Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:27 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spitalele saracesc Casa de Asigurari de Sanatate

ro

20 Jul, 2002 00:00 875 Marime text

Datoriile spitalelor constantene sunt de ordinul zecilor de miliarde

Medicii din comune nu-si fac treaba * Astfel, posturile acestora raman vacante * Satenii au facut plangeri la Casa de Asigurari de Sanatate * Farmaciile nu pot acoperi cererea de medicamente

Cu toate ca spitalelor constantene li se aloca 775,5 miliarde de lei pe an, acestea sunt ingropate in datorii catre Casa de Asigurari de Sanatate. Cel mai mare datornic este Spitalul Clinic Judetean Constanta. Toate costurile reamenajarii serviciului de urgenta, salariilor angajatilor, dializelor si programelor de sanatate au fost suportate de Casa de Asigurari de Sanatate Constanta. Victorian Pastila a declarat ca aceasta institutie incearca sa ajute spitalele cu fonduri pe cat se poate, insa si bugetul ei este limitat. Spitalele au datorii, iar medicii de familie prescriu medicamentele cele mai scumpe, care nu au acelasi rezultat ca cele ieftine, "traditionale". Farmaciile nu pot acoperi cererea de medicamente, insa continua sa elibereze retete, depasindu-si cu mult plafoanele. Preturile medicamentelor au crescut foarte mult, iar compensarea lor este de 65%.Casa de Asigurari de Sanatate Constanta a primit, in cursul saptamanii care s-a incheiat, o serie de plangeri din partea unui grup de cetateni din comunele Mihai Viteazu si Mereni. Acestia au atras atentia conducerii Casei de Asigurari de Sanatate, reprezentata de doctorul Victorian Pastila, asupra faptului ca medicii acestor comune nu se deplaseaza la fiecare caz unde sunt solicitati. Printr-un control efectuat in ambele localitati, s-a constatat ca plangerile localnicilor erau intemeiate. "Reclamatiile s-au dovedit a fi veridice, asa ca acum exista doua posturi libere pentru medici", a declarat directorul general al Casei de Asigurari de Sanatate Constanta, doctorul Victorian Pastila. Acesta a mentionat faptul ca nu au existat probleme grave, in afara de unele mici neintelegeri cu asiguratii. Acestia sustin faptul ca secretarele din cadrul Casei de Asigurari de Sanatate sunt usor iritabile si uneori se rastesc la ei. Victorian Pastila este de parere ca acestia sunt nerabdatori si uneori dau dovada de lipsa de respect fata de angajatele Casei de Asigurari de Sanatate.

Spitalele isi depasesc bugetul alocat

Cele 13 spitale din judetul Constanta au acumulat, de la inceputul acestui an si pana luna aceasta, datorii catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate in valoare de aproximativ 180 de miliarde de lei. Directorul Casei de Asigurari de Sanatate, Victorian Pastila, a mentionat faptul ca, pentru anul acesta, suma alocata serviciilor spitalicesti se ridica la 775,6 miliarde de lei, din care 190 de miliarde au fost folosite pentru achitarea datoriilor catre Casa de Asigurari, datorii acumulate pe parcursul anului trecut. "Cele mai mari datorii le are Spitalul Clinic Judetean Constanta, insa, daca apar probleme financiare mari, Casa de Asigurari de Sanatate ajuta pe cat se poate", a declarat Victorian Pastila. Conform afirmatiilor acestuia, Spitalului Clinic Judetean Constanta ii este alocata, lunar, suma de 22 de miliarde de lei, Casa de Asigurari a platit, anul acesta, imbunatatirile aduse serviciului de urgenta, salariile angajatilor, dializele si programele de sanatate. "Facand un calcul, suma se ridica la 30 de miliarde de lei pe luna", a mentionat Victorian Pastila.

Medicii prescriu medicamentele cele mai scumpe

Directorul Casei de Asigurari de Sanatate, doctorul Victorian Pastila, a afirmat faptul ca farmaciile nu pot acoperi cererile de medicamente. "In acest caz, farmaciile nu ar mai trebui sa elibereze retete, insa ele continua eliberarea lor, depasindu-si chiar plafoanele", a declarat Victorian Pastila. Preturile medicamentelor au crescut destul de mult, iar compensarea lor este de 65%. Victorian Pastila a adaugat faptul ca medicii de familie au tendinta de a prescrie medicamentele nou aparute, care sunt si foarte scumpe. Acesta este de parere ca aceste medicamente nu au eficacitatea celor asa-zise traditionale. "Medicamentele straine, pe langa faptul ca sunt foarte scumpe, nu au eficienta medicamentelor traditionale, care sunt destul de ieftine", a opinat Victorian Pastila.

Pastila, suparat pe Botnarciuc

Evidenta bolnavilor de diabet, internati la Spitalul Municipal Constanta, a fost facuta, anul acesta, de catre Casa de Asigurari de Sanatate. Directorul acesteia, Victorian Pastila, a afirmat ca, in mod normal, ea trebuie facuta de catre conducerea spitalului, reprezentata de doctorul Vladimir Botnarciuc. "In evidentele spitalului era trecut un numar de 14.000 de persoane bolnave de diabet, insa numarul retetelor care se elibereaza, o data la doua luni, era de 3.700. De fapt, numarul bolnavilor de diabet din Constanta este de 7.400", a declarat Pastila. In calculele Spitalului Municipal a fost inclus si numarul bolnavilor de anul trecut, de aceea a aparut diferenta mare dintre numarul retetelor eliberate si cel al diabeticilor. Statisticile arata faptul ca, in judetul Constanta, 5.722 de diabetici sunt tratati cu antidiabetice orale, 1.206 sunt dependenti de insulina, iar 1.772 sunt tratati prin dieta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii