Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:59 11 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sefii institutiilor publice se apuca de colectat deseuri Daca incalca legea, directorii iau amenda de 10.000 de lei

ro

07 Jul, 2010 02:03 3764 Marime text
Deseuri---containere-gunoi-.jpgParlamentul României a adoptat legea privind colectarea selectivă a deşeurilor în instituţiile publice.

Actul legislativ a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 461 din data de 6 iulie 2010. Prin aplicarea acestei legi se urmăreşte creşterea gradului de reciclare şi de valorificare a deşeurilor colectate selectiv. Organizarea şi operaţionalizarea colectării selective în instituţiile publice se va realiza direct de către reprezentanţii instituţiilor sau de către terţi, societăţi comerciale sau organizaţii nonguvernamentale nonprofit. Deşeurile colectate selectiv vor fi predate unui operator economic autorizat. În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a acestei legi, fiecare instituţie publică este obligată să stabilească o persoană responsabilă cu colectarea deşeurilor, din cadrul instituţiei, în cazul în care delegarea responsabilităţii nu cade în sarcina unei terţe părţi.

În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoarea a contractului cu o terţă parte, aceasta este obligată să prezinte un plan de măsuri privind colectarea selectivă a deşeurilor, instituţiile publice fiind cele care suportă finanţarea colectării. În fiecare birou sau incintă a instituţiei vor trebui să fie amplasate trei recipiente de colectare a deşeurilor: unul albastru pentru hârtie şi carton, galben pentru deşeuri de metal şi plastic şi unul alb sau verde pentru sticlă. Tot instituţia publică mai are o obligaţie de îndeplinit, aceea că trebuie să pună la dispoziţie un spaţiu de depozitare a deşeurilor unde se vor găsi containere de capacitate mare pentru colectarea selectivă.

Fiecare instituţie este obligată să ţină evidenţa cantităţilor de deşeuri colectate selectiv într-un registru de evidenţă, iar datele vor fi raportate lunar către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului. La capitolul contravenţii, legislativul a propus aplicarea unei amenzi de la 500 la 1.000 lei pentru nerespectarea de către conducătorul instituţiei a obligaţiei de a delega responsabilitatea privind colectarea selectivă a deşeurilor, precum şi în cazul în care nu se aplică corect colectarea selectivă a deşeurilor în interiorul instituţiei. Amenda de la 500 la 3.000 lei se acordă pentru neîncheierea unui contract cu firma căreia i se predau deşeurile şi o amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei în cazul în care deşeurile nu sunt colectate selectiv. Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu sunt cei care se vor ocupa de efectuarea controalelor şi de aplicarea amenzilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Ioana21 15 Sep, 2010 13:06 Mi se pare interesant ca incep de la institutii, adica de la ei. Pana acum legile erau aplicate intai si mai ales in randul populatiei, institutiile fiind parca "scutite".