Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:59 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un deceniu de la întronizare ÎPS Teodosie - zece ani la Arhiepiscopie. Zece ani de scandaluri

ro

07 Apr, 2011 22:25 3414 Marime text
cap_8.jpgÎn 2009, în urma unei anchete jurnalistice a colegilor de la România Liberă, Înaltu' a fost cercetat pentru luare de mită

Astăzi se împlinesc zece ani de la întronizarea Înaltpreasfinţiei Sale Teodosie ca arhiepiscop al Tomisului. Zece ani de scandaluri, semne de întrebare şi controverse. Zece ani de stat sub lumina reflectoarelor...

La începutul lui 2001, atunci când Eparhia Tomisului nu avea conducător, Prea Fericitul Teoctist a convocat la Bucureşti, pe 21 februarie, Colegiul Electoral Bisericesc. În urma votului, scaunul Arhiepiscopiei Tomisului a fost ocupat de Teodosie Snagoveanul. Întronizarea a avut loc pe 8 aprilie 2001, în Duminica Floriilor, la Catedrala Sf. Petru şi Pavel. Liniştea şi pacea nu s-au aşternut peste Arhiepiscopia Tomisului. Din 2005 până acum, am tot auzit despre datoriile bisericii de la Constanţa, despre sechestru, controale, despre creditele feţei bisericeşti, dar şi despre maşinile de lux. Tot în 2005 a mai lovit o „bombă": s-a dezvăluit că, în 1987, Macedon Petrescu, pe numele său de laic, semnase un angajament cu Securitatea. În 2008, acelaşi Teodosie a fost acuzat că ar fi avut legături cu „vrăjitoarea" Aneta, nume ce a tot apărut de-a lungul timpului atunci când s-a vorbit despre ÎPS. Se povestea, pe la colţuri, că femeia devenise mâna dreaptă a Arhiepiscopului şi că acesta făcea numai ce-i spunea Aneta, fosta iubită a unui afacerist local.

Bănuit de luare de mită şi fals intelectual

Nici 2009 nu a fost un an foarte bun pentru Teodosie. În urma unei anchete jurnalistice a colegilor de la România Liberă, Înaltu' a fost cercetat pentru luare de mită.

La acuzaţii se adăuga şi falsul intelectual. Organele de anchetă se autosesizaseră în urma materialului de presă în care se relata că lui ÎPS Teodosie i se oferiseră bani şi cadouri pentru a-l ajuta pe unul dintre ziariştii sub acoperire să devină preot, deşi nu avea pregătirea necesară. Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, în luna martie 2009, deşi trecuseră şase luni de la începerea anului şcolar, în schimbul sumei de 3.000 de euro, din care a fost oferită suma de 850 de euro, Arhiepiscopul Tomisului a intermediat înscrierea la Facultatea de Teologie, pe bază de documente false, antedatate, a reporterului de la ziarul România Liberă. Evident, a avut şi ajutoare, în persoana inspectorului Biroului Catehizare, părintele Emil Cosmin Brăescu.

După acest scandal, Teodosie a intrat din nou în atenţia opiniei publice, după ce Ileana Badiu, fosta soţie a tenismenului Dinu Pescariu, a declarat că ÎPS i-a spus că va avea o căsnicie blestemată. Printre „păcatele" Înaltului, după scrierile presei, se mai află şi distrugerea fermei de la Nazarcea, pe care Arhiepiscopia Tomisului a primit-o în 2002 de la Guvernul Năstase. 350 de hectare de viţă-de-vie, livezi şi terenuri pe care Arhiepiscopia se angajase să construiască locuinţe sociale. Nu numai că promisiunea nu a fost ţinută, dar locul a ajuns în paragină. Nu trebuie să uităm nici de mănăstirea/hotel de la Dorna Arini, de pe plaiurile natale ale lui Teodosie, proprietate a Arhiepiscopiei, care, din câte se pare, acoperă o afacere de familie.

Zece ani de la întronizarea lui ÎPS Teodosie la Arhiepiscopia Tomisului. Zece ani de scandaluri între preoţi, de anchete, suspiciuni şi acuzaţii...

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • constanteni 08 Apr, 2011 22:16 un nenorocit adus in constanta de martin ,alt pilos,tinut in brate de drogatul mazare.de fapt,drogatul mazare ii saruta mana acestui infractor in sutana,care oameni buni stiti ce facea pe vremea psd-lui ? ii cotiza lunar lui martin miliardul pe luna si deturna fonduri de la stat,ajutat de masonul poponar adrian nastase.pai cum credeti ca si-a conmstruit mega imperiul de la vatra dornei ? acest spagar a distrul vieti multe pe teritoriul dobrogen.satana asta,raia in sutana,cum l-a denumit cineva in comentarii,acesasta raie sa dispara urgent in puscarie ! satana mafioata este vicleana,catoti popii lacomi dupa bani ,se baga sub pielea politrucilor,alti lacomi ordinari care iau de la gura poporului roman.piei satana mafioata ! la puscarie ! si ia-l si pe mazare ,pri,arul asasin si criminal,care a distrul orasul Constanta !RUSINE voua !
  • Gabi 08 Apr, 2011 13:04 Piei, satana!
  • jean 08 Apr, 2011 10:41 eeeee, la Nazarcea cautati baieti manevrele de lichidare ale fam. curutz- lichidatoare de meserie- ca practician in insolventa e prea bine spus - cum madam vroia sa vanda si baietasii sa cumpere terenul vita de vie si pomi fructiferi pe nimic. Tot un nimic era si faptul ca bunul era proprietate PUBLICA a Statului Roman si vanzarea duhnea a Penal. Asa ca l-au luat av. pe maestrul Ha sotii sa anuleze Hotarari de Guvern ca sa se poata vinde catre cine trebuie - de, era avantul 2006-2009. Parchetul doarme si aici, desi paragina s-a pus pe actiunile lichidator iar arhiepiscopia nu putea sa ingrijeasca ptr ca aceeasi tanti bloca accesul si facea mici lucrari la vie si pomi pe banii luati din NAZARCEA- mai cercetati ca sa dati si voi in cine trebuie, sau ruda lui madam Curutz va da o frana... morala. Cine e ruda? Ia cercetati putin.
  • noi toti 08 Apr, 2011 09:59 o satana cu haina preoteasca,un pervers viclean care intra pe sub pielea politrucilor idioti.acest mafiot nu stie dacat BANUL,BANUL SI BANUL ! atat !un escroc care cere bani non stop,care a distrus multe vieti omenesti sui a halit banii poporului roman.DNA...PROCURATURA....ce fac ? la puscarie cu acest nemernic prieten cu bombonel masonul escroc !
  • europeanu 08 Apr, 2011 09:38 Un spagar ordinar si un hot jigodos care nu are absolut nimic de-a face cu credinta.
  • morar 08 Apr, 2011 07:53 credeam in eldar m am inselat-un caz-dosar penal 19552 in care un student la teologiie,im km 5 ,stefan emanoil cu tatal preot si el spulbera o masina fara sa opreasca la intersectie-masina daune totale cele 2 femei 9 zile ingrijiri-in loc sa despagubeasca victimele intervine teodosie si dracul si se musamalizeaza cazul ba mai mult vorbesc urit si inseala cele 2 femei-asta da invataura de la teodosie...mai ,toti or fi poponari?
  • ZGANDARICI 08 Apr, 2011 04:22 EXCELENT ARTICOL. MARE ADEVAR. AU TRECUT IATA 10 ANI URATI SI BLESTEMATI PENTRU DOBROGENI DECAND ACEASTA RAIE IN SUTANA A POPOSIT PE MELEAGURILE UNDE A CALCATA SF ANDREI. CRED CA SARACU EPISCOP LUCIAN SE RASUCESTE IN MORMANT VAZAND CE A FACUT ACEST PLOD DE PRIPAS DIN EPISCOPIA CONSTANTEI. DATORII, SCANDALURI, NEPOTISME, SPAGA, TEPE ETC. EL LATRA DIN GURA AIA SPURCATA CU GLASUL-I DE TAP PE LA PREDICI SI CONFERINTE DESPRE PERCEPTELE CRESTINESTI. DAR FACE UNUL DIN PACATELE CELE MAI MARI. DE NEPLATA LUCRATORILOR AI AUZIT FARAOANE? ASTA ITI SUNA IN CAPUL ALA SEC VREUN CLOPOTEL? STIMATI PREOTI AI CONSTANTE CATI VETI MAI FI RAMAS, NU MAI STATI SA VA CALCE IN PICIOARE ACEST PLOD DE PRIPAS. UNITI-VA SI FACETI CEVA! ASCULTAREA NU INSEAMNA SUPUNERE OARBA. ASCULTAREA INSEAMNA IUBIRE FATA DE MAI MARELE TAU. DESFIINTATI ACEST LACUSTOI CU BARBA PANA NU VETI REGRETA. ACUM LA IMPLINIREA A 10 ANI DE LA DESCALECATUL MARIEI SALE TEODOPSIE II DORESC: LASANEEEEEE, LASANEEEEE! DUTA FRATE UNDE E DUS MUTU IAPA SI SURDU CAPRA. CA DACA TU ESTI EPISCOP INSEAMNA CA PATRIARHUL DANIEL ESTE DEJA SFANT IN VIATA. DANIELEEEEEE IAL DEPE CAPUL NOSTRU SI SPALA-TE PE CAP CU EL. LA PUTINI ANI SI S.I.C.T.I.R.!