Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:57 11 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Viata sanatoasa Macesul

ro

30 Sep, 2010 23:11 1781 Marime text
Planta salbatica, dar si decorativa, aliment delicios, dar si medicament de exceptie, macesul, cunoscut si sub denumirea de trandafir salbatic sau rug, este un arbust inalt de 1 - 3 metri, raspandit in majoritatea regiunilor temperate si subtropicale ale emisferei nordice.

Fructul macesului are forma sferica sau elipsoidala, culoare portocalie in faza de parga si rosie sau rosie-portocalie la maturitatea deplina, pentru ca apoi, cand fructele incep sa se inmoaie, sa devina rosu inchis.

Prin continutul bogat de elemente vitale organismului, macesele pot face adevarate minuni pentru sanatatea noastra. Se stie ca fructele macesului care se coc la inceputul toamnei, sunt bogate, mai ales, in vitamina C si alte tipuri de vitamine - A, B1, B2, P, K - si acid nicotinic. De asemenea, fructele macesului sunt bogate in zaharuri, acid citric, pectine, tannin.

Odata intrate in organism, toate aceste elemente remineralizeaza si revitalizeaza organismul, combat procesele degenerative, reechilibreaza hormonal, intaresc sistemul imunitar, combat hipertensiunea.

Elementele prezente in macese au efecte benefice asupra intregului organism pe care-l fortifica si-l pregatesc pentru a infrunta cu bine gripa si virozele din sezonul rece.

Ne putem procura fructele de maces din piata sau, cel mai indicat, de la plafar. Ceaiul, vinul, dulceata, sosurile preparate din fructe de maces au un gust minunat si inconfundabil.

Din fructele de maces se poate face o infuzie in felul urmator: la o jumatate de kg de apa clocotita se adauga doua linguri de fruct zdrobit si se mai lasa la fiert inca vreo 5 minute dupa care se tine acoperit alte 10 minute ca sa se produca infuzia.

Lichidul obtinut se pastreaza in vas de sticla sau de lut si se bea pe parcursul unei zile, de preferinta neindulcit.


Ceaiul de macese este un foarte bun diuretic. Pentru ca nu se cunosc reactii adverse ale ceaiului de macese, se poate bea pe perioade lungi de timp fara nici un fel de probleme.

Sa avem sanatate!

Sursa: Ziare.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii