Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:19 12 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Caracatita coruptiei in invatamantul preuniversitar

ro

10 Aug, 2004 00:00 1000 Marime text

Studentii si absolventii Universitatii "Master", privilegiati in ocuparea posturilor, mai ales in scolile de la tara

Universitatea "Master" si-a desfasurat activitatea sub egida fundatiei cu acelasi nume, intr-un spatiu al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ovine si Caprine Palas * Dupa ce a reusit "producerea" catorva sute de absolventi, universitatea cu pricina a pierdut dreptul sa mai inscrie studenti * Activitatea fundatiei "Master" a fost o continua incercare de colaborare cu universitati din Romania care sa ii asigure protectie * Profesorul de istorie Petre Prisecaru, din Tortomanu, dezvaluie faptul ca studentii si absolventii de la "Master" au fost ajutati, preferential, sa obtina locuri in invatamantul preuniversitar, in special in zonele rurale * El arata ca directorul scolii din Tortomanu a adus mai multi astfel de profesori care nu s-au ridicat nici pe departe la nivelul cerut. Motivul: el preda si la Universitatea "Master" din Constanta * Prisecaru vorbeste de o adevarata retea de spagi care se ocupa de distribuirea posturilor in scolile de la tara

"ZIUA de Constanta" continua ancheta legata de Universitatea "Master" din Constanta, ce functioneaza sub egida fundatiei cu acelasi nume. "Master" si-a desfasurat activitatea, incepand din anul 1999, intr-un spatiu al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ovine si Caprine Palas, in baza unui contract de inchiriere. Se pare ca intre institutia publica si fundatie a fost mai mult decat o relatie contractuala, caci mai multi angajati ai "Oieriei Palas" au lucrat la plata cu ora in cadrul universitatii. Reamintim cititorilor ca Universitatea "Master" a reusit sa reziste pana anul acesta (in prezent nu mai are dreptul de a face inscrieri) numai recurgand la tot felul de subterfugii. E vorba de "asocieri" cu tot soiul de universitati din Romania, mai mult sau mai putin acreditate. In afara de aceste "jonglerii", un profesor de istorie de la scoala generala din Tortomanu acuza faptul ca studentii si absolventii Colegiului de Institutori din cadrul Universitatii "Master" Constanta au beneficiat de tratament preferential in obtinerea de posturi, mai ales in invatamantul preuniversitar din mediul rural.

Avatarurile autorizarii

La inceput, fundatia "Master" a colaborat cu Universitatea "Bioterra" din Bucuresti, pana la momentul "divortului" despre care vicepresedintele fundatiei "Master", Elena Barbut, se fereste sa spuna ceva, considerand ca este o chestiune interna. In schimb, prorectorul universitatii bucurestene, Marian Vintila, incearca sa minimalizeze colaborarea cu fundatia constanteana: "A fost la inceput, atunci cand ei nu stiau cum sa faca planurile de invatamant si dosarul de autorizare. Noi, practic, i-am consiliat. Pe vremea aceea, insa, exista numai fundatia Bioterra, nu si universitatea cu acelasi nume". Pentru "Master" a urmat o colaborare cu Fundatia Universitara "Banatul" - Universitatea Banatului Timisoara, o institutie particulara, acum in lichidare, care si-a luat acest nume pentru a crea confuzia cu Universitatea Banatul din Timisoara, institutie de invatamant de stat. In 2003, Fundatia "Master" a reusit sa realizeze o intelegere cu Universitatea Oradea care a girat cu numele pe diplomele de absolvire ale studentilor facultatii de Inspectie si legislatie tehnico-economica, fitosanitara si veterinara care, cu aceasta ocazie, s-au trezit ca nu au absolvit sectia sus-numita, ci specializarea "agricultura", fara ca cineva sa ii fi consultat in legatura cu aceasta schimbare.

Posturi preferentiale pentru "Master"

Universitatea "Master" nu s-a rezumat numai la faptele pe care vi le-am prezentat mai sus, ci, printr-un sistem de relatii foarte bine inchegat, a contaminat si invatamantul preuniversitar, cu precadere in zona rurala. Afirmatia ii apartine unui profesor de istorie din comuna Tortomanu, care rupe tacerea si face declaratii incendiare cu privire la coruptia din invatamantul preuniversitar. Profesorul Petre Prisecaru divulga intelegerea pe care directorul scolii din Tortomanu, Octavian Ionascu, a avut-o cu fundatia "Master", care ar fi predat cursuri in cadrul universitatii, la Colegiul de Institutori. "Sunt foarte dezamagit de tot ceea ce se intampla in invatamantul preuniversitar, mai ales la tara. Sistemul de cadouri si bani stransi de la elevi, posturi date pe bani, toate lucrurile acestea ma scarbesc". Profesorul Prisecaru ne-a declarat ca directorul scolii a adus la Tortomanu, ca profesori, educatori si invatatori, mai multi absolventi si chiar studenti ai Universitatii "Master", desi institutia din Constanta avea probleme de autorizare. Invariabil, declara Prisecaru, acestia se situau sub nivelul minim de profesionalism pe care ar trebui sa il atinga un cadru didactic. "De altfel, acest lucru s-a vazut in rezultatele copiilor. Cat au stat la noi acesti profesori, aveam cate 20-30 de elevi cazuti la capacitate, ceea ce inseamna foarte mult pentru noi. In fiecare an, erau refuzati profesori calificati care solicitau locuri de munca, pe motiv ca nu sunt destule ore, ca apoi sa fie acceptati necalificatii, multi dintre ei de la Universitatea "Master". Putem vorbi despre o retea bine pusa la punct, din care nu lipseau persoane din Inspectoratul Scolar Judetean si care, in acest fel, sustineau activitatea fundatiei "Master" din Constanta si contribuiau la dezvoltarea coruptiei in invatamantul preuniversitar", ne-a declarat profesorul Prisecaru.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii