Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:24 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiecte depuse la MDRT Drumurile ce leagă Adamclisi de Zorile şi Abrud ar putea fi asfaltate

ro

20 Aug, 2010 02:03 5535 Marime text
Adamclisi_Primaria_01.jpgProiectul de asfaltare a unor drumuri din comuna Adamclisi, respins în urma selecţiei sesiunii Măsurii 322, are o nouă şansă de finanţare.

Adamclisi_Anton_Burcea.jpgPotrivit primarului comunei, Anton Burcea, proiectul a fost depus spre finanţare la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, care are în derulare Programul pentru reabilitarea şi modernizarea a 10.000 km de drumuri de interes judeţean şi drumuri de interes local. Dacă va primi fondurile necesare, administraţia locală din Adamclisi va asfalta drumul spre Zorile, în lungime de 2,5 km şi drumul către Abrud, în lungime de 7 km. „Este o zonă de pădure foarte frumoasă la Abrud şi cred că dacă vom reface acest drum satul s-ar putea repopula", ne-a declarat primarul Anton Burcea. Costul total al programului guvernamental este de aproximativ două miliarde de euro, iar banii vor proveni din realocarea fondurilor rămase disponibile de la Programul privind pietruirea, reabilitarea, modernizarea şi/sau asfaltarea drumurilor de interes local clasate şi alimentarea cu apă a satelor aprobat prin HG nr. 577/1997, precum şi din toate economiile făcute de minister.

Investitorii în eoliene, interesaţi de Abrud şi Adamclisi

Ca şi pe teritoriul altor comune constănţene, şi pe raza comunei Adamclisi investitori din domeniu şi-au exprimat intenţia de a dezvolta parcuri eoliene. Potrivit primarului Burcea, pe teritoriul comunei pe care o reprezintă ar putea fi amplasat un parc de aproximativ 300 de turbine eoliene. Zonele cele mai căutate sunt situate în apropierea satului Abrud şi în zona Flamurgea, în vecinătatea localităţii Adamclisi. Pentru ca taxele pentru eliberarea documentaţiilor de urbanism să rămână la bugetul local, administraţia locală din Adamclisi îşi va înfiinţa propriul serviciu.

O prioritate pentru autoritatea locală din Adamclisi este şi programul de colectare selectivă a deşeurilor, în care comuna este partener alături de Ion Corvin, Dobromir, Oltina, Ostrov, Lipniţa, Băneasa şi Deleni. „Acum ne ocupăm de împărţirea pubelelor. Repartizăm câte trei pubele de capacitate mică, pentru hârtie, plastic şi gunoi menajer, la fiecare gospodărie şi containere de capacitate mai mare pentru agenţii economici. Mai avem de distribuit pubele la Zorile, Abrud şi Haţeg", ne-a declarat primarul Anton Burcea, adăugând că strângerea gunoiului va începe în curând. Taxa stabilită pentru colectarea gunoiului este de trei lei de persoană lunar, însă edilul din Adamclisi a declarat că i s-ar părea corect ca taxa lunară să fie stabilită pe gospodărie.

Încălzire centrală la bisericile din Zorile şi Urluia

Autoritatea locală se ocupă în prezent şi de igienizarea şcolilor şi grădiniţelor din comună. „Am cumpărat materialele necesare pentru curăţenie şi mici reparaţii. Şcolile oferă condiţii bune, nu avem probleme din acest punct de vedere", a afirmat edilul. Primăria intenţionează, de asemenea, să investească în încălzire centrală pentru bisericile din Zorile şi Urluia.

În ceea ce priveşte retribuirea însoţitorilor persoanelor cu handicap, primarul Burcea a precizat că aceştia nu şi-au mai primit salariul de două luni. Este vorba despre 12 persoane, cărora Consiliul Local le va aproba în următoarea şedinţă susţinere financiară de la bugetul local. „Au refuzat să intre în şomaj de teamă că nu vor mai fi angajaţi apoi. Vom face tot posibilul să încercăm să le aprobăm salariile de la bugetul local, în funcţie de posibilităţi", a subliniat primarul Anton Burcea.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii