Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:37 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asii in aikido, premiati la Eforie (galerie foto)

ro

18 May, 2009 02:11 11546 Marime text
aikido.jpgPasionaţii de arte marţiale prezenţi la Stagiul Naţional de Aikido şi Campionatul Naţional de Aikido Katana, organizate de Primăria şi Clubul Sportiv Aikido Eforie, au avut posibilitatea de a asista la un spectacol de mare clasă.

Peste 100 de practicanţi de aikido din Constanţa, Craiova, Bucureşti, Brăila, Tecuci, Galaţi, Eforie, Roşiori şi Piatra Neamţ au participat la primul stagiu naţional de aikido organizat la Eforie. Momentul culminant a fost cea de-a opta ediţie a Campionatului Naţional de Aikido Katana. Cei 35 de concurenţi cu vârste cuprinse între 11 şi 35 de ani au prezentat diverse tactici, demonstrându-şi măiestria în mânuirea bokken-ului şi a katanei. Evoluţiile de excepţie au fost răsplătită cu ropote de aplauze şi premii asigurate de Primăria Eforie, constând în treninguri, tricouri, şepci, cărţi de aikido şi arme. Potrivit preşedintelui Federaţiei Române de Aikido (FRA), Dan Ionescu, competiţia a constituit şi o selecţie pentru formarea lotului ce va reprezenta România la Campionatul European de Aikido, care va avea loc în perioada 1 - 8 august, în Franţa. „Judeţul Constanţa este foarte activ în acest domeniu şi trebuie să mulţumesc Primăriei Eforie şi preşedintelui clubului de aikido de aici, Ion State, pentru organizarea deosebită a evenimentului. Din punct de vedere calitativ, această ediţie a campionatului a fost cea mai bună", a declarat preşedintele FRA. Competiţia a avut trei faze: juniori bokken, seniori bokken şi seniori katana, printre participanţii la ultima grupă fiind şi soţia actorului Claudiu Bleonţ, Andra Negulescu, deţinătoare a centurii negre. Cei trei arbitri şi comisia de evaluare au stabilit câştigătorii, competiţia fiind foarte strânsă ca urmare a prestaţiilor deosebite. La bokken copii, medalia de aur a revenit lui Alexandru Lazăr (Club WBC Galaţi), urmat de Ana Maria Voiculeanu (Club Satori-Do Roşiori de Vede) şi Florin Bogdan (Club WBC Galaţi). Clasamentul la seniori bokken a fost: locul I - Paul Antonescu (Club Dan-Aikido Bucureşti), locul II - Victor Bubulac şi Ion Cosmin Dan ( Club WBC Galaţi). Cea mai spectaculoasă etapă a campionatului a fost cea de seniori katana, cei ajunşi pe podium fiind: Gabriela Frăţilă (Club Dan-Aikido - Bucureşti) - aur, Sabin Dumitrescu (Club Cavaler Bucureşti ) - argint şi Alexandra Lemnaru (Club Dan Aikido - Bucureşti) - bronz.
La finalul competiţiei, membrii Clubului Aikido Eforie au primit paşapoartele sportive în care se trece întreaga activitate a sportivilor şi gradele obţinute de ei. Toţi participanţii la eveniment au fost încântaţi şi au apreciat implicarea administraţiei locale în promovarea şi susţinerea acestui sport nobil.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • dj_andrewas@yahoo.com 21 Feb, 2010 20:12 -Aikidō (合気道, Aikidō?) (sau folosind un kanji vechi: 合氣道), este o artă marţială japoneză. Aikidō înseamnă textual „calea armonizării energiei,” fiind artă marţială ce face parte din categoria „internă” a stilurilor de luptă. A fost fondat de maestrul japonez Morihei Ueshiba (1883-1969) şi se bazează pe utilizarea forţei adversarului prin aplicare de tehnici articulare şi eschive realizate prin tai sabaki (pivotări în arc de cerc). În aikido se utilizează proiectări, luxări, strangulări şi, în mică măsură, lovituri. Aikido îşi are rădăcinile în jujitsu şi tehnicile de luptă cu sabia şi suliţa utilizate de samurai în Japonia medievală, dar multe dintre tehnicile sale sunt invenţia maestrului Ueshiba. Principiile de non-rezistenţă, utilizarea forţei adversarului cât şi emblema artei sugerează legături cu alte stiluri interne, de origine chineză: Taijiquan, Baguazhang şi Xingyiquan. -Fiind un stil de luptă pur defensiv, Aikido nu organizează şi nu participă la competiţii. Există în schimb numeroase demonstraţii în care măiestria este dovedită cu ajutorul unui uke (atacator).
  • DiFi 18 May, 2009 15:49 De poti razboiul sa-l transformi in Pace / Iar Pacea sa-ti devina tel prin Sport / Atunci cand Sportul ARTA il poti face / Iar ARTA o reprezinti fara efort, / Sa stii ca aurul il meriti pe deplin! / Felicitari Gabriela!