A agăţat mănuşile în cui Fostul portar al Farului joacă poker cu Piţurcă şi Adrian Minune (galerie foto)
A agăţat mănuşile în cui: Fostul portar al Farului joacă poker cu Piţurcă şi Adrian Minune (galerie foto)Pentru Alexandru Răuţă, fotbalul competiţional este istorie. Are numai 25 de ani, dar s-a retras de vreo doi ani, dedicându-se unei cariere care-i aduce mai mulţi bani decât sportul-rege
Fiu al actualului antrenor de portari al Farului, Ion Răuţă, Alex a devenit jucător profesionist de poker. Are turnee în ţară şi în străinătate, s-a mutat la Bucureşti şi trăieşte din această îndeletnicire.Când a constatat că i-a dispărut plăcerea pe care o avea până atunci la antrenamentele Farului, Alex Răuţă a decis să încheie socotelile cu fotbalul. Şi-a zis că, decât să facă ceva fără motivaţie, mai bine o apucă pe un alt drum în viaţă. Aceasta se întâmpla prin 2011, când portarul avea doar 23 de ani. O vârstă la care alţii explodează în sport, însă lui Alex aşa i-a fost scris în fotbal, să se oprească aici. A agăţat mănuşile în cui, dar spiritul de competiţie nu l-a părăsit, pentru că s-a dedicat pokerului, răspunzând pe deplin unei provocări care îl încercase mai demult. „Jucam încă de când eram fotbalist activ, dar nu la un nivel aşa de ridicat. Pokerul m-a atras foarte mult. Este un joc extrem de complex şi uşor-uşor am început să progresez. Acum trăiesc din poker. M-a prins foarte tare acest joc. La fotbal am renunţat definitiv, mai ales că m-am cam şi îngrăşat", povesteşte fostul portar.
La masă cu Rui Costa
Alex s-a mutat la Bucureşti, pentru că acolo sunt cazinouri unde se joacă poker cash legal, spre deosebire de Constanţa, unde se joacă numai home-game-uri. Constănţeanul evoluează în majoritatea cazinourilor din capitală, „Marriott", „Hilton", „Queen Casino Bucharest" sau „Radisson". Mai des merge la „Queen", întrucât jocurile se organizează foarte bine acolo, cu reguli stricte. În general, Alex caută partide la care participă oameni de afaceri sau jucători recreaţionali, întrucât aceştia vin să se distreze şi nu cunosc foarte bine pokerul. Pe lângă Bucureşti, tânărul Răuţă a fost în turnee de 4-5 zile şi în majoritatea oraşelor importante din ţară, dar şi în străinătate: în Cipru, Anglia, Croaţia, Bulgaria sau Austria. A avut şi are şi parteneri celebri, precum fostul mijlocaş al lui AC Milan, portughezul Rui Costa, iar dintre români - fotbaliştii Alex Piţurcă, Giani Chiriţă, Marius Şuleap sau Alin Liţu. A jucat chiar şi cu celebrul manelist Adrian Minune.
A câştigat un turneu de 43.000 de euro
Alex Răuţă spune că, pentru a avea succes, un jucător de poker trebuie în primul rând să nu se enerveze, să nu „tilteze", cum se spune în branşă. La acest capitol mai are de lucrat fostul portar al Farului, care este de părere că succesul nu ţine sub nicio formă de noroc, ci de ştiinţa jocului şi de stăpânirea de sine. „Jucătorul de poker trebuie să aibă o răbdare şi o disciplină ieşite din comun. Să ia decizii foarte bune în timpul unei mâini. Şi să nu îşi piardă cumpătul când se află într-o situaţie dificilă", dezvăluie Alexandru, care a câştigat la „Pokerfest" Bucureşti un turneu în valoare de 43.000 de euro. În rest, şi-a adjudecat întreceri dotate cu sume mai mici. „Oricum, se câştigă mult mai bine decât în fotbal", arată Răuţă. Fostul farist joacă într-o zi între două şi zece ore, mai mult nu. „În general, jocurile încep după ora 17.00. Nu joc un număr fix de ore. Am zile cu două-trei ore, dar şi cu opt-zece. Mai mult de atât nu este prea bine, pentru că nu mai gândesc limpede. Intervin stresul şi oboseala şi pot pierde bani", spune jucătorul constănţean. Alex nu este legitimat la vreun club, pentru că momentan nu e nevoie de aşa ceva, dar, cât de curând, se va înfiinţa şi în România Federaţia de Poker.
În zi de graţie la meciul cu Gloria Buzău
Alex Răuţă a început fotbalul la FC Farul, lucrând la juniori cu antrenori precum Eugen Şovăilă, Mihai Turcu, Sevastian Iovănescu sau Lucian Marinof. Ca senior, a jucat pe la Ovidiu (antrenor - Gică Ciurea), Callatis (Mugurel Cornăţeanu şi Turcu), Unirea Slobozia (unde a fost pregătit de tatăl său) şi FC Farul, în mandatul lui Ioan Sdrobiş şi Gică Butoiu. A prins poarta Farului ca titular în 2010, după un meci al „marinarilor" la Năvodari, când s-a accidentat Dan Zdrâncă, iar Răuţă a debutat la prima echipă. În perioada următoare, Alex a reuşit câteva meciuri foarte bune, de referinţă fiind partida de la Constanţa cu Gloria Buzău (primul meci de după Năvodari), în care, pe lângă alte intervenţii inspirate, a apărat şi un penalty, la 0-0, iar Farul s-a impus cu 1-0. „Am terminat-o cu fotbalul, dar uneori îmi pare foarte rău că m-am retras. Nu stau însă departe de fenomen. Fiind în Bucureşti, merg la multe meciuri şi mă oftic puţin când văd ce au ajuns fotbalişti precum Cristi Tănase şi Cosmin Matei, care mi-au fost colegi", oftează Alex Răuţă.
Sursa foto: Facebook
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp