Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:27 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Viitori tatici pot sta in sala de nasteri, alaturi de mame

ro

17 Jun, 2003 00:00 1538 Marime text

Rudele pot asista la intregul proces al nasterii

Incepand de saptamana trecuta, un membru al familie, de obicei sotul, poate participa, alaturi de ruda, la tot procesul nasterii * Acest lucru este o premiera in lumea medicala constanteana * Una dintre conditiile esentiale ale participarii unui membru al familiei la nastere este ca actul medical sa nu fie perturbat * S-a creat un spatiu special in care participantii la nastere se pot imbraca cu echipamentul special * "De mai bine de un an de zile exista acest plan, insa l-am aplicat abia acum deoarece nu am dispus de posibilitatile materiale necesare. Speram ca de acum inainte si mai multi viitori tatici sa doreasca sa asiste la nasterea copiilor lor", a explicat medicul sef Vlad Tica

Incepand cu saptamana trecuta, rudele femeilor care sunt pe punctul de a naste pot fi alaturi de acestea. Astfel, viitoarea mamica este cea care poate alege un reprezentant al familiei care poate participa la toate etapele nasterii. Seful sectiei Obstetrica-Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, conferentiar doctor Vlad Tica, a explicat faptul ca, in acest fel, scade incidenta nasterilor prin cezariana, dat fiind faptul ca femeia aflata in travaliu este mult mai relaxata cand are alaturi de ea o persoana de incredere. Singurul medic din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta care a avut curajul sa tina o conferinta de presa cu ziaristii a fost seful sectiei Obstetrica-Ginecologie II, conferentiar doctor Vlad Tica, care ne-a adus la cunostinta un lucru extrem de interesant. Incepand de saptamana trecuta, un membru al familiei, de obicei sotul, poate participa, alaturi de ruda, la tot procesul nasterii. "In premiera, in judetul Constanta, s-a creat un cadru organizat in care un membru al familiei poate fi alaturi de pacienta in timpul nasterii, sa-si vada copilul/nepotul sau sotia/fiica, imediat dupa nastere", a explicat conferentiar doctor Vlad Tica.

Stop-cadru in direct

Daca rudele doresc, pot filma tot procesul nasterii sau pot fotografia. Chiar in cursul zilei de ieri, un proaspat tatic isi filma sotia, abia iesita din sala de nasteri, tinandu-si copilul in brate. "Orice membru al familiei poate face acest lucru, in functie de dorintele viitoarei mamici si, bineinteles, daca acesta este de acord", a mai precizat medicul sef al sectiei Obstetrica-Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Una dintre conditiile esentiale ale participarii unui membru al familie la nastere este ca actul medical sa nu fie perturbat, deoarece exista situatii mult mai dificile, care implica risc vital si care nu permit prezenta acestuia in sala de nasteri.

Spatiu special pentru participantii la nastere

Conferentiar doctor Vlad Tica a explicat ca, pentru a nu perturba caracteristicile epidemiologice ale blocului operator din cadrul salii de nasteri, s-a creat un spatiu special in care participantii la nastere se pot imbraca cu echipamentul special. Spatiul a fost amenajat cu ajutorul sponsorizarilor, dar si prin contributia partiala a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta. "Spitalul a asigurat halatele, iar izolarea a fost posibila cu ajutorul sponsorilor", a mai explicat medicul sef Vlad Tica. Vestiarul pentru cei care asista la nastere a fost amenajat in fosta magazie din cadrul salii de nastere si face parte dintr-un proiect care are in plan amenajarea altui filtru pentru personalul medical.

Peste zece tatici martori la nasterea copiilor

Conform declaratiilor medicului sef al sectiei Obstetrica-Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, conferentiar doctor Vald Tica, participarea la actul nasterii ajuta la scaderea indicelui de cezariana, dat fiind faptul ca, de multe ori, pacienta aflata in travaliu poate deveni anxioasa, medicii fiind obligati sa apeleze la operatie. Incepand de saptamana trecuta si pana in prezent, peste 10 tatici au asistat la nasterea copiilor, restul dorind doar sa-si viziteze sotiile sau bebelusii imediat dupa nastere.

Conform standardelor OMS

Initiativa ca un membru al familiei sa poata asista la nastere apartine conferentiarului doctor Vlad Tica care a preluat modelul tarilor din Vest. Organizatia Mondiala a Sanatatii impune anumite standarde, in care este recomandata prezenta unui membru al familiei la nastere, fiind benefica in sensul ca pacienta aflata in travaliu este mult mai calma cand are langa ea o persoana in care are incredere. "De mai bine de un an de zile exista acest plan, insa l-am aplicat abia acum deoarece nu am dispus de posibilitatile materiale necesare. Speram ca, de acum inainte, si mai multi viitori tatici sa doreasca sa asiste la nasterea copiilor lor", a conchis medicul sef al sectiei Obstetrica-Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, conferentiar doctor Vlad Tica.

"Este ceva incredibil"

Rudele proaspetelor mamici care au asistat la nastere s-au declarat foarte bucuroase de faptul ca au avut aceasta posibilitate, spunand ca este un lucru impresionat pentru ei. Un tatic care a participat la nasterea fetitei sale, a declarat ca a trait un moment emotionant, incredibil, laudand initiativa medicilor ginecologi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii