Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:37 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănţeanul Constantin Vasilescu, la judecată cu Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor

ro

09 Feb, 2017 00:00 4813 Marime text
Pe rolul Curţii de Apel Constanţa, Secţia a II-a Civilă, Contencios Administrativ şi Fiscal, a fost înregistrat dosarul 80/36/2017, ce are ca obiect „obligaţia de a face“, înaintat de Constantin Vasilescu, în calitate de reclamant, împotriva Guvernului României - Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în perioada 1945 - 1989 (SSRMLIRC) şi a Preşedintelui României, în calitate de pârâţi.
 
Contactaţi telefonic, reprezentanţii SSRMLIRC au precizat că nu au primit încă nicio comunicare sau citaţie cu privire la acţiunea înaintată din Constanţa. „Nouă nu ne-a fost comunicată încă acţiunea, pentru a putea formula apărarea. La noi nu există înregistrată acţiunea şi nici nu avea cum să fie, pentru că acţiunea lor a fost depusă pe 7.02.2017 la Curtea de Apel Constanţa, deci probabil că la începutul lunii martie vom primi comunicarea de la instanţă. Noi acum nu ştim la ce act se referă. Pe Constanţa, cel puţin, noi avem litigii numai pe repunere în termen, privind cererea de luptător cu rol determinant. Alte litigii nu am avut pe Constanţa în 2016“, a explicat reprezentantul Biroului Juridic al SSRMLIRC.
 
Oficialul a explicat că toate aceste acţiuni au ca fundament faptul că în octombrie 2015 a fost publicată decizia de introducere a municipiului Constanţa pe lista oraşelor în care au existat persoane reţinute, arestate sau ucise înainte de fuga lui Ceauşescu, stabilită la data de 22 decembrie 1989, ora 12.10, prevăzută în Ordonanţa de Guvern 95 din decembrie 2014, care reglementează categoriile de revoluţionari ce pot primi indemnizaţie de revoluţionar. Prin această ordonanţă era prevăzută data de 12 mai 2015 ca termen-limită pentru depunerea cererilor pentru indemnizaţii, aşa că revoluţionarii din Constanţa nu au putut să se încadreze în acest interval.
 
„Instituţia noastră nu are competenţa repunerii în termen, aşa că oamenii nu au putut face altceva decât să ne dea în judecată. Astfel că ne judecăm încontinuu cu revoluţionarii din Constanţa. Pe alte litigii nu am avut dosare“, a precizat reprezentantul Biroului Juridic.
 
La rândul său, preşedintele Asociaţiei Revoluţionarilor „Decembrie 1989“ Constanţa, Constantin Vasilescu, cel care a dat în judecată Guvernul României, prin SSRMLIRC, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, că, după publicarea Ordonanţei 95/2014, prin care revoluţionarii erau nevoiţi să obţină noi certificate care să ateste că au avut un rol determinant la Revoluţia din 1989, Constanţa a fost scoasă iniţial de pe lista oraşelor ce au avut victime - răniţi, morţi sau reţinuţi în decembrie 1989, înainte de fuga lui Ceauşescu.
 
Iniţial, pe listă au fost prinse localităţile Timişoara, Bucureşti, Lugoj, Caransebeş, Sibiu, Cluj, Cugir şi Târgu Mureş, apoi, în octombrie 2015, şi municipiul Constanţa a fost inclus în această listă. „Eu am chemat în judecată Secretariatul pentru că dosarul meu a fost aprobat de comisia Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari, apoi dosarul a fost trimis la Comisia parlamentară a revoluţionarilor, care să avizeze listele aprobate de SSPR, conform procedurii. Ulterior, secretariatul urma să avizeze listele şi să le trimită spre Preşedinţie, care să dea decretul pentru a fi publicat în Monitorul Oficial. Eu am rămas în faza în care primisem toate aprobările, însă, înainte ca listele să fie trimise spre preşedinţie, conducerea secretariatului împreună cu secretarul de stat Adrian Sanda au fost reţinuţi de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie“, a explicat Vasilescu.
 
El a completat subliniind că dosarul său este o metodă de siguranţă pentru ca, în momentul instalării unei noi conduceri în drept la SSRMLIRC, acesta să îşi continue traseul spre Preşedinţie. În Constanţa, 157 de revoluţionari au deja indemnizaţii obţinute care le atestă calitatea de luptători cu rol determinant şi alţi doi constănţeni sunt în acelaşi stadiu pentru obţinerea indemnizaţiei ca preşedintele Asociaţiei Revoluţionarilor „Decembrie 1989“ Constanţa, Constantin Vasilescu.
 
Reamintim că, în noiembrie 2016, Adrian Sanda, fostul secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor, a fost reţinut de procurorii Parchetului General în dosarul privind obţinerea în mod fraudulos a peste 3.000 de titluri de luptător cu rol determinant în Revoluţia din 1989. Adrian Sanda a fost ridicat de procurori şi dus la audieri, după care Parchetul a decis să îl reţină pentru 24 de ore, împreună cu alte şase persoane.

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii