Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:52 26 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

File de istorie Cartierul Viile Vechi, din 1936 până în 2013

ro

18 Mar, 2013 00:00 5109 Marime text
Cotidianul ZIUA de Constanţa continuă prezentarea cartierelor municipiului Constanţa, aşa cum erau acestea configurare în 1936 şi aşa cum se conturează ele în prezent. Facem menţiunea că prezentarea este făcută în baza nomenclatorului stradal disponibil într-o hartă datând din prima jumătate a secolului trecut. Este vorba despre „Planul general al municipiului Constanţa cu noua nomenclatură oficială a străzilor, întocmit de Ioan Filoti, conductor de Lucrări Publice, fost şef la Serviciul Tehnic” din 1936.
În cele ce urmează, vom prezenta cartierul Viile Vechi. Teritoriul cartierului Viile Vechi, aşa cum arăta el în 1936, este împărţit astăzi în Faleză Sud, Kilometrul 4 şi Abator. Cartierul era traversat, la vremea respectivă, de la nord  la sud, de Şoseaua Mangaliei.
Pe teritoriul actualei zone Faleză Sud existau, în 1936, străzile Gorganului, Ederei, Plopilor, D. Anghelescu, Callatis, Carmen Silva, Doinei, Bachus, Lirei, Dionisie, Zefirului. Exista, de asemenea, bulevardul 8 Iunie (fostul bulevard Principesa Maria). La momentul actual mai există doar strada Zefirului (din care însă s-a păstrat doar denumirea, fiindcă ea este altfel poziţionată). De menţionat este că bulevardul 8 Iunie nu păstrează azi acelaşi traseu, dar poate fi identificat pe strada Brizei, pe o porţiune din strada Petru Cercel şi bulevardul 1 Mai Vechi, până la intersecţia cu strada Caraiman, până la Poarta 4.
În actualul cartier Abator existau străzile Aurora, Profesor Murgoci şi Caraiman, pe care le regăsim şi azi.
În 1936, cartierul era delimitat, la nord, de bulevardul Marele Voevod Mihai (care azi nu mai există), la sud - de bulevardul Aurel Vlaicu (acesta nu mai ajunge azi până în zona asta), la E - de bulevardul 8 Iunie (azi sunt strada Brizei şi bulevardul 1 mai Vechi), iar la vest - de Şoseaua Eugeniu Carada, care în prezent poartă denumirea strada Albastră.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii