Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:53 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comuna Vulturu a aniversat 156 de ani de atestare documentara

ro

15 Jan, 2010 04:31 4755 Marime text
mijloc_sus_vulturu_primar_berbec_eugen.jpgEvenimentul a fost serbat printr-o serie de activităţi organizate de către primăria comunei.

Prima atestare documentară a comunei Vulturu datează din 14 ianuarie 1854, când a fost redactat un tacrir (o dare de seamă, un memoriu), în care se menţiona numele comunei, pe atunci Cartalu.

Denumirea provine din limba turcă, de la „kartal", care înseamnă vultur. Documentul a fost descoperit de profesorul de istorie Nicolae Moroianu din Medgidia. În cinstea acestui eveniment, administraţia locală organizează, din 2004, în perioada 7 - 14 ianuarie, Zilele comunei Vulturu. Sărbătoarea a fost înfiinţată de către primarul Neculae Berbec, iar tradiţia este dusă mai departe de către actualul primar, Eugen Marius Berbec, fiul său. Locuitorii comunei utilizează ambele denumiri.

Primarul Eugen Marius Berbec ne-a declarat că serbarea a 156 de ani de atestare documentară prilejuieşte, în fiecare an, o serie de activităţi dedicate locuitorilor comunei. „Astăzi (n.r. ieri) aniversăm 156 de atestare documentară. Acest lucru ne îndatorează spiritual şi ne obligă să ne întoarcem către tradiţie şi istorie", a afirmat primarul Berbec. Cu această ocazie, s-a organizat ieri, o slujbă de comemorare a eroilor comunei, căzuţi în luptă între 1916 şi 1919. Pentru oficierea Te Deum-ului a fost invitat şi Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

Tot ieri, a fost organizată şi festivitatea de premiere a câştigătorilor competiţiilor organizate de-a lungul celor şapte zile. Locuitorii comunei au participat la concursuri de table, şah, cros, tenis de masă şi la competiţia „Cel mai puternic bărbat". După cum ne-a declarat primarul Berbec, „pentru meritele deosebite pe care le-au avut de-a lungul timpului în cadrul comunităţii", duminica trecută s-a organizat o întrunire dedicată reprezentanţilor vârstei a treia. Seniorii comunei au fost delectaţi cu un program artistic şi o masă festivă.

vulturu_primar_berbec_eugen_02.jpgEvocarea unui vechi obicei al satului: şezătoarea

Marţi, gospodinele comunei s-au strâns la şezătoare, evocând astfel un obicei din cele mai vechi timpuri, al satului românesc. Femeile au cusut, au croit, au tors lână, au spus poezii şi au cântat, aşa cum se făcea pe vremuri la aceste întâlniri. De asemenea, potrivit primarului, a avut loc şi un concurs pe teme culinare, la care, gospodinele s-au întrecut în bunătăţi dar şi un program artistic susţinut de Ansamblul „Cartalu" al comunei, de Ansamblul „Plaiuri Dobrogene" din Constanţa şi de actori ai Teatrului „Fantazio".

Aseară, începând cu ora 19.00, primăria a organizat un bal mascat, iar de la ora 20.00, locuitorii au asistat la un frumos foc de artificii. S-a organizat şi un concurs de dans, fiind premiate cele mai bune trei perechi de dansatori. Câştigătorii au fost recompensaţi cu o cină romantică sau o seară la teatru. Aşa cum se obişnuieşte la orice seară de acest gen a fost aleasă şi Regina Balului.

Din programul Zilelor comunei Vulturu nu a lipsit tradiţionalul meci de fotbal dintre mocani (locuitorii din vale) şi cojeni (cei din deal). În cele şapte zile de sărbătoare locuitorii comunei şi invitaţii au gustat din preparatele tradiţionale pregătite pentru această ocazie, iar de pe masă nu a lipsit vinul.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii