Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:10 29 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Solutia pentru salvarea Spitalului Judetean - externalizarea serviciilor si comasarea sectiilor

ro

27 Jul, 2010 00:00 2869 Marime text
p1-scju_-_spitalul_judetean.jpg

Schimbările din cadrul SCJU vizează şi comasarea unor secţii, care urmează să devină compartimente

În pragul disponibilizărilor în masă, externalizarea serviciilor către anumite firme este propice pentru cei interesaţi, deoarece aceste afaceri sunt cele mai bune pe vremuri de criză. 

Vestea că 700 dintre cei aproximativ 1.900 de angajaţi ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa ar putea să-şi piardă locurile de muncă a îngrozit pe toţi angajaţii şi le-a dat motiv de bucurie întreprinzătorilor de criză cu „lipici“ la conducerea spitalului. Propunerea privind noua organigramă trebuie să fie analizată de către şefii de secţii şi de către sindicalişti, decizia finală urmând să fie luată în şedinţa CA din 29 iulie. Până atunci, şefii unora dintre secţiile SCJU nu-şi fac griji că se va disponibiliza personal din subordinea lor. „La mine în secţie s-a produs o disponibilizare pe cale naturală, adică şase persoane au ieşit deja la pensie. Din câte ştiu eu, se vor aduce secţii din exterior, iar serviciile de curăţenie şi tehnic vor fi externalizate“, a declarat Camelia Ciobotaru, şeful laboratorului clinic de recuperare din cadrul SCJU. Externalizarea serviciilor nu va face altceva decât să dea de „mâncare“, pe timp de criză, unor firme care vor câştiga licitaţiile aşa cum se obişnuieşte. Directorul medical al spitalului, Liliana Tuţa, a confirmat externalizarea, dar a specificat şi care va fi condiţia esenţială impusă firmelor contractante. „În urma licitaţiilor care vor avea loc pentru externalizarea anumitor servicii, firmele câştigătoare vor trebui să preia toţi angajaţii. Aşadar, numărul celor disponibilizaţi nu va ajunge la 700. Decizia finală se va lua în cadrul CA pe 29 iulie, după negocieri“, a precizat Liliana Tuţa. Odată ce o firmă privată va prelua prin licitaţie serviciul spitalului, va fi foarte greu pentru angajaţii deja existenţi să-şi păstreze locurile de muncă „la patron“. Deciziile externalizării serviciilor au survenit într-o perioadă în care bugetul ministerului nu mai poate suporta cheltuielile unui spital, iar afaceriştii de ocazie nu mai pot suporta criza financiară. 

spitalul_judetean_02.jpg

Externalizarea a început cu laboratorul

Un exemplu elocvent în cazul licitaţiilor de la spital este tocmai Synevo, firma de suflet a directorului Dănuţ Căpăţână, care a câştigat pentru 15 ani concesionarea Laboratorului spitalului. În altă ordine de idei, şeful secţiei de Neurologie din cadrul SCJU, Ildiko Toldişan, are mai multe amănunte despre schimbările organizatorice din cadrul spitalului. „Secţia noastră este una foarte aglomerată şi oricum duceam lipsă de personal. Nouă ni se iau 75 de paturi, ceea ce înseamnă foarte mult. Cea mai afectată secţie va fi cea de cardiologie, de unde vor dispărea 25% dintre paturi. Va avea loc şi o comasare a secţiilor de oncologie, hematologie şi diabet, care vor fi transformate în compartimente ale secţiei medicale“, a precizat Ildiko Toldişan. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • anca 20 Aug, 2010 17:01 Externalizare? -bani vor ajunge in buzunarul "intreprinzatorilor" decat in contul spitalulului la un pret de 2 ori mai mare.