Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:01 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mariana Gaju „Primarii sunt preocupati de problemele din administratie"

ro

14 Feb, 2009 03:05 2347 Marime text
Mariana_Gaju_02.jpgSăptămâna aceasta, la Bucureşti, au avut loc sesiunile ordinare ale Adunării generale şi Consiliului director din cadrul Asociaţiei Comunelor din România.

Având în vedere importanţa prezentării Pactului Naţional pentru autonomie locală, document de referinţă pentru acţiunile politice referitoare la descentralizare şi, implicit, pentru creşterea capacităţii administrative a autorităţilor publice locale, activitatea s-a desfăşurat sub patronajul preşedintelui Traian Băsescu.
Adunarea Generală a ACoR şi-a propus dezbaterea problemelor cu care se confruntă comunele din România, autorităţile publice locale, dar şi analiza drepturilor aleşilor locali şi ale celorlalte categorii de personal din administraţia publică locală, inclusiv ale celor din instituţiile sau serviciile publice de interes local, drepturi ce decurg din Statutul aleşilor locali, Statutul funcţionarilor publici, legislaţia muncii, contractele colective sau individuale de muncă.
Filiala judeţului Constanţa a ACoR a fost reprezentată de 30 de primari, reprezentând cele 58 de comune ale judeţului, în frunte cu preşedintele filialei, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju. Potrivit primarului Mariana Gâju, delegaţia constănţeană a fost cea mai numeroasă, fapt care dovedeşte preocuparea primarilor din judeţul Constanţa faţă de problemele administraţiei publice.
Cu ocazia evenimentului, s-a semnat declaraţia privind Agenda comunelor din România, ca document de analiză şi propuneri pentru toate partidele politice parlamentare, precum şi pentru alţi factori interesaţi în vederea elaborării politicilor publice privind dezvoltarea durabilă a satului românesc.
Dezbaterile au cuprins probleme din administraţia publică locală, iar invitaţii au fost secretari de stat, dar şi alţi factori de decizie din administraţia centrală. Astfel, la eveniment au luat parte premierul Emil Boc, prim-vicepremierul Dan Nica, numit în urmă cu două zile ministru al Administraţiei şi Internelor, ministrul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei - Vasile Blaga, ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale - Ilie Sârbu, secretarul de stat în cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale - Mariana Nedelcu, secretarul de stat în Ministerul Mediului - Doru Bădulescu, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii - Cristian Ifrim şi un reprezentant al Fondului de Mediu.

Legea nr. 416/2001 ar putea fi modificată

Printre problemele dezbătute s-au numărat şi unele aspecte ale Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Participanţii au făcut unele propuneri, printre care: încetarea ajutorului social în cazul refuzului unui beneficiar de a acorda îngrijire unei persoane vârstnice sau cu handicap, efectuarea de anchete sociale, cu caracter obligatoriu, la interval de un an. De asemenea, s-a propus ca adeverinţele de venit date de către direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene să se elibereze, pe bază de tabel, funcţionarilor publici desemnaţi de primar. De asemenea, s-a propus ca acordarea ajutorului social să fie limitată ca perioadă, iar studenţii să beneficieze de el pe întreaga durată a studiilor.
Referitor la relaţia cetăţean - servicii publice aflate în subordonarea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, s-a făcut propunerea ca cei care solicită serviciile instituţiilor judeţene să se adreseze persoanelor din aparatul de specialitate al primarului, iar acesta să facă oficiul depunerii documentelor la instituţiile judeţene respective.

Cumpana_Mariana_Gaju.jpgSănătatea la sate

De asemenea, s-a propus ca centrele de permanenţă care au în dotare o ambulanţă să nu fie obligate a deveni centre mobile şi să rămână centre de permanenţă medicală fixe, medicii de familie să efectueze servicii medicale de calitate în cadrul centrelor de permanenţă, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi Colegiul Medicilor să nu impună administraţiei publice locale doar contractele pe care le încheie aceste instituţii, ci să lase la dispoziţia administraţiei publice locale aprecierea privind numărul medicilor care să deservească populaţia din localitate. S-a mai propus ca plata cadrelor didactice să se efectueze de către CJAS, să se întocmească un nomenclator a ceea ce reprezintă şi semnifică o urgenţă ce trebuie să beneficieze de asistenţă medicală în cadrul unui centru de permanenţă, iar la nivelul localităţilor să funcţioneze un număr mai mare de farmacii.

ACoR a propus eliminarea co-finanţării

În ce priveşte agricultura, s-a propus ca terenuri aflate în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului să fie transferate comunelor, oraşelor şi judeţelor. Alte propuneri au fost: relansarea programului de irigaţii, acordarea subvenţiilor în timp util, amenajarea albiilor râurilor de către exploatatori, adoptarea proiectului legii sistemului unitar de salarizare a funcţionarilor publici şi elaborarea unui act normativ similar pentru personalul contractual. De asemenea, s-a discutat despre nivelul salarizării aleşilor locali, modificări ale Ghidului solicitantului - Măsura 322 - Programul Naţional de Dezvoltare Rurală şi ca avizele care sunt solicitate în ghidurile programelor de finanţare, necesare pentru implementarea unui proiect, să nu se mai plătească. Alte propuneri au fost eliminarea TVA-ului pentru proiectele realizate din fonduri interne şi externe, susţinerea financiară de la bugetul de stat a cheltuielilor pentru întocmirea proiectelor şi eliminarea procentului de co-finanţare pentru proiectele implementate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii