Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:37 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primaria, mosia lui Mocanu

ro

28 Aug, 2004 00:00 3837 Marime text

Angajari ilegale pe banda rulanta

Principiul prin care "cine nu este cu mine este impotriva mea", si-a dovedit eficienta in cadrul primariei Tulcea in totalitate pe timpul mandatului fostului primar pesedist al municipiului, Constantin Mocanu * Un control intermediar finalizat la de 30 iunie anul acesta de Curtea de Conturi, a scos in evidenta o serie de erori savarsite de fostul primar cu privire la cheltuielile de personal * O mare parte a numirilor pe functii s-a facut fara organizarea de concurs sau examen asa cum prevede legislatia in vigoare * In aceasta situatie s-au aflat atat simpli functionari, alte categorii de personal, dar si directori de servicii din cadrul primariei * Toti cei care au fost angajati si promovati prin fel de fel de tertipuri aveau ca termen 1 iulie, de parca Mocanu ar fi stiut ca nu va mai fi ales * Una dintre cererile angajare a fost inregistrata in ziua de Craciun, cand la Primarie nu se lucra * Trebuie spus ca la un moment dat, pentru functia de director economic existau doua contracte de munca

Din datele inspectorilor Curtii de Control Tulcea, reiese foarte clar ca aproape nu a existat activitate a Primariei, in care fostul primar Constantin Mocanu sa nu fi savarsit vreo ilegalitate. In numarul trecut al publicatiei noastre va relatam despre abuzurile acestuia, in care i-a acordat sotiei sale Georgeta Mocanu, intr-un timp record, spatiul fostului restaurant Calypso, in care sa amenajeze un cabinet medical. Chiria pentru acest sediu era de numai 556.000 de lei pe luna, pentru 123 de metri patrati, in conditiile in care normal ar fi fost sa se incaseze aproape 90.000 de lei pe metru patrat. Inspectorii financiari au mai gasit numai in acest caz ca spatiul fusese acordat fara nici un fel de licitatie, cu incalcarea hotararilor Consiliului Local si a legislatiei in vigoare. Aceeasi inspectori au mai descoperit ca nici angajarile in Primarie nu s-au facut tocmai in conditiile legii.

Incadrari tip "suveica"

Fostul primar, a folosit o serie de tertipuri, unele dintre ele intr-adevar foarte ingenioase. Unul dintre acestea a fost pentru postul Elenei Grigore, care a fost numita director economic al Primariei in baza dispozitiei primarului numarul 1208/19 iunie 2003, unde se mentiona ca "incepand cu 23 iunie 2003 se numeste, cu delegatie pe o perioada de doua luni, pana la organizarea concursului pentru ocuparea postului conform legislatiei in vigoare, in functia publica de conducere director executiv economic". In baza acestei dispozitii a fost emisa comunicarea numarul 17.000/20 iunie 2003. Pana la data incadrarii ca director economic, Elena Grigore a detinut functia de sef serviciu buget-finante, numirea in aceasta functie fiind considerata promovare intr-o functie superioara. Cautand sa intre in legalitate, la expirarea termenului de doua luni, sefa personalului din Primarie a intocmit referatul cu numarul 23530/08.09.2003 prin care propunea constituirea comisiei de examinare in scopul definitivarii pe post, conform legislatiei in vigoare. Decizia lui Mocanu a fost una de-a dreptul socanta: "se mentine in functie cu delegatie pana la organizarea concursului". In aceste conditii pentru Elena Grigore s-a intocmit comunicarea numarul 23.750/10.09.2003, prin care aceasta este informata ca este mentinuta pe functie pana la data de 1 iulie anul acesta, desi pe rezolutia nu are nici un astfel de termen. Noul document de mentinere pe functie este semnat de data aceasta doar de seful de personal din primarie, si de Constantin Mocanu, lipsind cea a juristului institutiei. Alte trei numiri cu cantec la Primarie sunt cele in care Iulian Onea, a fost incadrat ca sef serviciu contabilitate in baza Dispozitiei primarului numarul 1365/04.07.2003, Maria Iacob, ca sef serviciu investitii in baza Dispozitiei numarul 1406/14.07.2003 si Maria Vines, ca sef serviciu gospodarie comunala prin dispozitia primarului numarul 1405/14.07.2003. In toate documentele mentionate exista mentiunea ca toti cei in cauza au fost numiti pentru o perioada determinata de doua luni. La expirarea termenului mentionat pe decizii, sefa personalului, face un nou referat inregistrat cu numarul 24.587/18.09.2003, prin care se cere ca "intrucat pana la aceasta data nu au fost organizate concursurile pentru ocuparea posturilor, iar cei sus mentionati indeplinesc conditiile, propun constituirea comisiei de examinare pentru ocuparea acestor posturi conform legislatiei in vigoare".

"Asa vreau eu"!

La aceasta noua incercare a intrarii in legalitate a sefei personalului, Constantin Mocanu, care facea singur legea la Tulcea pune pe solicitarea acesteia o alta decizie, si mai socanta decat prima: "NU SE APROBA. Se mentin in functie cu delegatie pana la organizarea concursului". Din nou, ca si in cazul Elenei Grigore, celor trei li se intocmesc comunicari de mentinere pe post, pana la data de 1 iulie anul acesta, desi in rezolutia primarului nu este mentionat nici un termen. Si aceste comunicari au fost semnate doar de sefa personalului si de primar, fara sa fie vizate de oficiul juridic. Anterior numirii pe functiile de sefi serviciu, Iulian Onea fusese referent, iar Maria Iacob si Maria Vines inspectori, numirea lor pe aceste posturi fiind considerata promovare intr-o functie superioara. Constantin Danescu a detinut functia de sef serviciu Impozite si Taxe, pana cand i s-a desfacut contractul de munca in vederea pensionarii pentru limita de varsta, conform Dispozitiei primarului numarul 333/18.02.2003. Pentru ca in Tulcea si imprejurimi nu se gasea un inlocuitor pe masura, dupa o discutie de taina cu primarul, la data de 24 decembrie, Danescu face o cerere de reincadrare, si doar trei zile mai tarziu, dupa o pauza de pensionare de doar noua zile, prin Dispozitia numarul 138 a fost incheiat contractul de munca numarul 32.304/27.12,2003 pe o perioada de 12 luni, in functia de sef serviciu. Intre timp a aparut Legea numarul 161/2003, si in baza dispozitiei primarului numarul 141/14.072003 Danescu a fost eliberat, cu numele, din functia de sef serviciu si incadrat ca inspector, cu atributii de coordonare a acestui serviciu, pana la ocuparea postului prin concurs. Si pentru ca Danescu era de neinlocuit, primarul l-a mai reincadrat pe o perioada de sase luni la expirarea vechiului contract de munca, in toata aceasta perioada postul de sef serviciu Impozite nefiind scos la concurs.

"Ce-i ala concurs"?

Seria incadrarilor dupa ureche nici gand sa se opreasca aici la primaria municipiului Tulcea, unde Constantin Mocau angaja pe cine vroia, dupa bunul sau plac, de parca Primaria era mosia personala. In ziua de 24 decembrie anul trecut, deci in ajunul Craciunului, Valeria Branzila, depune cererea de angajare pentru functia de inspector specialitate III in cadrul Biroului Comercial Libera Initiativa, inregistrata cu numarul 34.198, care a fost aprobata imediat de primar. Pentru ca nu prea mai era vreme, a doua zi incepand deja sarbatorile de iarna, in ziua de 9 ianuarie a fost incheiat contractul de munca numarul 329 pentru o perioada de sase luni. Desigur, tot fara nici un fel de concurs. Si pentru ca nimeni nu se odihneste la Primaria Tulcea, chiar in ziua de Craciun, Mihaela Suteu, a depus cererea de angajare numarul 34.224, pentru postul de expert debutant in cadrul Serviciului Buget Finante, pe baza careia i s-a incheiat contractul de munca numarul 330/19.01.2004, pe o perioada de sase luni. Inspectorii Curtii de Conturi spun ca pentru incadrarea acestor persoane s-a incalcat Statutul functionarilor publici unde se prevede ca "ocuparea functiilor publice vacante se poate face prin promovare, transfer. Redistribuire si concurs, iar promovarea intr-o functie superioara vacanta se face prin concurs sau examen".

Un an cu doi directori economici

Nicolae Spataru a detinut functia de director economic pana in ziua de 23 iunie anul trecut, cand a fost trecut prin dispozitia primarului numarul 1247/24.06.2003 pe postul de consilier I A, dar pana la data controlului nu i se facuse alt contract de munca pentru aceasta functie. Mentionam ca Spataru a fost inlocuit din functie de Elena Grigore, care deja avea decizie de instalare pe functie din data de 20 iunie acelasi an. Nicolae Mihai a fost angajat in functia de consilier in cadrul Compartimentului Corp Control al primarului pe perioada determinata, in baza cererii inregistrata cu numarul 19.061 din 14 iulie 2003, si chiar de a doua zi i se incheie contractul de munca. La expirarea perioadei de sase luni, Mihai face o noua cerere, de data asta pentru prelungirea contractului de munca pentru inca un an, solicitare aprobata imediat de primar. Si de data aceasta Mocanu a rezolvat problema fara sa clipeasca din ochi, si desigur fara sa organizeze vreun concurs. Sarabanda ilegalitatilor privind angajarile de la primarie este departe de a fi incheiata, dar despre toate acestea vom reveni intr-un numar viitor al publicatiei noastre. Facem precizarea ca in multe dintre afacerile necurate desfasurate de fostul primar, acoliti i-au fost tocmai cei pe care acesta i-a angajat fraudulos, aproape toti semnand pe cate un document care sa-l ajute pe Mocanu .
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii