Poveste de coşmar pe drumurile judeţene DJ 393 - drumul nimănui a ajuns pe Facebook (galerie foto)
Poveste de coşmar pe drumurile judeţene: DJ 393 - drumul nimănui a ajuns pe Facebook (galerie foto)Sunt drumuri în judeţ care arată ca după război. Tronsoanele care nu seamănă deloc cu nişte străzi, ci mai degrabă cu nişte drumuri forestiere sunt practic lăsate de izbelişte de către reprezentanţii Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri. Gropile sunt prezente la tot pasul, iar piatra ţine loc de asfalt. Şi cum nu se putea mai rău, în unele zone pământul a luat locul pietrei, care doar pare că odată a fost şi ea turnată acolo. Ne vine să credem sau nu, există în secolul XXI drumuri judeţene de... pământ. Unul dintre ele se află în satul Arsa din comuna Albeşti. La ieşire din Arsa, şoferii care se încumetă să traverseze podul din localitate pentru a ajunge mai repede la Pecineaga iau drumul înapoi, fără să stea prea mult pe gânduri şi fără să avanseze prea mult cu maşina.
Practic, de la ieşire din Arsa începe coşmarul pentru şoferii străini de zonă care şi-au propus să ajungă la Pecineaga pe Drumul Judeţean 393. Pământul a luat locul pietrişului, al cărui strat nu pare să fi fost refăcut vreodată de RAJDP dacă ne luăm după aspect, dar şi după declaraţiile şocante ale edilului din Albeşti, Gheorghe Moldovan. „Drumul de la ieşirea din Arsa a fost pietruit demult, acum 20 de ani", a precizat şeful autorităţii locale. După parcurgea a câţiva metri de drum, chiar şi şoferii aflaţi la volanul unei maşini de teren se simt intimidaţi şi preferă să evite cu orice preţ avansarea. Motivul? Gropi de pământ foarte adânci se deschid în faţa autoturismelor, parcă având intenţia să le înghită. Hăul care se deschide în faţa conducătorilor auto descurajează orice intenţie a celor interesaţi să ajungă la Pecineaga pe DJ-ul groazei, însemnat 393. Cât priveşte porţiunea de drum Albeşti - Arsa, aceasta prezintă şi ea la tot pasul găuri în pietrişul ce a fost turnat cândva. Localnicii, dar şi şoferii de pe maşinile care fac aprovizionarea în sat şi de pe microbuzul şcolar evită de ani buni acest drum. Când vremea este frumoasă, conducătorii auto parcurg drumul pe o rută ocolitoare, improvizată de ei, pe câmp. Şoferii preferă astfel să ajungă sau să iasă din satul Arsa pe un drum de pământ decât să îşi strice maşinile pe drumul de piatră „bombardat" cu zeci de gropi. „Drumul spre Arsa este circulat intens întrucât este aproape de oraş. Vin zilnic maşini cu marfă pentru a alimenta magazinele din zonă. Aşa că şoferii au preferat să-şi croiască un drum prin vale", a explicat primarul.
„Drumul a fost lăsat de izbelişte de către RAJDP"
Şeful autorităţii locale nu a stat cu mâinile în sân de când a preluat frâiele localităţii. Însă, deşi a luat legătura cu cei de la RAJDP pentru a le sesiza starea degradantă în care se află DJ 393 şi pentru a solicita reabilitarea lui de urgenţă, şeful autorităţii locale nu a avut sorţi de izbândă. „Drumul a fost lăsat de izbelişte de către RAJDP. Poate că nu reprezintă interes pentru ei", a afirmat primarul. Edilul s-a lăsat însă păgubaş, încetând a le mai cere celor de la RAJDP să-şi facă treaba, deşi datoria privind reabilitarea drumurilor judeţene le revenea acestora. „Mi-au spus că deocamdată reabilitează drumurile din alte zone mai populate", a povestit primarul Gheorghe Moldovan. Deh... mare ghinion pentru şeful autorităţii locale, care, ce-i drept, numără în comună doar puţin peste 2.800 de cetăţeni cu drept de vot - un electorat infim care nu pare să prezinte interes pentru Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, în cazul alegerilor locale din această vară. Altceva nu se poate înţelege din motivaţia dată de cei de la RAJDP primarului. Dacă prioritatea lor este reabilitarea drumurilor din localităţile cu mai mulţi cetăţeni, clar, pentru ei pare a fi important să facă treabă acolo unde pot câştiga cât mai multe voturi. Nu ar fi rău ca altă dată, când decid reabilitarea cu prioritate a unor drumuri, să ia în calcul şi stadiul jalnic în care se află acestea, nu doar zona din care provin. Reabilitarea DJ 393 Albeşti - Arsa - Pecineaga nu i-ar fi costat o avere pe cei de la RAJDP. Edilul a făcut un calcul, iar potrivit acestuia amenajarea celor 3 kilometri de drum ar fi presupus o investiţie de 300.000 - 400.000 de lei.
Localnicii solicită reabilitarea DJ 393
Localnicii au luat atitudine pe site-urile de socializare ţinând să prezinte situaţia alarmantă în care se află DJ 393. Aceştia au postat online poze cu drumul aflat în stare avansată de degradare, dar au pus şi un comentariu, pe Facebook, pentru a-i atrage atenţia preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu. „Nu doriţi să mă reparaţi şi pe mine? Cum aţi promis. Sunt un drum găurit şi vai de mine pe care circulă zilnic peste 300 de maşini. Aşteptăm şi noi ceva de la Maria ta dar nu ca până acum cu piatră ci vreau şi eu asfalt Nene Nicuşor", este comentariul trimis preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa de un utilizator al cunoscutei reţele de socializare. Comentariul a fost postat de utilizatorul „Arsa Albeşti" în data de 7 martie, iar până acum acesta a rămas fără ecou, la fel ca şi solicitarea primarului privind asfaltarea. Preşedintele CJC nu a oferit utilizatorului niciun răspuns.
Tronsonul Albeşti - Arsa - Pecineaga va vedea vreodată asfalt?! Vezi ce susţin reprezentanţii RAJDP
Referitor la reabilitarea drumului judeţean 393, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristian Darie, a precizat că în privinţa tronsonului Albeşti - Arsa s-a mai intervenit de-a lungul timpului cu piatră. „Am mai lucrat pe el, este un drum de piatră, aşa l-am moştenit, l-am mai aranjat noi", a precizat Darie. Când se va interveni pentru asfaltarea sau măcar reabilitarea lui a fost o întrebare la care nu am primit răspuns din partea vicepreşedintelui CJC. Aşa că drumul va continua să reprezinte până la noi ordine un pericol pentru maşinile care-l tranzitează. În privinţa tronsonului Arsa - Pecineaga - Moşneni - Techirghiol, nici aici nu se prevede reabilitarea, întrucât costurile pentru asfaltarea a 10 kilometri de drum sunt mult prea mari şi nu s-ar justifica investiţia. „Noi am face încă o sută de drumuri dacă ne-am permite. Dar localitatea Arsa nu este izolată, iar localnicii au cum să ajungă la Pecineaga, pe DJ 391 Mangalia - Negru Vodă, pe DJ 392 Pecineaga - Amzacea şi pe DJ 394 Pecineaga - 23 August. Ultimele două drumuri judeţene au fost reabilitate anul trecut, iar DJ 391 este un drum bun pe care se poate circula fără probleme", a precizat Darie. Vicepreşedintele CJC a afirmat că şi acest drum din pământ şi piatră a fost moştenit aşa şi din câte se pare aşa va şi... rămâne. Cristian Darie a afirmat că, dat fiind că de la an la an bugetul RAJDP a fost redus cu câte 30%, el consideră că au reuşit să-şi facă bine treaba şi că prioritare au fost realizarea nodurilor de circulaţie Constanţa - Medgidia.
DJ 225, probabil (!), va fi asfaltat
Şi Drumul Judeţean 225 ţipă după reabilitarea tronsonului de la intrarea în comuna Vulturu. O parte dintre gropile care au cotropit asfaltul s-au transformat în bălţi, iar bornele din dreptul podului din zonă arată ca nişte adevărate ruine. Nici aici reprezentanţii RADJP nu a intervenit pentru reabilitare. Cristian Darie, vicepreşedintele CJC, a precizat că probabil în primăvară această zonă se va asfalta. „Probabil în primăvară se va turna asfalt. Acum nu ne permite vremea", a declarat vicepreşedintele CJC.
Facem precizarea că l-am contactat telefonic şi pe directorul RAJDP, Adrian Gâmbuţeanu, pentru a ne oferi detalii cu privire la starea celor două drumuri judeţene, dar directorul nu a fost de găsit, deşi i-am trimis şi un mesaj prin care ne-am exprimat dorinţa de a vorbi cu dumnealui.
În galeria foto, primele şase fotografii prezintă starea în care se află drumul judeţean 393 Albeşti - Arsa - Pecineaga, iar în următoarele patru se află drumul judeţean 225.
Mai puteţi citi în ZIUA satelor:
Editorial: Subvenţiile din agricultură - pentru unii mumă, pentru alţii ciumă
Două foraje de apă la Runcu, din fonduri de la bugetul local
Află ce condiţii trebuie să îndeplinească viitori aleşi locali
Drumurile din Albeşti vor fi asfaltate
Printre elveţieni şi spanioli: Mărirea şi decăderea lui Corneliu Dică printre eoliene
Şcoala generală din Vulturu a intrat în reparaţii capitale
Începe construcţia primului bloc ANL la Tuzla
Primarul dezminte zvonurile: Tudor Nădrag merge cu PDL la alegerile locale
Primăria Hârşova a semnat trei contracte de finanţare. Află pentru ce obiective
La Corbu, reţeaua de apă intră în extindere şi reabilitare
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp