Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:29 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spitalele au o noua forma

ro

09 May, 2003 00:00 814 Marime text

Fiecare unitate sanitara judet a suferit restructurari de paturi

Cea mai ampla schimbare in sistemul sanitar constantean consta in transformarea Spitalului Clinic Municipal in sectii exterioare ale Spitalului Clinic Judetean de Urgenta * De asemenea, Sectia Diabet a fost mutata in incinta Spitalului de Urgenta * Din cele peste 1.000 de paturi propuse pentru scoaterea din circuit, la nivelul judetului s-au restructurat doar 400 * Cu toate acestea, directorul DSPJ, Camelia Ciobotaru, spune ca personalul medical nu va avea de suferit

Asa cum am anuntat in editia de ieri a cotidianului nostru, Spitalul Clinic Municipal Constanta a fost transformat in sectii exterioare ale Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta. In cadrul unei conferinte de presa care a avut loc in cursul zilei de ieri, directorul interimar al Directiei Judetene de Sanatate Publica, doctor Camelia Ciobotaru, ne-a oferit mai multe amanunte despre tot ceea ce implica aceasta transformare, dar si despre celelalte masuri de restructurare hotarate la nivelul sistemului sanitar constantean.Transformarea Spitalului Clinic Municipal Constanta in sectii exterioare ale Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta nu va atrage dupa sine disparitia vreunei sectii si nici restructurari de personal. In cadrul unei conferinte de presa care s-a desfasurat in cursul zilei de ieri, directorul interimar al Directiei Judetene de Sanatate Constanta, doctor Camelia Ciobotaru, a explicat faptul ca Sectia Diabet, care apartinea Spitalului Clinic Municipal, se va muta in incinta Spitalului Clinic Judetean de Urgenta. "Aceasta masura a fost luata tinandu-se cont de faptul ca sectia era amplasata intr-o locatie necorespunzatoare. Ea va functiona acum intre sectiile Medicala I si Medicala II, la etajul II al Spitalului de Urgenta", a precizat aceasta. In aceste conditii, noul Spital Clinic Judetean de Urgenta Constanta va avea un numar de 1.448 de paturi plus inca 60 de paturi pentru insotitori.

La Harsova ramane spital

Spitalul Orasenesc Harsova si-a pastrat titulatura. De altfel, nici un spital din judetul Constanta nu a fost desfiintat si nici nu a fost transformat in centru medico-social. Spitalul Orasenesc Harsova mai are un numar de 30 de paturi care vor fi folosite ca paturi medico-sociale sau pentru bolnavii cronici. "Avem avizul Ministerului Sanatatii si Familiei pentru pastrarea a doi medici care sunt proaspeti pensionari si pentru aducerea unui medic rezident", a declarat directorul Camelia Ciobotaru. In timp, vor fi adusi aici si medici din alte specializari. Cat despre medicii din Republica Moldova care s-au oferit sa lucreze aici, directorul Directiei Judetene de Sanatate Publica a explicat ca sosirea lor aici va mai intarzia deoarece acestia trebuie sa participe la anumite cursuri, apoi sa sustina un examen de echivalare a studiilor.

Paturi reduse la Agigea

In jur de 50 de paturi au fost reduse la Spitalul de Ftiziologie Osteoarticulara din Agigea. "Masura aceasta a fost luata tinandu-se cont de faptul ca morbiditatea cazurilor de TBC a scazut considerabil", a explicat directorul interimar al Directiei Judetene de Sanatate Publica Constanta, doctor Camelia Ciobotaru.

Structura celorlalte spitale

Spitalul de Pneumoftiziologie din Palazu Mare va functiona cu un numar de 200 de paturi, Spitalul de Boli Infectioase Constanta va avea 300 de paturi, in timp ce unitatea sanitara din Mangalia va avea 320 de paturi. "Spitalul din Medgidia va functiona cu 325 de paturi, cel din Cernavoda cu 60 de paturi, iar cel din Baneasa cu 80 de paturi, dintre care 50 sunt propuse ca paturi medico-sociale si pentru psihiatrie", a continuat directorul Camelia Ciobotaru. In aceeasi ordine de idei, Spitalul de Ortopedie si Recuperare Medicala (SOTRM) isi va pastra cele 150 de paturi, Centrul Balnear Techirghiol va functiona cu 935 de paturi, din care 410 paturi sunt propuse spre privatizare. Din cele 350 de paturi ale spitalului din Mangalia, 50 sunt propuse spre privatizare, in timp ce la Efosan, 50 din cele 150 au activitate sezoniera. Un pavilion a fost dezafectat la Spitalul de Ftiziologie Agigea, fiind propus pentru bolnavii cronici.

Urmeaza etapa a doua, personalul

Camelia Ciobotaru a mai mentionat ca personalul medical al fostului Spital Clinic Municipal a fost si el preluat, odata cu sectiile respective. In schimb, singura modificare este aceea ca fosta unitate sanitara nu va mai avea nici o conducere separata, functiile administrative fiind preluate de catre directorii Spitalului de Urgenta. "Dorinta noastra este aceea de a imbunatati calitatea actului medical si de a mari fondurile", a mai declarat directorul interimar al Directiei Judetene de Sanatate Publica Constanta. Spitalul Clinic Municipal nu a beneficiat niciodata de dotarea celui de Urgenta, din punctul de vedere al aparaturii medicale. "Urmeaza etapa a doua, incadrarea personalului. Acolo unde a fost redus numarul de paturi se va efectua o redistribuire de personal, insa nimeni nu isi va pierde postul", a conchis directorul interimar al Directiei Judetene de Sanatate Publica Constanta, doctor Camelia Ciobotaru.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii