Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:07 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT. Constănțenii supărați „Vreți să ne jumuliți“ Dezbatere publică la Primăria Constanța. Sunt vizate impozitele și taxele locale pentru 2018

ro

28 Nov, 2017 16:33 4792 Marime text
Primăria municipiului Constanța și Serviciul de Impozite, Taxe și alte Venituri ale Bugetului local organizează astăzi, 28 noiembrie 2017, începând cu ora 16.30, la sediul central al Primăriei Municipiului Constanța, sala „Remus Opreanu”, întâlnirea pentru dezbaterea publică a proiectului de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2018.
 
La dezbaterea publică este invitată să participe orice persoană sau organizație interesată de prevederile proiectului.

Sunt prezenți la dezbatere primarul Municipiului Constanța, Decebal Făgădău și viceprimarii Costin Răsăuțeanu și Dumitru Babu

În debutul întâlnirii, preimarul municipiului Constanța. Decebal Făgădău a prezentat câteva date din proiectul de hotărâre. 

S-au înscris pentru a-și prezenta punctul de vedere 13 persoane. 

Constănțeanul Radu Daniel spune că multe persoane nu vor putea suporta aceste creșteri a impozitelor. 

"Să jumulim gâsca cu cât mai puţie țipete. Adică primăria vrea să ne jumulescă, majorând impozitul pe clădire de la 0,25 la 1,3" a transmis Daniel Radu.

Precizăm ca primul vorbitor a făcut referire la creșterea impozitului pe clădiriri nerezidențiale. Acesta a propus ca această taxă să fie majorată cu 15 procente. 

Ramona Leonida de la Expo ONG spune că întreprinzătorii sunt descurajați să își desfășoare activitatea în Constanța. 

”Să modificăm taxa pentru parcări. Parcările să fie amenajate doar de cei care au automobile, nu de toți cetățenii" a propus Ramona Leonida.


Totodată, Remus Negoi de la USR propune o actualizare a impozitului pe clădirile nerezidențiale cu maxim 15 la sută. 


La rândul său, Sava Cosmin de la Tineretul Liberal susține că era nevoie de o expunere de motive în proiectul de hotărâre privind taxele și impozitele pentru 2018. 

Consilierul local Cristina Văsii susține că această dezbatere a fost organizată la presiunea societății civile. 

”Prin majorarea impozitelor veți sufoca populația. Vor fi afectate micile afaceri. De asemenea, Constanța nu va mai fi atractivă pentru investitori. Nu puteți majora impozitele și taxele ca cele de la Cluj sau Oradea. Guvernul micşorează bugetul Constanței, iar dvs acoperiți această gaură prin majorarea impozitelor și taxelor. În final vă solicit în numele constănţenilor și al PNL Constanţa să menţineţi cotele de impozitare privind clădirile rezidențiale și nerezidențiale deținute de persoanele fizice,să eliminați cota adițională de 15,4% pentru persoanele juridice și să ridicaţi la cota maximă procentul de reducere al impozitului în cazul mijloacelor de transport hibrid conform dispoziţiilor art.470 din Codul Fiscal. Să ştiţi, domnule primar, că taxele şi impozitele locale ar trebui să se reflecte în beneficiile pe care le primesc cetăţenii în urma plăţii acestora, iar la o rată de încasare de peste 97% din păcate Constanţa nu primeşte mai nimic în schimb. " a menționat consilierul local Cristina Văsii. 

Un alt constănțean este nemulțumit de taxa pentru un loc de parcare pentru persoanelor cu handicap. 

"Cei mai afectați sunt cei din mediul de afaceri. Constănțenii cu mici afaceri trebuie susțnuți. Mai întâi, impozitul trebuie stabilit ținând cont de venitul realizat anual. Trebuie să respectai ceea ce ați promis constănțenilor. Eu, ca proprietar care deține un imobil, dar care nu face profit, sunt dezavantajat. Propun ca impozitul să fie 10 procente din venit" a comentat un constănțean.

Repretentanții CCINA Constanţa susţin o majorare graduală a impozitelor, dar și o reducere de 95 la sută pentru proprietarii de automobile hibrid. Tot reprezentanții CCINA Constanța spun că trebuie stimulată constucția de locuri de parcare supraetajate. Primăria să vină cu facilitați fiscale pentru investitorii care fac parcări supraetajate. 

Primarul Decebal Făgădău a precizat că această propunere a parcărilor multietajate nu este nouă. 

Ștefan Mircea, de la organizația operatorilor din Satul de Vacanță, susține că este nemulțumit de taxele care trebuie plătite.

"O pensiune nu poate plăti aceeași taxă ca un complex hotelier. Plătim taxa de promovare pentru Satul de Vacanță, dar nu s-a făcut nimic" a punctat Ștefan Mircea. 

Nicolae Bucovală, de la Asociația Patronală Mamaia, spune că agenții economici din Mamaia fac investiții, nu politică.

"Noi salutăm inițiativa dvs, domnule primar, privind impozitarea hotelurilor mici. În ceea ce privesc spațiile comerciale, se poate face un amendament. Dacă spațiul nu produce un venit, proprietarul poate plăti un impozit mai mic.  Mă bucur ca nu ați fost în dezacord cu noi. Și sper ca noi, hotelierii din Mamaia, să reușim să ne promovăm" a spus Nicolae Bucovală.

La rândul său, primarul Decebal Făgădău a menționat că taxa de promovare se va exinde și pentru alte zone, nu doar pentru Stațiunea Mamaia.

"Mi-aș dori ca OMD ( Organizaţia de Management al Destinației) să fie funcțională" a transmis primarul Făgădău.


Reamintim că Asociația Patronală Mamaia s-a transformat în OMD, pentru a putea finanţa şi activităţi de dezvoltare a zonei.
Asociaţia Patronală Mamaia, care s-a transformat în Organizaţia de Management al Destinației, s-a retras din Asociaţia Litoral - Delta Dunării şi, în prezent, este prima organizaţie patronală din turism realizată conform legii şi care îi aşteptă pe toţi agenţii economici care vor să crească turismul în zonă.


Avocatul Sorin Lambrino a transmis primarului Făgădău că Baroul Constanța are mai multe propuneri privind acest proiect al taxelor și impozitelor pentru anul 2018. 

”Solicităm eliminarea impozitării majorate abuziv. Pentru clădirile nerezidențiale din proprietatea persoanelor fizice solicităm menținerea impozitului actual. Degeaba punem impozite și taxe mai mari dacă avem un excedent bugetar și nu știm ce să facem cu banii",  a spus avocatul. 

Avocatul Lambrino a propus ca a propus ca taxa de habitat să fie de 3,5 lei și nu 7 lei. 

”Constanța nu arată bine. Nu este ca orașul Cluj. Nu s-a schimbat nimic în Constanța. Dacă nu ar fi portul, sezonul estival sau navigatori, Constanța ar arată ca Pașcaniul" a mai spus avocatul Lambrino.  

De asemenea Constantin Crăciun de la Asociația Revoluționarilor a propus ca taxele și impozitele pe 2018 să rămână ca cele din 2017. Acesta a mai precizat că taxa pentru gunoi este prea mare. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii