Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:36 27 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scafandrii Zarafu şi Ispas rămân în adâncuri

ro

14 Sep, 2010 20:49 3711 Marime text
cap_4.jpgCei plecaţi în căutarea tinerilor Zarafu şi Ispas au ajuns la nava Medy, însă trupurile celor doi nu au fost găsite.

Cei doi scafandri, Cristian Zarafu şi Cătălin Ispas, nu se află în nava Medy. Cel puţin asta au stabilit până acum echipele care desfăşoară cercetări în vederea recuperării trupurile celor doi tineri. Şeful Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare spune că nu poate pune în pericol vieţile celorlalţi scafandri, în ciuda presiunilor.

scafandri_Nava_Medy.jpgDupă mai multe tentative nereuşite, echipele de salvatori plecate în căutarea scafandrilor Cristian Zarafu şi Cătălin Ispas au reuşit să coboare până la adâncimea de 38 de metri, în vederea localizării şi cercetării navei Medy. Deşi au existat voci conform cărora cei doi tineri s-ar fi aflat la bordul cargoului scufundat, scafandrii nu au dat încă de urma celor doi dispăruţi. Ion Voicu, şeful Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) susţine că, ieri, mai mulţi specialişti au reuşit să ajungă la nava Medy, după ce zilele trecute tentativele de localizare a epavei au eşuat din cauza vântului extrem de puternic. „Pentru o cercetare amănunţită, se caută în jurul navei. Se intră în ce se poate controla, cum ar fi puntea principală. De asemenea, se va intra şi în primele compartimente ale navei. Înţeleg dorinţa tuturor de a-i găsi pe cei doi tineri dispăruţi, însă nu putem pune în pericol vieţile celorlalţi scafandri, care nu pot sta în apă mai mult de 30 de minute. (...) Nu putem şti cât vor mai dura căutările", ne-a mai precizat Ion Voicu. La rândul său, Jorj Unciuleanu, patronul SC Hunter's Company SRL, firmă pentru care cei doi tineri lucrau, ne-a spus că o echipă de scafandri a cercetat nava Medy, însă nu a găsit nimic. Nu este de omis faptul că, în fiecare zi, Cristian Zarafu şi Cătălin Ispas au fost căutaţi până la graniţa cu Bulgaria, prin intermediul unor elicoptere şi avioane. Luni a fost organizat un comitet de urgenţă pentru verificarea vasului scufundat, care se află culcat, însă scafandrii ARSVROM n-au reuşit să coboare decât 12 metri, cargoul aflându-se la 38 de metri adâncime, după cum susţin autorităţile.

Tinerii efectuau o misiune lângă epava navei Medy. Au intrat în apă în jurul orei 17.00 şi nu au mai ieşit până în acest moment. Cargoul Medy se afla la aproximativ 40 de metri pe fundul marii şi nu blochează culoarele de navigaţie către Portul Constanţa. Din cauza costurile extrem de ridicate, o eventuală ranfluare nu poate fi adusă în discuţie. Nu este de trecut cu vederea nici faptul că, la momentul scufundării, nava Medy avea peste 20 de tone de motorină şi aproape 3.000 de litri de ulei de motor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • elena 16 Sep, 2010 08:37 Nu se stie mai nimic despre scafandrii militari care ii cauta pe disparuti.Cat timp vor mai sta pe mare?se poate considera ca sunt in siguranta, avand in vedere ca victimele sunt de negasit?Sa speram scufundarile la mare adancime se vor face in conditiile de siguranta cele mai stricte, iar militarii sa se intoarca cu bine acasa, la familii.