Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:21 12 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Greva foamei pentru apa, in Comana

ro

24 Aug, 2007 00:00 1297 Marime text
1187899910.jpg

Grevisti de seama ai satului Tataru au intampinat curiosii in sezlonguri comode, asezate parca dupa soare, acuzand afectiuni care nu le-ar fi pus in pericol doar plaja, ci si viata.

Inca de la primele ore ale diminetii, barbatii s-au postat in fata Primariei Comana. Fostul profesor Slavescu si partenerul sau de durere, tatuat zdravan, Memisa, s-au solidarizat pentru salvarea satului Tataru de la deshidratare. Grevistii au recurs la "solutie" pentru convingerea primarului din localitatea Comana, Antoaneta Mindrescu, sa rezolve problema lipsei apei potabile curente in satul aferent. Pompa care asigura extragerea si distributia lichidului vital s-a ars, in primele zile ale acestei luni, iar populatia, s-a trezit in plina canicula, secatuita. Instalatia se pare ca nu s-ar fi "perturbat" daca autoritatile ar fi folosit-o conditionat. Temperaturile ridicate au determinat insa membrii Consiliului Local sa ia atitudine si sa asigure apa in permanenta la Tataru. Dupa cateva zile de "nebunie acvatica", pompa buclucasa s-a scufundat in nisip. Unde a si ramas... Mai nou, toata lumea e vinovata! Primarul Mindrescu sustine ca "a insistat ca pompa sa nu functioneze permanent, dar nu a avut cine sa ma asculte, pentru ca nu am majoritate in Consiliul Local", iar "vinovatul principal este viceprimarul Ion Adam, pentru ca era in Primarie cand s-a montat instalatia (n.r. in mandatul precedent)". Pe de alta parte, oamenii spun ca "primarului nu ii pasa, iar dovada cea mai clara este ignorarea de care a dat dovada dimineata, cand a venit la Primarie. Pai ce primar e asta daca nu ne baga in seama?!"

Sabotaj a la Comana

Disputele nu sunt noi pe plan local. Toata lumea se suspecteaza de "complot", mai ales ca pretendentii la scaunul de primar sunt in campanie electorala permanenta. Chiar si primarul a mirosit lupta pentru fotoliu. "Nu s-a terminat niciodata, iar cei doi barbati postati in fata sediului administratiei publice sunt, de fapt, oamenii fostului edil, Ion Nita. E sabotaj", apreciaza Antoaneta Mindrescu. Ea spune ca nu a lasat niciodata satul Tataru fara apa, iar cisternele au aprovizionat zilnic populatia. Mai ca se jura ca nu are nicio vina, dar evita sa vorbeasca prea mult despre conspiratie. Cat despre rezolvarea problemei, saptamana viitoare cel mai devreme, nu de alta, dar, pur si simplu, nu exista pompe similare in magazine.

"Grevisti ilegalisti"

In comuna, agitatia prinsese contur pe 19 august: Stefan Slavescu, proaspat iesit din spital, a repetat zdravan ca are glicemia mare, "peste 230" si a fluturat chiar si o punga cu medicamente, doar-doar convinge ca "treaba e serioasa". Prietenul lui nu parea afectat de vreo boala, insa amandoi erau preocupati de "sanatatea copiilor din Tataru". Nu stiau cati s-au imbolnavit "de la viermii din apa", dar "medicul Zisu sigur stie ca micutii au urticarie". Si pentru ca nebunia sa fie in toata regula, primarul Mindrescu a ajuns la concluzia ca protestatarii nici macar nu au obtinut autorizatia necesara unei greve, fie ea si a foamei. "Am fost informata ca vor protesta, dar nu asa rapid", a spus ea. Pe 18 august, Stefan Slavescu si Amit Memisa au depus la Primaria Comana un protest, semnat "un grup majoritar de locuitori din satul Tataru". Oamenii somau primarul ca, in termen de patru zile, sa rezolve problema statiei de apa. "In caz contrar, va informam ca vom protesta prin greva foamei in fata sediului administratiei si vom sesiza autoritatile. Le vom aduce la cunostinta si indolenta de care dati dovada in rezolvarea problemei", au sfarsit cetatenii jalba datata pe 19 august anul curent. Desi trebuia sa iasa in strada abia peste cateva zile, cei doi afirma ca nu au mai avut rabdare: "nu se mai putea. Trebuia sa iesim in fata".

Instalatii fara garantii

In timp ce localitatea clocoteste, fiecare se mandreste cu ce poate: grevistii se dau barbati, fostul primar, Ion Nita, distrugator de imagine publica, iar Antoaneta Mindrescu "salvatoarea fara parghii legale a localitatii". Cale de rezolvare rapida a "problemei apei" nu prea exista, in contextul in care vechea pompa a fost livrata fara garantie. Si nu demult... Nici statia de pompare a apei nu a fost bine "ridicata", iar localnicii nu ii mai dau mult timp pana sa se surpe. Paradoxal, lucrarea a fost inaugurata in urma cu doar cativa ani, cu surle si trambite. Colac peste pupaza, contractele de montare si intretinere a pompei erau necunoscute, ieri, sefului administratiei publice, care vrea insa sa achizitioneze alta instalatie, pentru cel de-al doilea put din Tataru, momentan nefunctional. "Costa 145 milioane de lei vechi", explica Mindrescu, din banii opulentei comunitati satesti. Primarul ar vrea sa scape de problemele cu apa si sa cedeze reteaua Regiei Autonome Judetene de Apa Constanta, insa afacerea nu e profitabila. "Stam bine in Comana, dar in Tataru trebuie sa acoperim pierderi mari, cauzate mai ales de consumul energiei electrice", se tanguia, ieri, primarul, adaugand ca treaba nu e insa simpla deloc. In timp ce campania electorala nu se mai termina, nitratii aduc celebritate fantanilor din Tataru, unde concentratiile depasesc limitele maxime. In Comana, autoritatile au uitat in ce an se afla: instalatiile sunt achizitionate fara garantii si aruncate la primul semn de uzura, cetatenii intra in greva foamei fara niciun avertisment, primarul se simte stingher in propriul birou, contabila sefa a primariei se arata deranjata cand ofera informatii de interes public si bufneste nemultumita. Tragic, grevistii nici macar nu au inteles ca sansele de rezolvare a problemelor sunt invers proportionale cu inversunarea politicienilor in lupta pentru scaunul de primar.

Scris de: {autor}Cristina RACOARE{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii