Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:52 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

RAJA modernizeaza statiile de epurare

ro

19 Feb, 2005 00:00 721 Marime text

In cadrul institutiei a fost infiintata Directia de Calitate care are in vedere trei principii: calitatea serviciilor, monitorizarea implementarii managementului calitatii si, elementul de baza, serviciul de calitate a apei potabile si uzate * Prin intermediul finantarilor PHARE, Regia a reusit finalizarea retehnologizarilor statiilor de la Poarta-Alba, Ovidiu si Limanu inaintea termenului preconizat pentru incheierea lucrarilor, iar statiile de la Mihail Kogalniceanu si Negru Voda sunt in curs de finalizare * In ceea ce priveste sistemul de alimentare cu apa, in Dobrogea exista cel mai mare zacamant de apa iar RAJA detine cea mai mare zona cu retele interconectate din Romania # Apa subterana, de teritoriul dobrogean are o vechime de peste 25.000 de ani

In urma aparitiilor unor informatii negative referitoare la activitatea desfasurata de Regia Autonoma Judeteana de Apa Constanta, in ceea ce priveste calitatea apei, conducerea acesteia a tinut sa prezinte reprezentantilor presei si, implicit, publicului larg diversele proiecte intreprinse de regie pentru asigurarea unei calitati superioare a apei potabile. La discutii au participat seful Serviciului de Calitate a Apei, Viorel Costache, si directorul Directiei de Calitate din cadrul RAJA Constanta, Stefan Dinu. Organizatia profesionala care prin activitatea desfasurata de multe ori corecteaza efectele oamenilor asupra mediului, RAJA este preocupata in permanenta de modernizarile care pot imbunatati calitatea apei potabile. In acest sens, in cadrul institutiei a fost infiintata, la sfarsitul anului 2004, Directia de Calitate care are in componenta trei principii: calitatea serviciilor, monitorizarea implementarii managementului calitatii si, elementul de baza, serviciul de calitate a apei potabile si uzate. "Numarul membrilor din personal este destul de scazut, dar reusim totusi asigurarea unei calitati superioare a apei in tot judetul", a precizat Stefan Dinu. Serviciul Calitatea Apei este format din trei departamente: compartimentul de calitate apa potabila, care realizeaza analize zilnice privind calitatea apei potabile, compartimentul apa uzata, alcatuit din sase laboratoare deosebit de importante deoarece realizeaza analize pentru a verifica eficienta statiilor de epurare si compartimentul protectia mediului si sanatate publica.

Modernizarea statiilor de epurare, un pas spre cerintele europene

Potrivit celor declarate de seful Directiei de Calitate a Apei, laboratoarele sunt conduse de persoane competente, specializate in domeniul de activitate desfasurat, aceasta modalitate de lucru creand relatii excelente cu celelalte institutii locale, iar acest lucru este reflectat cel mai bine in modul in care este cotata Regia la nivel national. Astfel, la nivel national, RAJA este cea mai mare si mai moderna institutie, cu proiecte care privesc statiile de epurare atat finalizate, cat si in curs de finalizare. In acest sens, prin intermediul finantarilor PHARE, Regia a reusit finalizarea retehnologizarilor statiilor de la Poarta-Alba, Ovidiu si Limanu inaintea termenului preconizat pentru incheierea lucrarilor, iar statiile de la Mihail Kogalniceanu si Negru Voda sunt in curs de finalizare. Prin acest program de etapizare in ceea ce priveste retehnologizarea statiilor de epurare se incearca transformarea si imbunatatirea calitatii apei constantene, astfel incat sa corespunda standardelor Uniunii Europene. In ceea ce priveste sistemul de alimentare cu apa, RAJA are cel mai mare zacamant de apa si este cea mai mare zona cu retele interconectate din Romania, iar apa subterana are o vechime de peste 25.000 de ani. Datorita faptului ca, consumul de apa potabila a scazut foarte mult in ultima perioada, montarea sutelor de mii de apometrelor in locuintele constantenilor influentand acest proces, s-a redus exploatarea statiei de la Galesu. Aceasta zona de exploatare a fost mult timp criticata de constanteni datorita gustului si mirosului apei, deosebit de neplacute. Vinovata de aceste inconveniente este o scoica, Dreissena Polimorpha care insa are si o actiune deosebit de benefica asupra curatirii si epurarii apei, constituind un lucru rar intalnit pe meleagurile Europei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii