Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:45 11 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CJAS Constanţa, despre autorizaţia de funcţionare a aparatului de radioterapie de la Spitalul Judeţean

ro

05 Apr, 2016 00:00 2863 Marime text
 

Săptămâna trecută, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, Dănuţ Căpăţînă, a anunţat oprirea singurului aparat de radioterapie din Dobrogea. În cadrul unei  conferinţe de presă, care a avut loc vinerea trecută, managerul celei mai mari unităţi sanitare din Dobrogea a ţinut să precizeze că a  a anunţat instituţiile abilitate de această problemă! „Noi am informat şi Ministerul Sănătăţii, şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate că, inevitabil, vom ajunge în acest punct“, a spus managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Dănuţ Căpăţînă.
 
Purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa, Aurelia Rădoi, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, că CJAS Constanţa cunoştea problema Spitalului Clinic de Urgenţă Judeţean Constanţa în ceea ce priveşte expirarea autorizaţiei de funcţionare a aparatului de radioterapie. „Ştiam că nu va mai fi funcţional aparatul. Dar noi, ca sferă de competenţă, nu avem cum să ajutăm spitalul. Pentru ca bolnavii să beneficieze de servicii de radioterapie decontate de CJAS, noi avem obligaţia de a încheia un contract de furnizare de servicii cu o unitate medicală care deţine acest aparat. În judeţul Constanţa, era Spitalul Judeţean. Noi am îndeplinit această obligativitate. În acest  moment, în Constanţa nu mai există alt aparat. Nu avem cu ce furnizor să încheiem contractul. Conform legislaţiei în vigoare, CJAS decontează servicii medicale de care beneficiază pacienţii. Noi nu avem competenţe de a da bani pentru reparaţii sau dotări“.
 
Reamintim că singurul aparat de radioterapie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, care foloseşte cobalt, şi-a oprit activitatea. Motivul: a expirat autorizaţia de funcţionare emisă ce CNCAN (Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare). Pentru suferinzii de cancer din Dobrogea, serviciul de radioterapie era singura speranţă să le oprească evoluţia bolii. Managerul Spitalului Judeţean a mai precizat, săptămâna trecută, că una dintre soluţii este externalizarea serviciului de radioterapie. „Deoarece în acest moment nu există finanţare pentru un echipament de radioterapie, conducerea spitalului a decis, împreună cu CJC, să facă o procedură de concesiune a serviciilor de radioterapie. Deoarece serviciul de radioterapie este unul care se plăteşte de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, la fel ca şi dializa, acesta poate fi concesionat către un privat. Deja a fost făcut un studiu de fezabilitate pentru un centru de radioterapie modern, cu două acceleratoare de particule, cu simulator, cu brahiterapie. Să fie unul dintre cele mai moderne din regiune. Valoarea estimată este de 10,6 milioane de euro şi va fi suportată de cel care va câştiga licitaţia. Totodată, în urma derulării acestei proceduri, vom solicita, în caietul de sarcini, ca potenţialul câştigător al acestui proiect să poată susţine, printr-un accelerator de particule, activitatea în actualul buncăr al unităţii sanitare, până la construirea celui nou, care ar dura un an. De aceea, până la finalizarea noului buncăr, vom impune câştigătorului susţinerea serviciului de radioterapie, prin punerea la dispoziţie, în mod gratuit, a unui accelerator de particule, pe care să-l operăm cu personalul din spital“, a mai spus managerul unităţii sanitare.
 
Citeşte şi  
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii