Indicele de confort termic aproape de maxim în toată ţara.
Indicele de confort termic aproape de maxim în toată ţara.Multe persoane afectate de căldură au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă de la primele ore ale dimineţii. În general sunt persoane vârstnice, care au fost expuse şi în ziua precedentă la căldură timp prelungit, cu afecţiuni cardiovasculare asociate pe care temperatura crescută de la primele ore ale dimineţii le-a răpus pe stradă.
Măsuri recomandate în perioadele caniculare
În spaţii închise (acasă şi la birou)
a) evitaţi creşterea temperaturii având grijă să:
Limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale şi
a surselor de căldură; Acoperiţi ferestrele expuse la soare; Menţineţi
închise toate ferestrele când temperatură exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis; nu utilizaţi ventilatoare dacă temperatură a depăşit 32 grade.
b) scădeţi temperatură avînd grijă să:
aerisiţi dimineaţă devreme sau seară târziu utilizând curenţi de aer;
reglaţi aerul condiţionat la 5 grade sub temperatura ambientală.
În spaţii deschise ( pe stradă şi la locul de muncă):
Deplasările
sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil
prin zone umbrite, alternaţi deplasarea cu repausul în spaţii dotate cu
aer condiţionat(magazine,spaţii publice) sau fără expunere directă la
soare (corturi, umbrare); Purtaţi haine lejere,subţiri,deschise la
culoare ,pălării şi ochelari de soare; Beţi 1,5-2 litri de lichide pe
zi, nu prea reci, apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri călduţe
(soc, museţel, urzici), neaşteptând apariţia senzaţiei de sete, adică un
pahar la 15-20 minute; Mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii)
sau iaurt (echivalentul unui pahar de apă), mâncaţi echilibrat şi variat
insistând pe produsele cu valoare calorică mică; Evitaţi deplasările,
aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens desfăşurat în
exterior între orele 11-18; Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea,
ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase ) în cantitate mare
întrucât sunt diuretice; Evitaţi alimentele cu un conţinut mare de
grăsimi, în special de origine animală; Nu consumaţi alcool (inclusiv
bere ).
În caz de apariţie a manifestărilor legate de expunerea
la căldură (crampele de căldură, insolaţia, epuizarea, şocul
hipertermic): Odihnă în spaţiu umbrit şi răcoros; Consum de lichide
(apă, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt); Scăderea temperaturii corpului
(udat şi ventilat); Activitatea fizică se reia după câteva ore.
www.realitatea.net
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp