Turistii se vor imbaia pe propriul risc
Turistii se vor imbaia pe propriul risc
15 Jul, 2008 00:00
ZIUA de Constanta
1211
Marime text
Incepand de astazi, salvamarii din statiunile cuprinse intre Eforie si Vama Veche intra in greva japoneza. Acestia vor asigura serviciul de salvare, insa vor purta o banderola alba pe brat si vor arbora pavilioanele in berna.
"Motivul grevei este unul simplu - de la an la an incercam sa sensibilizam autoritatile centrale, cele care ar trebui sa ne aloce banii pentru serviciile noastre, sa ne faca contracte pentru cinci ani. Nu ne aude nimeni. Anul acesta s-a intarziat cu banii necesari salariilor si celorlalte cheltuieli mai mult decat niciodata. Am ajuns la jumatatea sezonului si Guvernul nu ne-a alocat un leu. Eu trebuie sa le dau salvamarilor salariile maine si pur si simplu nu am niciun ban. Am ajuns sa nu mai pot dormi noaptea de grija banilor", ne spune George Lipoveanu, seful salvamarilor de la Vama Veche si pana la Olimp.
Pana in prezent, "drumul" banilor pentru serviciul salvamar este unul destul de simplu - primariile isi aloca un buget pentru acest serviciu si pentru punctele de prim ajutor, sumele urmand sa fie recuperate ulterior de la Guvern. Insa, in afara Constantei, nicio primarie nu a alocat banii necesari salvamarilor si asta pentru ca sumele sunt foarte mari, iar bugetele localitatilor respective nu au posibilitatea sa ofere acesti bani. Numai pentru sudul litoralului sunt necesari, la ora actuala, circa 1.500.000 de lei.
Salvamarii recunosc faptul ca nu au niciun interes sa faca greva, in primul rand pentru ca ar fi periclitata, astfel, sanatatea si viata turistilor si localnicilor de pe plaja. Insa, afirma acestia, le-a ajuns cutitul la os. "Exista si primarii unde am avut un dialog excelent si care ne-au alocat banii inca de la inceputul sezonului. De exemplu, anul trecut la Vama Veche si 2 Mai, primarul a prevazut bani de la bugetul local pentru salvamari si i-a recuperat atunci cand i-a primit de la Guvern. Si asta, in conditiile in care primaria respectiva nu percepe taxa de statiune, asa cum se intampla la Mangalia sau mai la nordul litoralului", conchide George Lipoveanu.
Asa se face ca, la finele saptamanii, pe 20 iulie, salvamarii se vor retrage de la posturi, lasand plajele neasigurate si, de ce nu, inchise pentru ca, potrivit legii, acestea nu vor mai fi de interes turistic. Numai anul acesta, salvamarii din zona sudica a litoralului au salvat peste 100 de persoane. O greva similara a avut loc pe litoralul romanesc in urma cu doi ani.
Scris de: {autor}M.D.M.{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii