Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:19 09 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Membru PD-L, Moisoiu castiga cu PSD

ro

11 Sep, 2009 03:06 4051 Marime text

deschidere_moisoiu_1.jpgFirma patronată de fiul consilierului PD-L cu afinităţi PSD a contractat o lucrare de zeci de miliarde de lei vechi în comuna Siliştea, condusă de pesedistul Mihai Soare

Comuna Siliştea se alătură „galeriei" de unităţi administrativ-teritoriale din mediul rural care îşi înfiinţează reţea de canalizare. Dar nu aceasta este uimirea noastră, ci alta.

Pe 2 septembrie, autoritatea locală din Siliştea a atribuit contractul privind realizarea reţelei de canalizare şi a staţiei de epurare în comună. Contractul a fost adjudecat prin licitaţie deschisă, criteriul de atribuire fiind oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, în care preţul a contat în proporţie de 50%, planul calităţii lucrării - 25%, perioada de garanţie a lucrărilor - 15%, iar durata de execuţie, în proporţie de 10%.

După deschiderea ofertelor, comisia de evaluare a selectat, din cinci oferte primite, o firmă constănţeană cu nume de rezonanţă. Este vorba despre Societatea de Construcţii, Instalaţii şi Montaj (SCIM) SA. De precizat că valoarea totală finală a contractului este de 2.946.266,8 lei fără TVA, adică de 35 miliarde de lei vechi cu tot cu TVA - o sumă deloc de neglijat. În anunţul de atribuire publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice se precizează că lucrările incluse în contract ar putea fi subcontractate în proporţie de 8%. Practic, acest 8% se referă la executarea de săpături manuale pentru canalizare, însă subcontractorul nu se cunoaşte.

Trebuie să precizăm că acest contract de lucrări nu este finanţat din fonduri europene.

Grygore Moisoiu, câştigător la Siliştea

Dar cine este SCIM SA Constanţa? Ei bine, firma, înfiinţată în 1991, îi are ca acţionari pe Gabriel Butucescu, având un pachet de 21,2688% din acţiuni, SIF Transilvania, cu un procent de 21,3301%, alţi acţionari reprezentând 33,2754% şi pe Grygore Bogdan Anastasiu Moisoiu, cu 24,1257% din totalul acţiunilor. Ei bine, Grygore Bogdan este nimeni altul decât fiul consilierului municipal Dănuţ Moisoiu, care, fizic, încă face parte din gruparea aleşilor locali PD-L, deşi este cu spiritul şi afacerile într-o altă ogradă. Numele Dănuţ Moisoiu este unul controversat, mai mult din cauza relaţiilor sale comerciale, decât din cauza politicii. Pentru că, aşa cum singur recunoaşte, Dănuţ Moisoiu nu face politică. El face afaceri, spunem noi. Moisoiu a devenit recunoscut în PD-L (ex PD) şi pe plan local, în urma deselor scandaluri în care numele său a fost implicat, fiind acuzat în repetate rânduri de colegii de partid că, deşi avea carnet de pedelist, el făcea o singură politică - a interesului personal.

Moisoiu în politică, precum peştele în apă

Pe vremea când la conducerea PD-L Constanţa se afla Stelian Duţu, acesta l-a acuzat pe Moisoiu, în repetate rânduri, de legături contra-naturii, cu PSD. Mai exact, democrat-liberalii i-au reproşat lui Moisoiu faptul că afacerile îi devin din ce în ce mai înfloritoare de pe urma relaţiilor comerciale cu membri ai PSD. La alegerile locale din 2008, colegii de partid i-au sugerat lui Dănuţ Moisoiu să nu mai candideze pentru Consiliul Local. Motivele erau cel puţin două: pentru a lăsa loc pedeliştilor mai tineri să se afirme şi pentru a-şi vedea de afaceri. Nu au reuşit însă să-l convingă. Credincios probabil zicalei potrivit căreia „Câinele nu pleacă de la măcelărie", Moisoiu ţine şi astăzi cu dinţii de scaunul de consilier local municipal, deşi a fost exclus din partid, în 2008, pentru că votase în Consiliul Local Municipal, ţinând seama de linia de vot a PSD şi nu a PD-L. Iată că şi astăzi, la un an după ce a fost exclus oficial, Dănuţ Moisoiu se afişează în Consiliul Local, cu „insigna" PD-L, dar cu prietenii şi relaţii de pesedist sadea. Dovada că în viziunea lui Moisoiu, PD-L şi PSD merg mână în mână, înţelegându-se de minune pe plan comercial, este şi câştigarea de către firma fiului său a licitaţiei privind înfiinţarea canalizării în comuna Siliştea - comună condusă de un social-democrat.

silistea_primar_mihai_soare.jpg„În interesul oraşului"

Contactat telefonic, pentru a ne vorbi mai mult de afacerile sale, decât de politică, Dănuţ Moisoiu a afirmat că nu ştie prea multe detalii despre licitaţie. Întrebat cum a reuşit SCIM să învingă ofertele celorlalte patru firme participante, Moisoiu ne-a dat un răspuns dezarmant: „Înseamnă că a fost varianta cea mai bună". În ceea ce priveşte poziţia sa în Consiliul Local şi relaţia bună cu reprezentanţii PSD, pedelistul Moisoiu a precizat: „În Consiliul Local nu se face politică. Se face administraţie", adăugând, probabil impresionat de propria abilitate de a părea inocent şi de a ne crede naivi, că se află acolo în interesul oraşului.

Primarul se teme de criză

L-am contactat telefonic şi pe primarul comunei Siliştea, Mihai Soare, pentru mai multe detalii legate de acest obiectiv de investiţii. Edilul ne-a declarat că proiectul este finanţat în baza Ordonanţei 7 privind programul de dezvoltare a infrastructurii din mediul rural. Întrebat cum va reuşi să facă o lucrare de o asemenea amploare, având în vedere faptul că banii de la Guvern vin în ultima perioadă cu mari dificultăţi, şeful administraţie locale din Siliştea a recunoscut că-i este teamă de criză, dar că obligaţia sa este să ducă la îndeplinire programul etc. Întrebat cum de a fost selectată SCIM, din cinci ofertanţi, social-democratul ne-a spus că nu ştie exact, că are oameni la Achiziţii care s-au ocupat şi că, taman în perioada respectivă, era plecat şi în concediu. Însă, ne-a dat o duzină de asigurări că licitaţia a fost supravegheată de către Direcţia de Finanţe şi chiar de către ANRMAP (Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice). Rămâne de văzut cum, şi cât de repede, va reuşi SCIM SA să absoarbă fondurile guvernamentale prevăzute pentru lucrarea de la Siliştea. Ceva ne spune că va reuşi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • redivivus 16 Sep, 2009 10:06 Sa faci afaceri ca Mazare nu e bine.Ca Moisoiu,iar nu e bine.Afaceri bune nu fac decat oamenii cinstiti si capabili ca Onaca,Banias si Stavrositu,oameni devotati partidului care nu se plimba dintr-un partid intr-altul,devotati cauzei,capabili sa-si neglijeze afacerile de dragul armoniei in partid.Am impresia ca uitam faptul ca traim intr-un regim capitalist,unde (inca)oamenii traiesc din profit,indiferent de unde provine acesta.Afacerile si banii nu au miros.Politica miroase,si nu intotdeauna placut.