Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:09 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spitalul face paguba in fondurile CJAS

ro

06 Jun, 2008 00:00 1069 Marime text
1212695192.jpg

Mocanu spune ca SCJU nu raporteaza accidentele rutiere Casei de Asigurari de Sanatate, institutia care deconteaza banii folositi pentru spitalizarea victimei

Controalele periodice pe care Casa de Asigurari de Sanatate (CJAS) Constanta are obligatia de a le efectua la unitatile sanitare din judet au scos la iveala ca, la Spitalul Clinic de Urgenta, se incearca trecerea sub tacere a accidentelor rutiere. Legislatia in vigoare prevede ca persoanele care au produs un accident rutier soldat cu victime ce au necesitat spitalizarea se angajeaza sa suporte cheltuielile pentru asistenta medicala. Pana in momentul externarii, banii pentru fiecare zi de spitalizare provin din fondurile CJAS. La randul lui, spitalul are obligatia, prin OUG 72/2006, de a recupera sumele de la cei care produc vatamarea corporala. De asemenea, tot in atributiile unitatii sanitare intra raportarea lunara a evenimentelor de acest gen, in urma carora a fost necesara spitalizarea. Procedura nu se finalizeaza aici. Banii publici trebuie sa se intoarca, intr-un final, in conturile Casei de Asigurari. Insa, daca spitalul nu catadicseste sa faca raportarea, iar CJAS nu este instiintat de numarul accidentelor rutiere, sumele nu mai ajung la institutia care le-a furnizat. Si nu numai Casa are de pierdut, ci si constantenii. Explicatia o da Liviu Mocanu, presedinte-director al CJAS. "Nu e gluma, nu e de joaca. Sunt bani la mijloc. Pentru zece astfel de cazuri, se cheltuiesc circa 800 milioane de lei vechi, care inseamna acoperirea pe doua luni a dispozitivelor medicale", spune acesta.

Sa fie, sa nu fie...

Suspiciunea conducerii CJAS a aparut atunci cand, in urma controalelor periodice, s-a constatat ca doua accidente rutiere din acest an nu le-au fost aduse la cunostinta inspectorilor. "Eu cred ca sunt mai multe", declara, sceptic, Liviu Mocanu. Urmeaza masurile. "Vom lua evidenta accidentelor inregistrate la Politia Rutiera si datele inscrise la Unitatea de Primire Urgente din cadrul SCJU. Consecintele par minore. Pentru nedeclararea vatamarilor corporale, va fi retras 1% din venitul unitatii sanitare.

"Nu am stiut nimic"

Pe de alta parte, prof. univ. dr. Ioan Tiberiu Tofolean, managerul Spitalului de Urgenta, raspunde la acuzele presedintelui CJAS printr-un simplu "nu stiam". "De doi ani si jumatate, pe noi nu ne-a anuntat nimeni. Nu stiam ca trebuie sa le raportam. Ne vom conforma si vom face raportarea", continua directorul. Iar, din aceasta neintelegere, vinovati ies cei care produc accidentul rutier. De pe urma lor, SCJU Constanta are de recuperat cheltuielile pentru asistenta medicala acordata victimelor si, de cele mai multe ori, se ajunge in instanta. Prof. univ. dr. Tofolean nu poate da o cifra exacta a numarului de dosare pe rol, dar spune ca sunt, oricum, "multiple", iar de solutionarea lor se ocupa trei juristi ai spitalului. "Am angajat si avocati, pentru a ne descurca cat de cat", a declarat managerul. In medie, o zi de spitalizare pentru o persoana care a necesitat si o interventie chirurgicala, in urma accidentului, costa in jur de 200 de lei. Printr-un calcul simplu se constata ca, in cazul in care victima necesita ingrijiri timp de sapte zile, persoana care l-a provocat scoate din buzunar 1.400 de lei. Bani pe care putini sunt dispusi sa-i mai achite.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii