Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:43 26 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazăre a fost premiat de Ziua Mediului. Vezi motivul

ro

08 Jun, 2011 21:56 1508 Marime text

images.jpgCu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, asociaţiile Salvaţi Dunărea şi Delta, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Terra Mileniul III, World Wilde Fund (WWF) şi Alma-Ro au premiat vineri, 3 iunie, jurnaliştii şi politicienii care s-au remarcat pozitiv şi negativ pe frontul de mediu, în perioada iunie 2010 - mai 2011.

"Spaţiul verde e cu targa, vine şi-l salvează Varga"

Dintre politicienii care s-au remarcat prin eforturi de protejare a mediului și care au fost premiaţi de reprezentanţi ai societăţii civile sunt: Victor Ponta - premiul "Forumul ecologist de mediu politic", pentru iniţiativa de a consulta ong-urile înainte de a ajunge la putere; Gheorghiţă Boţîrcă, primarul din Topoloveni - premiul "Prea multă inovare poate să te omoare" pentru că insistă să pună în practică proiecte pentru utilizarea energiei regenerabile. Un premiu special, „Salvaţi Delta", a fost acordat fostului ministru al Mediului, Sulfina Barbu - pentru eforturile de a promova o lege modernă și cu efecte benefice asupra ecosistemului deltei. Lucia Varga, deputat PNL, a primit premiul "Spaţiul verde e cu targa, vine şi-l salvează Varga", pentru că s-a luptat şi a oprit modificarea ordonanţei 114/2007, care protejează spaţiile verzi din oraşe.

Premiul „Ceauşescu a murit, Oprescu l-a înlocuit"

La polul negativ se afla politicienii care, prin acţiunile şi declaraţiile lor, au afectat negativ mediul din România, în anul ce a trecut. Pe baza unei cercetari intreprinse de asociatia Ecopolis, Partidului Democrat Liberal a primit premiul "Hac, eu cu cine votez?" - pentru obţinerea celui mai mic scor în sondajul Votul Verde 2010. Valeriu Tabără, ministrul agriculturii, a primit premiul "Organismu-i de rahat, dacă nu-i modificat", pentru că promovează asiduu şi susţine cultivarea organismelor modificate genetic în România. Partidului Ecologist Român i-a revenit premiul "Ecologia, brăţară de aur", pentru poziţia de susţinere a proiectului minier de la Roşia Montana. Ancai Boagiu, ministrul transporturilor, i se cuvine premiul "Anca Roadefier", pentru că doreşte să închidă 30% din lungimea căilor ferate de marfă din România. Nici ministrul economiei si industriilor, Ion Ariton, n-a scăpat nepremiat. El a obţinut „Premiul pentru întreaga activitate". Sorin Oprescu, primarul Capitalei, s-a ales cu binemeritatul premiu "Ceauşescu a murit, Oprescu l-a înlocuit", pentru că s-a încăpăţânat sa înceapă construcţia bulevardului Uranus şi a demolat fără aviz clădiri de patrimoniu. Nicuşor Dan, presedintele asociatiei Salvati Bucurestiul, a tinut sa avertizeze PNL si PSD (USL) ca, daca il vor sustine pe Oprescu la o noua candidatura pentru Bucuresti, societatea civila isi va retrage orice sustinere pentru USL.

Şi primarul din Constanta, Radu Mazăre, a încasat un premiu pentru betonarea spaţiului verde şi pentru ca reuşeşte să guverneze oraşul cu cea mai mică suprafaţă de spaţiu verde pe cap de locuitor (2mp). La randul sau, Victor Tarhon, preşedintele consiliului judeţean Tulcea, a obtinut premiul "Ceauşescu bun era", pentru ca blochează lucrările de renaturare din Delta Dunării.

„Veterani de Razboi" - Ion Longin Popescu, Mihai Gotziu

Jurnaliştii care şi-au folosit energia şi laptopul pentru a semnala nenumărate nereguli şi care sunt recunoscuţi ca atare de către organizaţiile de mediu sunt: Ion Longin Popescu, Formula AS - premiul "Veteran de război", pentru nenumăratele articole despre Roşia Montană şi pentru curajul de a depăşi orice curte, fie ea şi "de justiţie", pentru a scrie despre acest subiect si despre altele; Mihai Goţiu, Vox Publica - premiul "Veteran de război", pentru că alertează cu fiecare ocazie cu privire la riscurile și dezastrele mineritului cu cianuri; RFI România - premiul "Toujours l'amour" pentru deschiderea şi comunicarea constantă cu organizaţiile de mediu; Alex Dima, Pro TV- premiul "România, te iubesc împădurită", pentru o investigație periculoasă și anevoioasă despre măcelul pădurilor din ţară; Raul Cazan, site-ul „2Celsius" - premiul pentru relatările de la conferinta ONU cu privire la schimbări climatice (Cancun, Mexic, decembrie 2010); Marius Vintilă, Radio Guerilla - premiul "Îmi place verdele" pentru emisiunea Ora Verde. Juriul a acordat două premii speciale pentru publicaţii care s-au remarcat negativ prin activitatea editorială din acest an: România Liberă - premiul "Cenzură cu cianură", pentru cenzura impotriva articolelor despre Rosia Montana; Adevarul Holding - premiul "Think inside the box", pentru a fi înterupt brusc colaborarea cu platforma Think Outside The Box (o platforma care scrie constant despre mediu).

Sursa: www.cotidianul.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii