Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:20 12 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tinerii de pe lista "locuintelor" din Mangalia, obligati sa declare ca nu s-au imbogatit (foto)

ro

10 Jun, 2009 01:57 1842 Marime text

locuinte_eftine_mtc1.jpgCei 528 fericiţi câştigători cred în cuvântul dat de primarul Mihai Tusac şi aşteaptă ca, în primele luni ale lui 2010, să îşi ia în primire apartamentele visate

„Supărat" că partidele politice din Mangalia, altele decât PSD, apreciază că blocurile ANL ar trebui să fie prioritare celor „ieftine", Mihai Tusac remitea în luna martie, prin biroul mass-media al primăriei, un comunicat de presă prin care arăta că proiectul „Locuinţe ieftine pentru tineri" continuă. La faţa locului am constatat, însă, că numai creşterea buruienilor este continuă, nefiind vreun muncitor pe potenţialul şantier al locuinţelor „ieftine".

În luna noiembrie a lui 2008, cu trei zile înaintea alegerilor parlamentare, în prezenţa şefului PSD Constanţa, Radu Mazăre, au fost „extraşi" primii 528 de câştigători ai loteriei locuinţelor ieftine, „model Mihai Claudiu Tusac". Primarul promitea atunci finalizarea locuinţelor într-o perioadă curprinsă între 12 şi 18 luni, adică undeva pe la începutul lui 2010. Acestea urmează să fie ridicate pe strada Oituz, pe locul unei foste unităţi militare aflate pe drumul către Albeşti. Primăria le promitea tinerilor că „noul Cartier al Tineretului va fi format din 11 blocuri şi se va întinde pe o suprafaţă de 1,78 ha. Cele 11 blocuri vor cuprinde 528 unităţi locative, din care 154 vor fi garsoniere, 308 vor fi apartamente cu 2 camere şi 66 de apartamente cu 3 camere. De asemenea, noul cartier va dispune de 227 de locuri de parcare, trei locuri de joacă pentru copii, spaţii verzi şi amenajări peisagistice, iluminat stradal şi iluminat ambiental, căi de acces, alei şi platforme asfaltate, spaţii comerciale şi servicii în incintă, mobilier şi dotări urbane, transport în comun pentru toţi cei care au obţinut repartiţia în noile locuinţe"...

Lunile au trecut. Prin luna martie, supărat că aleşii locali nu au fost de acord, la începutul anului, cu majorarea substanţială a costurilor locuinţelor „ieftine" - adică o suplimentare cu aproape 3 milioane de euro -, Mihai Tusac reîncălzea „ciorba" locuinţelor şi trimitea tinerilor înscrişi în program o hârtie prin care îi chema la sediul instituţiei, pentru „a completa o cerere specială, în care să noteze clar adresa de e-mail, pentru o mai bună colaborare cu administraţia locală. De asemenea, ei sunt rugaţi să solicite de la Direcţia Taxe şi Impozite eliberarea unui certificat fiscal, document care să ateste faptul că nu au achiziţionat o altă locuinţă de la data validării extragerii".

Tinerii s-au grăbit către primărie şi au solicitat documentul, care i-a costat şi un mic „bonus" de patru lei. Însă, de la solicitare şi până în prezent au trecut alte trei luni, astfel că, probabil, la finele lunii iunie, aceştia vor trebui să mai facă un drum la sediul primăriei, pentru a achita taxa respectivă şi a declara că, între timp, nu s-au îmbogăţit atât de mult încât să mai aştepte o locuinţă „ieftină".

Maci şi buruieni violet - amenajări peisagistice?

Edilul urbei promitea că, în ciuda „scandalului şi circului" PD-L, PNL, PRM şi PC, derularea proiectului de construcţie a locuinţelor ieftine nu a fost împiedicată, iar „tinerii din localitate se vor putea bucura de apartamentele promise". Când? Deocamdată, cei 528 de tineri fericiţi câştigători cred în cuvântul dat de primarul Mihai Tusac şi aşteaptă ca, în primele luni ale lui 2010, să îşi ia în primire apartamentele visate. Pentru că aşa li s-a promis...

Că e aproape imposibil să ridici un complex atât de mare în mai puţin de un an, asta numai primăria o ştie. Până atunci însă, la faţa locului, am găsit aceeaşi schiţă a viitoarelor locuinţe, parcă ceva mai deteriorată de vreme.

Pâlcul de copaci din curtea fostei Antiaeriene, locul unde se vor înălţa primele 11 blocuri promise tinerilor, nu părea să fi fost atins de mâna muncitorilor ce ar trebui să lucreze la ridicarea imobilelor. O scorbură gigant acoperă exact zona unde s-ar afla, pe schiţă, „un loc de joacă" pentru copii. „Căile de acces" sunt două - trei străduţe desfundate, nepietruite şi pline de noroi, în timp ce „platformele asfaltate" sunt hăţişuri de ierburi înalte cât un stat de om, iar „amenajările peisagistice" promise sunt „asigurate" de câteva sute de maci şi buruieni violet.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii