Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:47 08 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Programul Sapard, prioritatea autoritatilor din Poarta Alba

ro

27 Feb, 2004 00:00 846 Marime text

Investitii pentru comunitate

Proiectul de pietruire a celor 12 kilometri de drum comunal va fi finalizat cel tarziu in luna august * Dupa ce, in luna decembrie 2003, primaria a achitat prima transa din valoarea totala a programului, in acest moment se fac demersurile necesare pentru achitarea celei de-a doua * Restul drumurilor de la nivelul comunei vor fi reabilitate, pana la sfarsitul acestui an, din fondurile primariei * Aproape 80% din lucrarile de reabilitare a Scolii generale nr.1 au fost finalizate * Pana la sfarsitul toamnei, locuitorii din satul Nazarcea (Galesu) vor beneficia de lacas de cult

Finalizarea proiectului SAPARD privind reabilitarea drumurilor comunale de la nivelul localitatii Poarta Alba reprezinta pentru autoritatile locale una dintre prioritatile acestui moment. Potrivit declaratiilor primarului Nicolae Sant-Ion, in comuna se vor pietrui aproximativ 12 kilometri de drumuri, ceea ce reprezinta doar 80% din lungimea totala a tronsonului stradal comunal. Pentru realizarea drumurilor, in luna decembrie a anului trecut, Primaria Poarta Alba a achitat prima transa de 20% din valoarea totala a proiectului, in acest moment realizandu-se demersurile necesare pentru achitarea celei de-a doua. "Termenul final al reabilitarii drumurilor este luna septembrie, insa vom incerca sa finalizam lucrarile cel tarziu in luna august, iar restul drumurilor care nu vor fi pietruite prin programul SAPARD vor fi reabilitate din fondurile primariei pe parcursul acestui an", a precizat Nicolae Sant-Ion.

Institutiile de cultura se afla in proces de reabilitare

Un alt proiect important pentru autoritatile locale din Poarta Alba il reprezinta finalizarea lucrarilor de reabilitare a Scolii generale nr.1 din comuna. Reparatia institutiei de invatamant este realizata de primaria localitatii, cu sprijinul programului derulat de Banca Mondiala. Potrivit declaratiilor primarului Sant-Ion, pana in acest moment, lucrarile au fost finalizate in proportie de 80%. In cadrul reabilitarii a fost vizata reparatia structurii de rezistenta a scolii, dar si tavanele si pardoselile institutiei. De asemenea, mobilierul vechi a fost schimbat cu unul nou, modern. In ceea ce priveste structura de rezistenta a cladirii, primarul Sant-Ion a mentionat ca aceasta avea nevoie sa fie reabilitata deoarece scoala are o vechime de peste 112 ani. Totodata, a fost reabilitat si acoperisul cladirii, care se afla intr-un stadiu mare de degradare, costurile reparatiei fiind suportate de Consiliul local. Tot din fondurile consiliului au fost schimbate si geamurile si usile din lemn ale institutiei cu unele de tip termopan. In afara fondurilor alocate de Banca Mondiala, Consiliul local al comunei a alocat aproximativ 500 de milioane de lei pentru inlocuirea ferestrelor din lemn cu unele de tip termopan. "In contractul semnat cu Banca Mondiala se stipula ca, in cadrul reparatiilor, geamurile de lemn sa fie inlocuite cu altele din acelasi material. Pentru a realiza o lucrare deosebita, impreuna cu reprezentantii Consiliului local am decis sa suportam diferenta de pret si sa montam geamuri termopane", a mai spus primarul Sant-Ion. In ceea ce priveste contributia institutiei internationale, aceasta s-a concretizat in repararea cladirii pe o suprafata de 700 mp, restul de pana la 1050 mp urmand a fi realizat in vacanta de vara, din fondurile bugetului local. Potrivit declaratiilor primarului Sant-Ion, valoarea totala a sumei ce va fi alocata se va ridica la aproximativ 500 milioane lei.De asemenea, o alta institutie importanta a comunei va suporta reparatii capitale. Este vorba de caminul cultural, care nu a mai fost reabilitat de mai bine de 30 de ani, aflandu-se intr-o avansata stare de degradare. Pentru reabilitarea cladirii autoritatile locale au alocat deja aproape 500 de milioane de lei din fondurile bugetului local. Pentru perioada urmatoare, Primaria si Consiliul Local Poarta Alba au in vedere construirea unei biserici in satul Nazarcea (Galesu). "In momentul de fata, suntem in faza de proiect si dorim ca, pana la sfarsitul toamnei, lucrarea sa fie finalizata deoarece cele aproximativ 120 de familii au nevoie de un lacas de cult in localitate", a adaugat primarul din Poarta Alba. Pentru construirea bisericii au fost deja gasiti sponsori, majoritatea fiind locuitori mai instariti din satul Galesu, care s-au oferit sa contribuie la ridicarea lacasului de cult.

Sportul, in atentia autoritatilor locale

Primarul Nicolae Sant-Ion a precizat ca, in aceste zile, echipa de fotbal a comunei se pregateste pentru Campionatul de fotbal al diviziei D, in care activeaza de mai multi ani. In acest sens, primarul s-a intalnit, zilele trecute, cu conducerea Asociatiei sportive din comuna. Pentru bunul mers al activitatii sportivilor, Consiliul Local Poarta Alba a alocat asociatiei 300 de milioane de lei, bani care vor fi folositi la achizitionarea de echipamente si bunuri sportive.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii