Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:51 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a dat startul la reorganizare

ro

27 Jan, 2010 01:47 1361 Marime text
reorganizareortopedie.jpgLa Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (SCJU) s-a înfiinţat ieri o comisie care să stabilească numărul de paturi de care are nevoie fiecare secţie, în funcţie de adresabilitate.

Astfel, se speră ca situaţiile în care la unele secţii pacienţii stau câte doi în pat, iar la altele stau saloanele goale, să dispară. Managerul SCJU Constanţa, dr. Dan Căpăţână speră ca în aproximativ două săptămâni comisia să termine evaluarea, iar în altele două deja să se creioneze o altă structură. „Comisia ia la puricat spitalul, astfel încât să identificăm, cu pixul în mână, cu planurile spitalului, fiecare pat, fiecare magazie, iar la sfârşit să putem să tragem o concluzie şi să putem redistribui paturi şi reorganiza secţii pentru că Spitalul de Urgenţă se confruntă cu un sistem învechit, este greu şi trebuie un pic mai multă flexibilitate, să nu mai stea oamenii doi în pat sau pe holuri", a precizat dr. Căpăţână.
Această măsură vine şi ca urmare a unei dispoziţii a Ministerului Sănătăţii, de la jumătatea lunii, conform căreia spitalele îşi vor putea modifica structura organizatorică în funcţie de gradul de ocupare al paturilor. „Este nevoie de mai multă flexibilitate. Spitalele, unităţile sanitare în general, trebuie să răspundă nevoilor pacienţilor. Avem unele secţii şi compartimente supraaglomerate, unde pacienţii stau câte doi în pat şi alte structuri în care adresabilitatea este scăzută. Am cerut managerilor să analizeze gradul de ocupare al paturilor şi situaţia din fiecare unitate şi le-am dat posibilitatea ca, în funcţie de necesităţi, să poată modifica structura unităţii sanitare sau, pentru o perioadă determinată, să interneze pacienţii unei secţii supraaglomerate în alte secţii libere, astfel încât să evităm disfuncţionalităţile", declara în urmă cu două săptămâni ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.

La Ortopedie nu poţi arunca un ac

Astfel, managerii şi directorii medicali sunt responsabili pentru utilizarea eficientă a paturilor din unităţile sanitare, astfel încât să fie evitat disconfortul pacienţilor. În situaţia în care adresabilitatea este crescută într-o anumită specialitate, pentru o perioadă determinată, pacienţii pot fi internaţi în secţiile/compartimentele cu profil medical sau chirurgical, cu utilizare scăzută. Dacă situaţiile de supraaglomerare a unor secţii/compartimente reprezintă o situaţie permanentă este necesar ca structura organizatorică să fie modificată prin reducerea numărului de paturi la secţiile neutilizate corespunzător şi creşterea acestora la cele cu adresabilitate crescută.
De exemplu, deoarece în această perioadă Ortopedia este plină din cauza alunecărilor pe gheaţă, reprezentanţii SCJU Constanţa au găsit soluţia pentru ca pacienţii să nu fie nevoiţi să stea câte doi în pat. Pentru aceştia a mai fost repartizat un salon de la Secţia Chirurgie 1. Acest lucru a fost necesar şi deoarece doar de luni dimineaţă, până marţi dimineaţă, 70 de persoane au ajuns la spital cu traumatisme, fracturi, entorse sau contuzii. Purtătorul de cuvânt al SCJU Constanţa, dr. Florian Stoian a precizat că marea majoritate a acestora au peste 60 de ani şi prezintă, în cele mai multe cazuri, fracturi de femur, traumatisme de coloană şi de bazin, care necesită multe zile de spitalizare şi intervenţii chirurgicale laborioase.
Dacă cei mai tineri spun că principalul motiv din cauza căruia au ajuns la Ortopedie este faptul că s-au aventurat pe gheaţă sau că din grabă au alunecat şi s-au lovit, cei în vârstă au alte motive. Unii dintre cei internaţi la SCJU spun că sunt ţintuiţi la pat fie deoarece au alunecat pe scări, fie deoarece au căzut pe stradă, chiar dacă au fost atenţi şi au mers încet.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii