Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:35 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trubadurii din tramvai

ro

03 May, 2002 00:00 548 Marime text

Afacere prospera in Saptamana Mare

Nu exista constantean care sa nu fi intalnit in mijloacele de transport in comun copii care isi exerseaza talentele de cantareti # Exista o adevarata "scoala" unde acestia sunt invatati ce si cum sa cante, unde sa isi desfasoare activitatea si cum sa reactioneze pentru a fi mai convingatori * Reporterii ZIUA au discutat cu unul dintre acesti copii * "Suntem 12 copii care umblam cu cantatul" * Copiii sunt alesi dupa o selectie riguroasa, apoi urmeaza sa fie "scolarizati" * Cel mai des cantate sunt melodii ca "Sus in poarta raiului", "Maicuta, maicuta mea", "Unde-i mama sa ma vada acum" si "O lume minunata" * Deosebit de apreciate sunt si rugaciunile * "Afacerea" este prospera numai in perioada sarbatorilor, ulterior stagneaza

Intr-o editie trecuta, ZIUA de Constanta prezenta drama celor nevoiti sa apeleze la mila celor din jur pentru a putea supravietui de pe o zi pe alta. Este vorba de cei parasiti de familie, de cei uitati de propriii copii, nevoiti sa intinda mana si sa ceara cateva mii de lei pentru o paine. Pe langa acestia, exista insa o categorie care si-a facut din cersetorie o meserie extrem de banoasa, care lucreaza organizati in adevarate retele care au ca scop numai starnirea milei celor din jur si obtinerea de bani. Aceasta "afacere", intrucat putem sa o numim in acest fel, merge mai bine ca niciodata in aceasta saptamana dinaintea sarbatorilor, cand se mizeaza indeosebi pe sufletul milostiv al oamenilor care se pregatesc pentru Invierea Domnului.

Mai mult ca sigur ca nu exista constantean care sa nu fi intalnit in mijloacele de transport in comun copii, mai mult sau mai putin colorati, care isi exerseaza talentele de cantareti cu scopul de a obtine cativa bani din partea auditoriului. Putin cunosc insa faptul ca, pentru "pregatirea" acestor copii se fac eforturi deosebite, existand o adevarata "scoala" unde acestia sunt invatati ce si cum sa cante, unde sa isi desfasoare activitatea si cum sa reactioneze pentru a fi mai convingatori si pentru ca demersul lor sa aiba succes. Toate acestea le-am aflat de la unul dintre copiii care practica aceasta "meserie". Baiatul, care a declarat ca se numeste Stefan, a fost de acord sa stea de vorba cu reporterii ZIUA, bineinteles in schimbul unei sume de bani. "Suntem 12 copii care umblam cu cantatul", a spus baiatul. "Cea care a venit cu ideea sa cantam prin tramvaie si trolee a fost mama unei fete care canta si ea". In continuare, baiatul s-a aratat a fi deosebit de degajat si deschis, raspunzand cu dezinvoltura la toate intrebarile reporterilor, care erau atat intrigati, dar si amuzati. A reiesit faptul toti cei 12 copii, cu varste cuprinse intre 5 si 12 ani, sunt "scolarizati" la un loc, "dascali" fiindu-le adultii "cu ureche muzicala, care cunosc textele catorva melodii care ar "da bine". "Eu sunt cel mai mare din grup", a spus Stefan. "Cel mai mare succes au copiii mici, oamenilor li se face mai repede mila cand vad un copil care abia se tine pe picioare si canta sau se roaga. Problema este ca ei mai uita textele. Noi, astia mari, cantam cel mai bine, dar oamenii nu sunt prea impresionati de noi". Tot de la Stefan am aflat ca, de obicei, copiii sunt supravegheati de una sau doua femei din grupul lor, care urca in mijlocul de transport pentru a-si da seama cam cat "a produs" micul "artist". "De multe ori ne e teama, atunci cand nu ni se prea dau bani, ca sa nu ne certe ca nu ne-am dat suficient silinta", spune baiatul. Reporterii s-au aratat curiosi in legatura cu modul in care se face "pregatirea" copiilor. Asa am aflat ca, dupa o selectie riguroasa, sunt alesi cativa copii care urmeaza sa fie "scolarizati". "Trebuie sa ii faci pe fraieri sa le fie mila, trebuie sa arati nenorocit si sarman, si necajit", spune baiatul. "Cel mai bine ne merge de sarbatori, de Craciun si Paste".

Hit-urile din tramvai

"Afacerea" a inceput in urma cu un an, la Craciun, cand "repertoriul" era format din colinde, cantece despre sfinti si Maica Domnului si rugaciuni. Vazand ca tine, s-au extins si au inceput sa se pregateasca si pentru Pasti. Anul acesta, trubadurii din trolee si-au facut simtita prezenta inca de la jumatatea lunii aprilie, pentru ca in Saptamana Mare sa misune in toate mijloacele de transport in comun. "De trei zile merge si mai bine", spune Stefan. "Cei mai multi bani ii castig atunci cand cant un cantec despre mama si spun apoi si o rugaciune". Cel mai des cantate sunt melodii ca "Sus in poarta raiului", "Maicuta, maicuta mea", "Unde-i mama sa ma vada acum" si "O lume minunata". La acestea se adauga rugaciuni clasice precum "Tatal nostru", "Inger, ingerasul meu" sau "Imparate Ceresc". Facand un bilant, acesti copii castiga usor 200.000 de lei pe zi, ceea ce ar insemna o "productie" de aproximativ 5 milioane de lei pe luna. "In fiecare seara dam banii pe care i-am castigat, dar ne mai lasa si noua ceva maruntis", declara baiatul in continuare. El neaga ca ar fi batuti sau obligati, ba chiar spune ca lor le face placere sa cante prin tramvaie. "Oamenii sunt insa cam zgarciti", adauga Stefan dupa o clipa de gandire. "Acum au inceput sa fie mai darnici, pentru ca vine Pastele, dar, dupa ce trece saptamana asta, nu mai are rost sa continuam pentru ca nu mai castigam nimic. Ba chiar, de multe ori, lumea striga la noi sa coboram si odata era chiar sa fiu batut de un barbat care mi-a spus sa tac si eu am cantat in continuare". Dupa Sarbatoarea Pastelui, toti cei 12 copii urmeaza sa fie "reprofilati" spre alte indeletniciri.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii