Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:27 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sistem modern de control industrial, implementat de RAJA, la Cobadin (galerie foto)

ro

24 Nov, 2012 02:47 3372 Marime text
07_raja_1.jpgÎn cursul zilei de ieri, reprezentanţii SC RAJA SA au prezentat unei delegaţii din Bulgaria sistemul informatic, de tip SCADA, care va fi implementat în toate judeţele în care firma activează. Activitatea s-a desfăşurat la Cobadin, unde va fi amplasat un dispecerat ce are în subordine 64 de amplasamente ale RAJA, din 25 de localităţi constănţene. De asemenea, delegaţia din Bulgaria a vizitat şi centrul de pregătire Motorola Solutions din Murfatlar.

Vizite la Cobadin şi Murfatlar

Invitaţii din ţara vecină, în frunte cu Dobromir Simidchiev, viceministrul Dezvoltării Regionale şi Lucrărilor Publice din Bulgaria, s-au arătat impresionaţi atât de tehnica de calcul folosită la Cobadin, cât şi de mica fabrică de producere a hipocloritului de sodiu, folosit pentru purificarea apei. „Şi în Bulgaria sunt implementate sisteme SCADA, dar aici, acesta acoperă aproape toate domeniile de activitate ale firmei, pe când, la noi sunt acoperite doar anumite sectoare de activitate. În ceea ce priveşte fabrica de hipoclorit, din câte ştiu, în Bulgaria nu există decât una singură, în Sofia", a spus Simidchiev.

După vizita de la Cobadin, invitaţii s-au deplasat la Murfatlar, unde au asistat la o simulare a unui incendiu într-o staţie de pompare. Computerele din Centrul de pregătire Motorola Solutions au reacţionat instantaneu şi au semnalizat evenimentul dispecerilor. Aici vor fi pregătiţi atât specialiştii RAJA, cât şi cei din alte firme atât din România, cât şi din Bulgaria, unde vor fi implementate sisteme SCADA.

Ce este SCADA?

SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) este un sistem de control industrial, ce utilizează tehnica de calcul. Bazat pe tehnologii de vârf, precum senzorii şi reţelele de comunicaţii, el permite monitorizarea electronică, de la distanţă a proceselor tehnologice.

„Utilizând sistemul SCADA putem monitoriza, centralizat, activitatea rezervoarelor, a pompelor, a puţurilor, precum şi nivelul clorului din apă, a presiunii sau a debitului din conducte. În plus, în acelaşi mod vom urmări şi dacă cineva umblă la reţeaua noastră, pentru că uneori suntem vizitaţi şi de hoţi", a spus Aurelian Presură, director general adjunct al RAJA Constanţa.

Chiar dacă implementarea sistemului presupune eliminarea factorului uman, reprezentaţii RAJA spun că acest fapt nu va duce la disponibilizări ci la o realocare a personalului în alte ramuri de activitate.

Costul total al investiţiei este de două milioane de dolari, din care 1,2 milioane provin din fonduri americane, 0.5 milioane de la Motorola, iar restul de la RAJA. În urma studiilor de fezabilitate a reieşit că investiţia va fi amortizată în aproximativ trei ani. „După finalizarea implementării în regiunea pilot, vom trece la extinderea sistemului în Medgidia, Feteşti şi Hârşova, apoi la nivelul celor şase judeţe în care ne desfăşurăm activitatea", a mai spus Aurelian Presură.

Cobadin, Adamclisi, Ciobăniţa, Ciocârlia de Sus, Ciocârlia de Jos, Lanurile, Mereni, Osmancea, Pietreni, Urluia, Viişoara, Zorile, Amzacea, Chirnogeni, Comana, Darabni, General Scărişoreanu, Independenţa, Negru Vodă, Pelinu, Plopeni, Tătaru, Vâlcele, Cotu Văii şi Vârtop sunt cele 25 de localităţi subordonate dispeceratului.

„Sunt impresionat de ceea ce au făcut aici cei de la RAJA. Am studii tehnice şi m-am interesat cu privire la modul în care sunt folosite în toată Europa aceste sisteme. Pot spune că cifrele din România sunt cu adevărat impresionante, iar calitatea serviciilor de aici sunt la nivel european. Îi felicit pe cei de la RAJA pentru curajul pe care îl au, în a face un lucru nou", a declarat viceministrul bulgar.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii