Epopeea penala a primarului Mariana Mircea continua
Epopeea penala a primarului Mariana Mircea continuaUn nou termen în dosarul ce o priveşte pe actuala primăriţă va avea loc pe data de 10 noiembrie, la Curtea de Apel Constanţa.
Mariana Mircea a ajuns în atenţia procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa pentru că, pe 27.11.2006, pe vremea când era consilier local, nu s-ar fi abţinut de la a vota un proiect de hotărâre ce viza aprobarea PUD-ului (Plan Urbanistic de Detaliu) pentru construcţia unui imobil aparţinând tatălui său, Spiru Bădilă. Cercetările în ceea ce o priveşte pe Mariana Mircea s-au desfăşurat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conflict de interese. Aşa reiese din ordonanţa de admitere a plângerii, emisă de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, Elena Vlad, pe data de 16.03.2009. În acest dosar este cercetat şi fostul primar al urbei, Gheorghe Hânsă, care ar fi emis autorizaţia de construire cu doi ani înaintea aprobării PUD-ului de către Consiliul Local. Fostul edil este cercetat pentru abuz în serviciu.
Consilierul Mariana Mircea, fiica tatălui său
„Din procesul verbal încheiat la data de 27.11.2006, când s-a hotărât aprobarea PUD pentru imobilul din Cernavodă (n.r. aparţinând lui Spiru Bădilă), str. Vasile Alecsandri, rezultă că din 17 consilieri locali au fost prezenţi 16, dintre care 13 au votat pentru, iar trei împotrivă. Din studierea procesului verbal nu rezultă că numita Mircea Mariana - care este fiica numitului Bădilă Spiru - s-a abţinut de la vot", se arată în ordonanţa de admitere a plângerii. Conform dispoziţiilor art. 77 din Legea nr. 393 privind statutul aleşilor locali, consilierii judeţeni sau locali nu pot lua parte la deliberări şi la adoptarea de hotărâri dacă au interes personal în problema supusă dezbaterii. Articolul 47, alin. 8 din Legea nr. 286/06.07.2006 de modificare a Legii nr. 215/2001 a administraţiei publice, prevede: „Nu pot lua parte la deliberare şi la adoptare de hotărâri consilierii locali care, fie personal, fie prin soţ, soţie, rude, fini până la gradul IV inclusiv, au un interes patrimonial în problema supusă dezbaterii". Iniţial, faţă de consilierul local Mariana Mircea, actualmente primar al oraşului Cernavodă, s-a dispus neînceperea urmăririi penale în baza dispoziţiilor art. 10, lit. d. din Codul de procedură penală, întrucât aceasta a motivat că la momentul când s-a votat PUD-ul pentru tatăl său, s-ar fi abţinut, dar, dintr-o eroare de stenodactilografiere, nu s-a trecut în procesul verbal al şedinţei.
A susţinut că abţinerea nu s-a consemnat în procesul verbal
Împotriva rezoluţiei nr. 650/P/2008 din data de 16.02.2009 s-a formulat o plângere, reclamantul situaţiei din Consiliul Local considerând-o „netemeinică" şi „nelegală". Plângerea petentului a fost admisă, potrivit ordonanţei din 16.03.2009, pentru două motive. Mai întâi, „consilierul local Mircea Mariana a participat la votarea proiectului de Hotărâre nr. 282/2006, încălcând dispoziţiile art. 77 din Legea nr. 393/2004 privind statutul aleşilor locali şi art. 47, alin. 8 din Legea nr. 286/06.07.2006 de modificare a Legii nr. 215/2001". De asemenea, plângerea a fost admisă şi pentru motivul că „susţinerea consilierului local Mariana Mircea, că din eroare nu s-a consemnat în procesul verbal că s-a abţinut, contravine dispoziţiilor art. 43 alin. 3 din Legea nr. 286/06.07.2006, care prevede: «Dezbaterile din şedinţele Consiliului Local, precum şi modul în care şi-a exercitat votul fiecare consilier local se consemnează într-un proces verbal semnat de preşedintele de şedinţă şi de secretarul unităţii administrativ-teritoriale»". Aliniatul 5 al art. 43 din Legea nr. 286 prevede că „la începutul fiecărei şedinţe, secretarul supune aprobării procesul verbal din şedinţa anterioară", iar consilierii, conform alin. 6, „au dreptul să conteste conţinutul procesului verbal şi să ceară consemnarea exactă a opiniilor exprimate în şedinţa anterioară".
Concluzia procurorului: nu s-a abţinut de la vot
Concluzia procurorului general Elena Vlad din Ordonanţa emisă în luna martie, anul acesta, a fost că Mariana Mircea, nu s-a abţinut de la vot. „Rezultă din actele premergătoare efectuate, cât şi din dispoziţiile legale invocate că Mircea Mariana, în calitate de consilier local, nu s-a abţinut de la aprobarea Hotărârii nr. 282/27.11.2006 - în care avea interes patrimonial tatăl său, Bădilă Spiru - deci există probe şi indicii temeinice de săvârşire a infracţiunii de conflict de interese prevăzută de art. 2531 din Codul Penal", se arată în ordonanţa semnată de Elena Vlad.
Pe 17 iulie, Curtea de Apel Constanţa a comunicat faptul că Mariana Mircea trebuie să plătească pentru faptele săvârşite o amendă de 700 lei. Pentru mai multe detalii despre stadiul procesului am contactat-o telefonic şi pe procurorul general Elena Vlad, care ne-a declarat că dosarul se află pe rolul instanţei pentru infracţiunea prevăzută de art. 2531.
Mariana Mircea: „Mi se fabrică dosare"
Procesul continuă, aşadar, la Curtea de Apel, pe data de 10 noiembrie. Contactată telefonic, primarul Mariana Mircea ne-a declarat că nimic din toate acuzaţiile ce i se aduc nu este adevărat. „Mi se fabrică dosare", a decretat ea. Primăriţa a adăugat şi că nu este nicidecum vorba despre o continuare a acţiunii în instanţă, ca urmare a unei plângeri împotriva rezoluţiei sau ordonanţelor procurorului de netrimitere a sa în judecată, ci doar de faptul că ea a contestat amenda primită.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp