Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:18 01 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se va infiinta Registrul de atestare a produselor traditionale

ro

13 Nov, 2004 00:00 1060 Marime text

Lacrima lui Ovidiu va curge din nou dupa obtinerea marcii

Pentru a fi atestat ca traditional, un produs trebuie sa indeplineasca cateva conditii: trebuie sa fie fabricat din materii prime traditionale, sa prezinte o compozitie sau un mod de productie de tip traditional * In acest sens, se va elabora un caiet de sarcini ale carui criterii vor trebui intrunite in totalitate * Traditionalitatea produsului va fi contestata daca tine de asezarea geografica

Din data de 14 noiembrie va intra in vigoare, printr-un ordin al ministerului de resort, norma privind conditiile si criteriile pentru atestarea produselor traditionale, a anuntat Sorin Bulancea, director general al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Constanta. Potrivit actului normativ, Directia de politici pentru cresterea animalelor si produse alimentare din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale va infiinta si administra un registru de atestare a produselor traditionale. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un produs pentru a fi inregistrat sunt urmatoarele: trebuie sa fie fabricat din materii prime traditionale, sa prezinte o compozitie sau un mod de productie de tip traditional. "Inregistrarea produsului nu se va face daca traditionalitatea produsului se datoreaza provenientei sau originii sale geografice sau aplicarii unei inovatii tehnologice", a mai declarat Sorin Bulancea. Orice produs care se doreste a fi atestat trebuie sa corespunda intocmai unui caiet de sarcini in care se prevede metoda de productie, natura si caracteristicile materiei prime si/sau a modului de preparare. In cazul solicitarilor depuse de diversi producatori din judetul Constanta, acestea vor fi analizate de catre Cristian Stamulea, seful compartimentului de acordare si verificare a licentelor de fabricatie in domeniul productiei de produse alimentare. Acesta va avea obligatia de a comunica solicitantului daca exista neconformitati, situatie in care se va depune o alta cerere insotita de documentatia completata cu observatiile de rigoare. Rezultatele verificarilor faptice se vor inscrie intr-un proces-verbal, in doua exemplare. Daca datele inscrise in caietul de sarcini nu corespund cu realitatea, acestea se mentioneaza in procesul verbal, care constituie actul in baza caruia se inscrie produsul in Registrul de atestare a produselor traditionale.

Tentative de atestare dobrogeana

"Batalia" pentru produsele traditionale romanesti are o importanta deosebita pentru firmele autohtone, deoarece includerea unui produs specific si acceptarea lui pe piata europeana ar garanta producatorului unicul drept de folosinta asupra marcii respective. Si anul trecut, Ministerul Agriculturii si Alimentatiei a solicitat principalilor producatori din industria alimentara precum si directiilor agricole din tara sa intocmeasca o lista cu produsele care s-ar incadra in categoria "traditionale". Desi conform standardelor romanesti exista o varietate de produse alimentare, acestea nu pot fi incadrate toate in categoria "traditional romanesti". Despre acest lucru, directorul general al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Sorin Bulancea, declara in urma cu peste sase luni: "Institutia noastra a inaintat ministerului inca din luna martie o lista cu produsele care s-ar putea incadra in cerintele Uniunii Europene. Dar sortimentele de branzeturi transmise nu pot fi catalogate a fi traditional dobrogene intrucat modul in care se fabrica branza este acelasi in toata zona Balcanilor". Vinarsul de Murfatlar - un sortiment de cognac autohton - nu se incadreaza nici el pe aceasta lista intrucat tehnologia fabricarii este de esenta franceza. La nivel national, oficialii de la Bruxelles nu au acceptat deocamdata decat salamul de Sibiu, babicul de Buzau si branza de Brasov. Teoretic, in judetul Constanta ar trebui sa se prepare rachiu de piersici sau vin de mere de Mangalia. Dar aceste produse nu pot fi incluse, intrucat la ora actuala nu are nimeni posibilitatea sa le produca la scara industriala. Faimosul vin "Lacrima lui Ovidiu" nu are sanse nici el sa intre pe lista produselor traditionale, considerau tot prin martie specialistii din cadrul DADR Constanta, intrucat vinul nu poate fi considerat pur romanesc. Placinta dobrogeana sau cascavalul dobrogean vor avea aceeasi soarta, intrucat in intregul spatiu balcanic modul de preparare a produselor in cauza este identic. Reprezentantii DADR Constanta spera ca de aceasta data producatorii locali sa vina cu produse conforme caietului de sarcini pentru a incadra unul dintre produsele dobrogene in categoria celor de marca.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii