Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:02 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce aduce nou Programul Naţional privind Dezvoltarea Infrastructurii Rurale şi Urbane (document)

ro

02 Nov, 2012 01:57 3194 Marime text
pndi_asfaltare.jpgProgramul Naţional pentru Dezvoltarea Infrastructurii (PNDI) a fost anulat, locul lui urmând să fie luat de „Programul Naţional privind Dezvoltarea Infrastructurii Rurale şi Urbane".

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a lansat un nou proiect menit să îmbunătăţească condiţiile de trai atât în comune, cât şi în oraşele cu maxim 50.000 de locuitori, anulând PNDI-ul iniţiat de Guvernul PDL.

Potrivit textului unui proiect de ordonanţă de urgenţă, noul program se va derula în comune, sate componente ale comunelor şi sate aparţinând municipiilor şi oraşelor, în zone periurbane ale acestora din urmă, precum şi în toate oraşele din România care au o populaţie de până la 50.000 de locuitori înregistrată la ultimul recensământ.

Programul este compus din următoarele subprograme: subprogram privind reabilitarea, modernizarea drumurilor; subprogram privind realizarea de sisteme centralizate de alimentare cu apă; subprogram privind realizarea de sisteme centralizate de canalizare; subprogram pentru modernizarea şi reabilitarea dispensarelor medicale; subprogram pentru modernizarea şi reabilitarea unităţilor şcolare.

Proiectele de investiţii care se vor realiza în cadrul Programului se vor amplasa pe terenuri proprietate publică a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Valoarea proiectelor nu trebuie să depăşească plafoanele stabilite!

pndi_lucrari_canalizare.jpgValoarea maximă eligibilă a unui proiect de investiţii pentru drumuri judeţene este de 10.000.000 de lei pe durata de implementare a acestuia. Valoarea maximă eligibilă a unui proiect de investiţii pentru drumuri comunale este de 4.500.000 de lei pe durata de implementare a acestuia. Valoarea maximă eligibilă a unui proiect de investiţii pentru Subprogramul privind realizarea de sisteme centralizate de alimentare cu apă şi pentru Subprogramul privind realizarea sistemelor de canalizare este de 4.500.000 de lei pe durata de implementare a acestuia, pe fiecare subprogram în parte. Valoarea maximă eligibilă a unui proiect de investiţii pentru Subprogramul de reabilitare/modernizare şi/sau extindere a dispensarelor medicale şi pentru Subprogramul de reabilitare/modernizare şi/sau extindere a clădirilor unităţilor şcolare este de 1.000.000 de lei pe durata de implementare a acestuia, pe fiecare subprogram în parte.

Potrivit ordonanţei de urgenţă a MDTR, orice proiecte de investiţii pentru care se solicită o finanţare mai mare decât cele prevăzute mai sus vor fi considerate neeligibile şi excluse. În scopul asigurării fondurilor necesare pentru cofinanţarea obiectivelor de investiţii prevăzute în Program, la fundamentarea proiectelor de bugete locale anuale, beneficiarii vor prevedea sumele aferente pentru fiecare dintre obiectivele respective.

Investiţiile în baza HG 577 şi OUG 7 nu se mai finanţează!

Începând cu data intrării în vigoare a prezentei Ordonanţe de urgenţă nu se mai finanţează proiecte de investiţii în baza Hotărârii Guvernului numărul 577/1997 pentru aprobarea Programului privind reabilitarea, modernizarea şi/sau asfaltarea drumurilor de interes judeţean şi de interes local, alimentarea cu apă, canalizarea şi epurarea apelor uzate la sate, precum şi în unităţile administrativ-teritoriale cu resurse turistice. Toate proiectele de investiţii pentru care a fost alocată finanţare de la bugetul de stat în condiţiile Hotărârii Guvernului numărul 577/1997 pentru aprobarea Programului privind reabilitarea, modernizarea şi/sau asfaltarea drumurilor de interes judeţean şi de interes local, alimentarea cu apă, canalizarea şi epurarea apelor uzate la sate, precum şi în unităţile administrativ-teritoriale cu resurse turistice şi în condiţiile Ordonanţei Guvernului numărul 7/2006 privind instituirea Programului de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural se vor putea finanţa din Program numai dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: se încadrează în categoriile de subprograme ale Programului Naţional privind Dezvoltarea Infrastructurii Rurale şi Urbane; se încadrează în standardele de cost şi au avizele Consiliului Tehnic şi Economic din cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului; au asigurată cota de cofinanţare din bufetele proprii conform prevederilor Programului; au stabilit restul de executat fizic şi valoric în conformitate cu documentaţiile tehnico-economice elaborate în acest scop.

În documentul ataşat la varianta online a materialului poate fi găsit textul complet al ordonanţei de urgenţă pentru aprobarea Programului Naţional privind Dezvoltarea Infrastructurii Rurale şi Urbane.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii