finalizarea investigatiei, de circa 1,16 miliarde lei. "Mai avem in curs de investigare multe alte sesizari vizand anumite domenii de activitate si categorii de bunuri, nu numai pe plan local, dar si in tara, prin asa-zise controale incrucisate, care vor fi finalizate in acest an, 2005", a concluzionat inspectorul-sef Badica.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii