Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:27 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unele mamografii se platesc

ro

03 May, 2003 00:00 1078 Marime text

Desi fac parte din pachetul minim de servicii decontate de Casa de Asigurari de Sanatate

Pentru prevenirea si tratamentul cancerului exista un program national initiat de Ministerul Sanatatii si Familiei * Cu toate acestea, femeile sunt obligate sa-si plateasca examenul la mamograf, care costa in jur de 300 de mii de lei * O simpla consultatie ajunge la 200 de mii de lei # Doctorul Victorian Pastila, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, a declarat ca mamografia trebuie sa fie gratuita, ca orice radiografie, nefiind normal ca acest examen sa se plateasca

Numarul femeilor depistate ca suferind de cancer de san si al celor suspecte de aceasta boala este intr-o continua crestere. Medicii oncologi sustin faptul ca boala este depistata la o femeie din zece, iar sapte din zece prezinta tumori benigne, in vreme ce trei din zece femei sunt suspecte de cancer ovarian sau de cancer la alte organe, cum ar fi la plamani sau gat. Mamografia sau radiografia sanului reprezinta investigatia cheie in cazurile de cancer la san si este indicata numai de specialist, necesitand, in unele cazuri, un tratament preliminar.Cancerul de san depistat in faze incipiente are toate sansele sa fie tratat cu succes. Ca un aspect deosebit trebuie, insa, mentionat faptul ca exista cazuri in care pacientele sunt nevoite sa-si plateasca mamografiile care, in mod obisnuit, ar trebui sa fie gratuite. In vederea prevenirii si tratamentului cancerului exista un program national initiat de Ministerul Sanatatii si Familiei. In ultimele luni a fost, astfel, declansata o ampla campanie de combatere a cancerului la san, una dintre bolile cele mai frecvente la femei. Aceasta campanie se baza tocmai pe faptul ca este mai bine sa se previna aceasta boala decat sa se inceapa tratarea ei intr-un stadiu deja avansat, cand ar putea fi deja prea tarziu. Iar una din facilitatile garantate era tocmai posibilitatea efectuarii de mamografii gratuite, astfel incat orice femeie sa isi poata permite acest consult medical, indiferent de starea materiala. O astfel de mamografie costa, insa, in jur de 300 de mii de lei, iar o consultatie poate depasi 200 de mii de lei, lucru pe care foarte multe femei nu si-l pot permite. Iar, pe fondul subfinantarii sistemului sanitar, medicamentele pentru bolnavii de cancer sunt suficiente doar in primele zile ale fiecarei luni.

Multe femei renunta

In acest moment, pe fondul lipsurilor materiale, intervine insa nepasarea. Foarte multe femei prefera sa nu se confrunte cu posibilitatea de a fi diagnosticate cu cancer, iar in momentul in care totusi isi iau inima in dinti si merg la spital, vad ca sunt puse sa plateasca, si atunci renunta. "Suntem condamnati la moarte. Eu nu mai lucrez si nu am bani pentru mamografie. De medicamente nu mai incape vorba", a declarat o pacienta in varsta de 50 de ani. Presedintele Comisiei Nationale de Oncologie din cadrul Ministerului Sanatatii si Familiei, profesor Florinel Badulescu, spune ca nu este normal ca femeile sa fie nevoite sa-si plateasca mamografiile, deoarece acest gen de consultatii face parte din pachetul minim de servicii platite de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Doctorul Victorian Pastila, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, a declarat ca mamografia trebuie sa fie gratuita, ca orice radiografie, nefiind normal ca acest examen sa se plateasca. In urma cu doi ani de zile, Ministerul Sanatatii si Familiei a achizitionat 40 de mamografe care au fost distribuite unitatilor sanitare din toata tara, insa, exista cazuri in care aparatura zace nefolosita din cauza faptului ca nu sunt fonduri pentru montarea ei. "Pentru anul 2003 a fost alocata suma de 10 miliarde de lei pentru preventia cancerului. O mare parte din acesti bani au fost destinati si pentru achizitionarea filmelor pentru aparatele de mamografie", a mai precizat Victorian Pastila. Suma alocata, pe toata tara, programului anticancer este de aproximativ 1.700 de miliarde lei, bani ce vor fi suficienti pentru 11 luni, nu pentru tot anul, asa cum ar fi trebuit.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii