Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:03 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Amagite de federatie

ro

20 Dec, 2002 00:00 744 Marime text

Ba e, ba nu mai e!

Din cauza unor greseli in lant ale celor de la Federatia Romana de Karate Modern, karatistele Ionela Hainagiu si Mihaela Lupu nu vor fi premiate luni in gala organizata de DTSJ si Consiliul Judetean * Prima a luat aurul la kata junioare, cea de-a doua, bronzul la kata cadete * Desi intrecerea este recunoscuta pe plan international ca fiind una inter-tari, la trei zile dupa ce s-a incheiat, federatia romana de specialitate a informat clubul Marea Neagra ca a participat la una inter-cluburi * Secretarul general Vasile Manea este principalul vinovat de aceste nereguli

Pe 23 decembrie, DTSJ si Consiliul Judetean Constanta ii va premia pe cei mai buni sportivi ai judetului pe anul 2002. ZIUA de Constanta va prezinta astazi cazul a doua karatiste de la CS Marea Neagra, care au luat medalii la Campionatul Mondial inter-stiluri, ce s-a desfasurat in urma cu aproape trei saptamani la Budapesta, dar care nu sunt premiate deoarece medaliile lor nu sunt recunoscute de Federatia Romana de Karate Modern si, implicit, de Ministerul Tineretului si Sportului. Atunci, Ionela Hainagiu a iesit campioana mondiala, iar Mihaela Lupu si-a pus la gat medalia de bronz.

Invitatia de FRKM

In data de 23.10.2002, Federatia Romana de Karate Modern instiinta CS Marea Neagra ca, in perioada 29 noiembrie - 1 ianuarie, se va desfasura amintita competitie. Conditiile de participare erau urmatoarele: "1. Pentru categoriile de varsta: cadeti, juniori si seniori se va face selectie pentru loturile nationale respectiv: cadeti, juniori, seniori, de catre Colegiul Central al Antrenorilor, la o data ce va fi comunicata ulterior. Deplasarea se va efectua ca urmare a aprobarii Biroului Federal - ce va emite o hotarare de Birou Federal, ce va fi aprobata; 2. Pentru celelalte categorii de varsta prevazute in invitatie, va precizam ca participarea nu este restrictionata de selectie de lot, dar va transmitem ca medaliile obtinute nu vor fi punctate si nici premiate de MTS si, respectiv, DTSJ, conform normativelor MTS, dar sportivii medaliati vor fi selectionati in lotul largit de sportivi, ce va fi in atentia Colegiului Central al Antrenorilor, pentru promovarea ulterioara in loturile nationale reprezentative ale FR Karate Modern". Sa subliniem din capul locului ca Ionela Hainagiu a concurat la junioare kata shito-ryu, iar Mihala Lupu la cadete. Deci la categorii la care trebuia sa fie premiate de MTS respectiv DTSJ. La instiintarea primita din partea federatiei se anexa si invitatia oficiala din partea organizatorilor.

Respinsa in Romania, admisa in Ungaria

Pe data de 21.11.2002, federatia de specialitate a emis hotararea cu nr. 704 in care anunta clubul CS Marea Neagra ca au fost selectionati sa participe la CM din Ungaria sportivii: Ciprian Balca (seniori, kumite - 85 kg) si Mihaela Lupu (cadete, kumite - 58 kg). Din cauza unor probleme de corespondenta, presedintele clubului Marea Neagra a aflat abia in Ungaria ca Ionela Hainagiu nu a fost convocata. Unul dintre motivele invocate a fost faptul ca Hainagiu, fosta campioana mondiala la stilul shotokan, a trecut la shito-ryu. Dar ea a fost transferata la CS Marea Neagra cu aprobarea federatiei si cu acordul fostului club de la Turnu Magurele. La fata locului erau prezenti atat presedintele, cat si secretarul general al federatiei romane, care ad-hoc au decis ca Hainagiu sa reprezinte, pana la urma, Romania la Campionatul Mondial.

Nu

La Budapesta, Hainagiu a iesit campioana mondiala, s-a intors acasa bucuroasa ca este cea mai buna din lume la kata shito-ryu. Dupa cateva zile insa dezamagirea avea sa-si faca simtita prezenta pe chipul ei. DTSJ Constanta a cerut de la MTS confirmarea oficiala a rezultatului sportivei noastre. MTS a intrebat la FRKM despre performanta Ionelei Hainagiu, insa (stupoare!) federatia a afirmat ca intrecerea din Ungaria a fost competitie mondiala inter-cluburi (!) nicidecum campionat mondial. "Noi am reprezentat acolo Romania. De asemenea, cand s-a facut deschiderea oficiala toti sportivii au fost repartizati pe tari, nu pe cluburi. Intrarea lor s-a facut cu pancarte pe care se scria tara. S-a intonat imnul si s-a urcat tricolorul pe catarg ca la toate competitiile internationale inter-tari, si nu inter-cluburi", aduce Florin Iordanoaia argumentele necesare pentru a arata faptul ca aceasta competitie este recunoscuta la nivel international de federatia mondiala. "Daca nu era competitie recunoscuta drept Campionat Mondial inter-tari, noi nici nu ne duceam pana acolo", a mai spus Iordanoaia. Cum s-a ajuns la aceasta neconcordanta? Federatia a omis, la finele anului 2001, sa treaca acest campionat in calendarul competitional, desi este recunoscut la nivel international. Ca sa se "scoata", secretarul general al federatiei, Vasile Manea, a facut o declaratie pe propria-i raspundere catre ministrul TS, in care spune ca intrecerea din Ungaria a fost inter-cluburi. Ceea ce probabil ca nu stie Georgiu Gingaras este faptul ca aceasta intrecere figureaza in calendarul competitional de anul viitor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii