Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:21 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicu Silea, cu camionul la atac

ro

21 Aug, 2004 00:00 3107 Marime text

Fostul primar al comunei tulcene Ostrov a ucis un bodyguard

Profitand de pozitia sa de primar al localitatii, Nicu Silea a comis in ultimii ani o serie de ilegalitati de natura economica * In urma cu doua zile insa, fostul edil a savarsit o fapta cu mult mai grava # Scos din minti de faptul ca nu va mai avea controlul podgoriei din localitate, a trecut la actiuni in forta * Dupa un conflict cu mai multe persoane, localnici si agenti de paza, Silea s-a urcat la volanul unui camion si a intrat cu acesta in multime, cu intentia de a o dispersa * In urma impactului, un agent de paza a murit, alti doi au fost grav raniti, iar o femeie a suferit un infarct * Scandalul s-a incheiat dupa interventia politistilor din cadrul Detasamentului de Interventie Rapida de la IPJ Tulcea * Scandalul produs joi dimineata langa plantatia de vie din Ostrov isi are originile intr-un mai vechi conflict legat de proprietatea terenului * In anul 1996, firma la care primarul Nicu Silea era actionar a intrat in posesia a 485 ha vita de vie, in baza unui contract de asociere * Dupa patru ani, prin metode ilicite, "Silex Impex" a obtinut concesiunea plantatiei pe o perioada de 49 de ani, cedent fiind SC "Agroindustrial Ostrov", firma cu grave probleme financiare * In 2003, lichidatorul lui "Agroindustrial" a scos la vanzare 431,5 ha vita de vie din terenul sus-mentionat, iar licitatia a fost castigata de SC "Petronik" SRL Moeciu * Silea a impiedicat intrarea in posesie a noului proprietar, afirmand ca actul de concesiune ii da lui si firmei fiicei sale dreptul de a dispune de plantatia in litigiu * Lichidatorul "Expert General" si proprietara "Petronik" au actionat in judecata firma primarului de la acea vreme, iar instantele competente au dispus anularea prin sentinte definitive si irevocabile a contractelor de asociere si concesiune detinute de "Silex Impex" * Chiar si asa, primarul Ostrovului a continuat sa se comporte ca un baron medieval, refuzand sa se conformeze legii si sa predea pamantul adevaratului proprietar * Prin faptele sale, primarul se face vinovat de abuz in serviciu, distrugere, trafic de influenta, nerespectarea unor hotarari judecatoresti si, mai nou, de omor deosebit de grav si vatamare corporala grava

Proprietatea este un drept fundamental care trebuie respectat in orice societate care se defineste ca fiind una democratica. Din nefericire, in Romania mileniului trei exista numeroase situatii in care acest drept este incalcat flagrant de indivizi pentru care legea nu inseamna nimic, iar singurul lor interes este imbogatirea pe orice cale. Fapta este cu atat mai grava atunci cand cel care o savarseste este primarul unei localitati, cel care ar trebui sa fie primul care sa respecte normele in vigoare. Din nefericire, Nicu Silea, fost primar al comunei tulcene Ostrov in perioada 1996-2004, s-a comportat mult timp asemeni unui nobil al Evului Mediu, care acapareaza fara drept pamanturile altora si ignora drepturile semenilor sai si prevederile legislative. Ceea ce este, de asemenea, foarte grav este ca societatea noastra democratica nu s-a grabit prea tare in a amenda astfel de conduite si, permitand ca aceasta situatie sa continue, a creat un precedent periculos. Nicu Silea este unicul asociat al firmei "Silex Impex" si impreuna cu membrii familiei sale si-a format o retea de societati prin care opereaza activitati, marea majoritate la limita legalitatii. Pentru a scapa cu fata curata, Silea a apelat mereu la metode neortodoxe, si oneroase, de aparare si a facut uz de influenta sa. Crezand ca poate face orice si ca nimeni nu are curaj sa il pedepseasca, Silea a trecut, mai nou, la fapte deosebit de grave. In urma cu doua zile, el a omorat un tanar nevinovat si a ranit alti doi.

Cu masina in gramada de oameni

Dupa ce a pierdut postul de primar al comunei, Nicu Silea a continuat sa isi vada de afacerile sale ilicite, continuand sa administreze o plantatie de vita de vie de aproape 500 de hectare, care apartinea insa altor persoane. Eforturile sale de a pastra fara drept acest teren au fost oprite in cele din urma de instantele tulcene, care au dat castig de cauza adevaratilor proprietari. Silea a incercat, chiar si in aceste conditii, sa obtina profituri de pe urma plantatiei, iar situatia a degenerat. Inconstienta lui Silea a mers pana la crima. Joi dimineata, in fata plantatiei din Ostrov a izbucnit un conflict intre Silea, cativa agenti de paza adusi de noul proprietar si mai multi localnici care primisera drept de concesiune pe anumite suprafete de plantatie. Reprezentantul firmei care este, legal, proprietara plantatiei de vie a incercat sa intre in posesia obiectivului, "inarmat" cu un titlu si o serie de sentinte judecatoresti. Desi nu mai avea nici un drept de a administra plantatia, Silea a refuzat sa permita accesul in incinta. Au avut loc cateva schimburi dure de replici, dupa care Silea si cativa muncitori s-au angajat intr-un conflict deschis cu agentii de paza adusi de proprietar. In urma bataii au fost avariate patru autoturisme si doua tractoare. La un moment dat, Silea s-a urcat la volanul unui camion si s-a indreptat spre multime, cu intentia de a o dispersa. In urma impactului, agentul de paza Vasile Pandele, de 27 de ani, din Slobozia, a decedat pe loc, iar doi dintre colegii sai, T.L., de 28 de ani, si A.S., de 34 de ani, ambii din Galati, au fost grav raniti. O femeie care a reusit sa evite coliziunea a suferit un infarct, ea scapand insa cu viata doar in urma ajutorului dat de echipajul unei ambulante. Asasinul a fost salvat de furia multimii de o echipa de politisti din cadrul Detasamentului de Interventie Rapida al Inspectoratului Judetean Tulcea si de una de jandarmi. Ancheta este condusa de un procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Tulcea, care va stabili imprejurarile exacte in care s-a produs fapta.

Silea, "patron de plantatie"

Conflictul desfasurat joi dimineata la Ostrov isi are originile intr-o neintelegere privind proprietatea unei plantatii de vita de vie, lupta pentru administrarea acestui teren incepand cu ani buni in urma. Candva una dintre cele mai importante societati dobrogene care detinea mari suprafete de teren, SC "Agroindustrial SA Piatra Ostrov" nu a rezistat conditiilor dificile ale tranzitiei din ultimul deceniu. La jumatatea anilor `90, incercand sa scape de datoriile din ce in ce mai mari, fosta firma de stat a inceput sa incheie contracte de asociere in participatiune. Una dintre beneficiarele unor astfel de acorduri a fost SC "Silex Impex" SRL, societate la care actionar unic era la acea vreme Nicu Silea. Obiectul acordului intre cele doua parti era exploatarea unei plantatii de vita de vie, intinsa pe o suprafata de 485 ha. Ulterior, odata ajuns primar, actiunile firmei au fost transferate sotiei, incercandu-se astfel o aparenta respectare a legalitatii. In anul 1996, intre "Silex Impex" si "Agroindustrial Ostrov" s-a incheiat contractul de asociere 43/1996. Dupa patru ani de exploatare, primarul a comis un abuz si, uzand de functia sa, a incheiat cu Agentia Domeniului Statului contractul de concesiune 4/2000, pe o perioada de 49 de ani. Ce nu se specifica in contract, dar era cunoscut de toate persoanele implicate, era insa faptul ca Silea a impiedicat firma aflata in lichidare sa exploateze suprafata ramasa. Ulterior, a facut imposibila reorganizarea judiciara a SC "Agroindustrial" SRL, invocand valabilitatea acelui contract de concesiune. Din acel moment, observand ca nimic nu ii poate sta in cale, Silea a continuat sa incalce legea, comportandu-se asemeni unui stapan medieval. De fructele "plantatiei" s-a bucurat si SC "Sirg Agro" SRL, firma la care asociata este fiica lui Silea. In "afacerea" care trebuia sa dureze 49 de ani a aparut, se pare, si prefectul de Buzau, care, sustinandu-l pe Silea in demersurile sale, s-a ales cu o distilerie in valoare de zeci de miliarde de lei. Printre masurile abuzive se numara si defrisarea ilegala a unei parcele de 50,8 ha vita de vie din zona care facea obiectul licitatiei, masura care era interzisa chiar si de contractul de concesiune din anul 2000. Au fost astfel distrusi butuci de vie, iar paguba s-a ridicat la 15 miliarde. "Silex Impex" a obtinut venituri necuvenite evaluate la peste 15 miliarde lei, reprezentand contravaloarea productiei de struguri recoltata in perioada 2000-2003.

O licitatie conform legii

Ilegalitatile lui Silea au fost, in mare parte, reparate de judecatorul care a anulat contractele acestuia de asociere si concesiune prin sentinte definitive si irevocabile (544/2000, 2907, 2908/2000) si de Curtea de Apel Ploiesti (Decizia civila 1580/2003 in dosarul 2255). Nereusind sa se salveze prin reorganizare, SC "Agroindustrial SRL Piatra Ostrov" a intrat in anul 2000 in procedura de faliment judiciar, conform Legii 64/1995. Judecatorul sindic a desemnat ca lichidatorul firmei sa fie SC "Expert General". Aceasta societate specializata in lichidari a dispus organizarea unei licitatii publice, in cadrul careia sa fie scoase la vanzare 413,5 ha de vita de vie din plantatia exploatata de Silea. "Agroindustrial" era in continuare proprietara terenului, iar procedura de vanzare era cat se poate de legala. Disperat, Silea a facut si de aceasta data presiuni, incercand sa il determine pe lichidator sa nu permita participarea unor firme interesate si potente financiar, cum era cazul societatii comerciale "Petronik" SRL Moeciu (judetul Brasov). Firma reprezentata de Florin Mitu a castigat licitatia, pretul oferit fiind de 9 miliarde de lei. Imediat dupa licitatie a fost achitata si prima rata, de 5,5 miliarde de lei. Silea si interpusii sai s-au opus insa pe toate caile ca proprietarul sa intre in posesia plantatiei de 413,5 ha. S-a intocmit si un dosar de executare silita, dar mult timp oamenii legii nu au putut duce la bun sfarsit sentintele. "Petronik" a intrat in cele din urma in posesia terenului al carui proprietar era si totul parea sa intre in normal. Nicu Silea era insa disperat ca "averea" ii dispare si pentru pastrarea ei era gata sa faca orice, chiar si o crima. Pe care a si comis-o. Fostul primar va raspunde pentru faptele sale, el urmand sa fie judecat pentru omor si vatamare corporala grava, iar daca judecatorii tulceni isi vor face meseria cum trebuie, dupa litera legii, Silea va infunda ani buni puscaria, asa cum merita. Ieri dimineata, magistratii tulceni au luat decizia trimiterii unui mandat de arestare preventiva pe o perioada de 29 de zile.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii