Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:08 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cinci milioane de euro vor fi investiţi la Lipniţa şi Kainargea

ro

15 Oct, 2010 03:05 2334 Marime text
Lipnita_primar_Florin_Georg.jpgComuna Lipniţa se pregăteşte să demareze procedura de licitaţie pentru asfaltarea drumului între satul cu acelaşi nume şi localitatea bulgară Kainargea

Potrivit primarului comunei Lipniţa, Florin Onescu, investiţia face parte dintr-un proiect transfrontalier în valoare totală de cinci milioane de euro, derulat în parteneriat cu Bulgaria.

Cu o parte din aceşti bani se vor asfalta 12 km de drum aflaţi pe teritoriul ţării noastre şi 5 km în Bulgaria. „În două săptămâni, lansăm procedura în SEAP (n.r. Sistemul Electronic de Achiziţii Publice)", a afirmat edilul din Lipniţa, adăugând că investiţia include şi achiziţionarea unui autoturism de teren pentru intervenţii în caz de necesitate. În paralel cu acest proiect, Primăria Lipniţa mai are în derulare în parteneriat cu vecinii bulgari un alt proiect, în valoare de 50.000 de euro privind efectuarea unor schimburi de experienţă la nivelul administraţiei publice locale.

În prezent, autoritatea locală din Lipniţa se ocupă şi de asfaltarea drumului spre satul Coslugea. Investiţia este finanţată de la Guvern prin HG nr. 577 şi până în momentul de faţă s-au executat trei din cei nouă kilometri, cât măsoară drumul în total. Lucrarea este executată de către Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri. Un alt drum reabilitat este şi cel care face legătura între Lipniţa şi Cuiugiuc, căruia i-a fost aplicat tratament dublu bituminos.

Apă şi la Canlia

O investiţie importantă pentru comună este şi finalizarea alimentării cu apă în satul Canlia. „Am demarat acest proiect în urmă cu doi ani. Sper ca în două luni să dăm drumul la apă", a precizat primarul Florin Onescu. Investiţia este finanţată de asemenea prin HG 577 şi va deservi 280 de gospodării.

Un proiect binevenit pentru comună ar fi şi realizarea unui parc de două hectare pe care primarul vrea să-l amenajeze în satul Coslugea. Proiectul, a cărui valoare se ridică la aproximativ zece miliarde de lei vechi, a fost depus spre finanţare la Ministerul Mediului.

În comuna Lipniţa, iluminatul public a fost realizat aproape integral, iar din 2004 şi până în prezent, Primăria a făcut eforturi pentru aducţiune de apă în trei sate, în afară de Lipniţa. Este vorba de localităţile Coslugea, Carvăn şi, mai nou, Canlia. Căminele culturale se află în general în stare bună, cu excepţia celui din satul Carvăn, care, spune primarul, ar trebui reabilitat. Căminul cultural din Lipniţa a fost reabilitat cu sprijinul Consiliului Judeţean, iar cele din Canlia şi Coslugea de către Primărie, cu fonduri de la bugetul local.

Zonă turistică la Izvoarele

Comuna Lipniţa are şi potenţial turistic. Primăria a vândut în satul Izvoarele 21 de loturi de teren, iar primarul speră ca acesta să fie un prim imbold pentru dezvoltarea unei zone de vacanţă. „Primăria asigură toate utilităţile: drumuri, apă, canalizare, iar dacă această zonă se va lega de portul pe care Consiliul Judeţean vrea să-l transforme în port turistic şi industrial, această zonă s-ar putea dezvolta rapid", a subliniat primarul Onescu. Zona este situată la aproximativ 200 de metri de Dunăre şi este înconjurată şi de pădure. Primarul a adăugat că un alt element care ar putea contribui la dezvoltarea economică a zonei ar fi tranzitul cerealelor prin acest port.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii