Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:33 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Povestea unei mari campioane

ro

28 Jul, 2004 00:00 853 Marime text

Constanta, capitala handbalului romanesc

In urma cu trei ani, echipa de handbal masculin de pe litoral incerca sa supravietuiasca in Liga Nationala, in ciuda greutatilor financiare pe care le intampina. Lotul de la acea vreme era compus din jucatori tineri, dar foarte talentati, pregatiti de un tehnician ambitios, insa care nu putea rasturna singur muntii. Echipa cocheta cu podiumul si chiar a participat in cupele europene, dar in vara lui 2002, totul era pe cale sa dispara din cauza situatiei financiare precare. Din fericire, toata lumea, inclusiv administratia, a inteles ca un oras asemenea Constantei are nevoie de o echipa de handbal masculin care sa evolueze cu succes in Liga Nationala. S-au gasit solutii si astfel s-a nascut o noua echipa, Handbal Club Municipal. Banii nu mai reprezentau o problema, asa ca venise timpul performantei.

S-a nascut o mare echipa

Din cauza unor neintelegeri ivite pe parcursul sezonului 2002-2003, antrenorul principal Ion Craciun a parasit nou infiintata echipa. Era iarasi un moment greu si putini credeau ca se poate gasi un tehnician cel putin la fel de valoros si care sa aiba inima de constantean. Solutia s-a numit Aihan Omer, fosta glorie a handbalului de la malul marii si care in ultimii ani facuse istorie ca antrenor al echipei Fibrexnylon Savinesti. Dupa ce a cucerit patru titluri cu Minaur si Fibrex, Omer a revenit acasa pentru a antrena o formatie compusa din jucatori tineri. Nu mai faceau parte din lot "veteranii" Cazan, Murtaza, Moise si Hairi, ultimul retras din activitatea competitionala si devenit antrenor secund. Echilibrul s-a refacut insa, o data cu revenirea lui Baiceanu si Buricea. Aihan Omer a pastrat si multi dintre jucatorii tineri, a mai adus cativa care promiteau, dar a inteles ca, pentru a face performanta, ii trebuie jucatori cu experienta. Astfel, in returul sezonului trecut au fost adusi la echipa patru componenti ai campioanei Fibrex: Tucanu, Paraianu, Tase si Timofte. Din acest moment, obiectivul propus (cucerirea unui titlu national) nu parea deloc un lucru imposibil.

Atmosfera incendiara in Sala Sporturilor

Cucerirea primului titlu national nu ar fi fost posibila daca la Constanta nu ar fi existat si o atmosfera propice. Pe langa atmosfera buna din sanul echipei, un rol determinant in realizarea acestui succes l-a avut publicul. In ultimii doi ani, la Sala Sporturilor au inceput sa vina tot mai multi spectatori. Daca in urma cu doi-trei ani, nu trebuia sa iti faci griji privind obtinerea unui loc pe scaun, in toamna anului trecut, sala a devenit la fiecare meci arhiplina. Cei peste 3000 de spectatori prezenti la fiecare meci au ajutat echipa sa treaca peste momente dificile, purtand-o spre victorie. La meciurile din "Challenge Cup", in sala de joc a fost mereu o atmosfera incendiara si majoritatea adversarilor din strainatate, majoritatea invinsi, au recunoscut ca publicul de pe litoral este unul extraordinar. Dintr-o data, constantenii nu au mai vorbit doar despre echipa de fotbal iar, fapt incredibil, copiii au inceput sa joace in fata blocului... handbal.

Primul titlu pe litoral

Intrecerea handbalistica din Romania a fost mult timp dominata de formatiile din capitala. Steaua si Dinamo au cucerit impreuna 23 de titluri nationale si mult timp nimeni nu a putut sa le stea in cale. Treptat, "provincia" a inceput sa puna tot mai multe probleme. Mai intai Minaur, apoi Fibrex Savinesti au devenit campioane. In replica, Bucurestiul s-a intarit cu jucatori de valoare si, dupa dezmembrarea formatiei din Savinesti, Steaua si Dinamo deveneau din nou principalele favorite. Desi era considerata o echipa puternica si incomoda, HCM nu era vazuta ca o formatie care sa cucereasca titlul. Turul sezonului parea sa demonstreze acest fapt, HCM ocupand, dupa 13 meciuri, locul patru in clasament. Au sosit insa cei patru jucatori de la Fibrex si situatia s-a schimbat radical. La inceputul anului 2004, inaintea play-off-ului, HCM se afla pe locul intai. In retur, HCM a inregistrat cea mai importanta victorie, 29-26 in deplasare la Dinamo Romconstruct, terminand astfel play-off-ul pe locul intai. In sferturi, HCM a "distrus" Armatura Cluj (41-28, 36-28), iar in semifinale a invins incomoda Uztel Ploiesti (33-26, 34-30), echipa care le pusese in trecut numeroase probleme. Marele examen ramanea insa dubla mansa cu eterna rivala Dinamo Romconstruct. Primul meci s-a disputat la Bucuresti si a fost castigat cu 30-27 de handbalistii nostri. Si aici, publicul a avut un rol decisiv, peste 500 de suporteri insotind echipa la Bucuresti. Au urmat returul la Constanta si o victorie la scor. Tribunele au explodat, iar pe strazi lumea a inceput sa strige numele noii campioane a Romaniei: HCM Constanta.

Rivalii campionilor Europei

In sezonul 2003-2004, Handbal Club Municipal Constanta a realizat un sezon de exceptie in "Challenge Cup", competitie pe care a parasit-o in semifinale, dupa o disputa spectaculoasa cu redutabila formatie franceza US Dunkerque. Echipa constanteana si-a imbogatit palmaresul in cupele europene, obtinand la editia 2003-2004 a "Challenge Cup" nu mai putin de sapte victorii in cele zece meciuri disputate. Parcursul european a inceput cu un dublu succes in fata formatiei ucrainene Polytechnik-Olkom Donetk. Urmatoarea adversara, echipa portugheza Sporting Club da Horta, s-a inclinat in ambele meciuri jucate la Constanta, deschizand echipei noastre drumul spre optimile de finala. SKIF Krasnodar s-a dovedit greu de invins in Rusia, dar esecul la trei goluri diferenta suferit in deplasare, primul din competitie, le-a permis constantenilor sa intoarca rezultatul in Sala Sporturilor, unde au castigat la sase goluri. Eliminand reprezentanta tarii care detine titlul olimpic, HC Municipal obtinea o calificare istorica in sferturile de finala ale unei competitii intercluburi si avea sa joace in primavara europeana. Ineditul duel romanesc cu Minaur a avut o favorita certa, in ciuda palmaresului impresionant al baimarenilor, detinatori ai Cupei IHF, in 1985 si 1989. HC Municipal a remizat la Baia Mare si a castigat apoi de o maniera categorica la Constanta, facand pasul spre semifinale. Visul de a deveni prima echipa romaneasca finalista intr-o cupa europeana dupa 15 ani incepea sa para realizabil, dar lipsa experientei internationale si tineretea aveau sa-si spuna cuvantul pe 14 martie, la Constanta, cand HC Municipal a cedat prea usor si la o diferenta prea mare meciul tur cu US Dunkerque. Echipa antrenata de Aihan Omer si Eden Hairi avea sa-si ia insa o revansa rasunatoare la sala Dewerdt din Dunkerque, pe 20 martie, unde chiar si calificarea a parut la un moment dat posibila, desi Baiceanu si compania aveau de recuperat sase goluri! HC Municipal, prima echipa din Romania invingatoare in Franta dupa 20 de ani, isi demonstra valoarea si parasea onorabil competitia. Dunkerque urma sa castige apoi, pe teren propriu, mansa I a finalei cu IFK Skovde, formatia suedeza devenind insa castigatoarea trofeului. Considerata a patra competitie din Europa, "Challenge Cup" nu a fost nici pe departe accesibila echipelor din estul Europei, singura intrusa la masa celor bogati fiind Jugovic Kac, in 2001. Anul acesta, HCM va participa in Champions League, direct in grupele acestei intreceri.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii