Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:36 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE3 Iohannis vine azi la Centrul "Mihail Kogălniceanu". De ce vine și ce înalt oficial NATO îl însoțește. Cu cine se va întâlni aici (galerie foto+video)

ro

13 Jul, 2017 07:06 6593 Marime text

Președintele Klaus Iohannis va vizita joi Centrul administrativ "Mihail Kogălniceanu" din Constanța, unde se va întâlni cu președintele Comitetului militar NATO, generalul Petr Pavel, iar sâmbătă va merge la Brașov, în Poligonul Cincu, unde va participa la exercițiul multinațional "Saber Guardian 2017".

 
 

"Joi, domnul președinte Klaus Iohannis va vizita Centrul administrativ 'Mihail Kogălniceanu' din județul Constanța, ocazie cu care va avea o întrevedere cu președintele Comitetului militar NATO, generalul Petr Pavel. Tot cu această ocazie, președintele României se va întâlni cu piloții români și britanici aflați în acea zonă pentru a se asigura de buna desfășurare a misiunii de poliție aeriană întărită", a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al șefului statului, Mădălina Dobrovolschi.


Ea a amintit că, până la sfâșitul lunii august, în zona teritoriului României se află patru avioane Eurofighter Typhoon și 150 de piloți și personal tehnic care asigură buna desfășurare a misiunii de poliție aeriană în zona de sud a Flancului Estic al NATO.



"Sâmbătă președintele va participa la Poligonul Cincu din județul Brașov, începând cu ora 11,00, la exercițiul multinațional militar întrunit cu trupe în teren și trageri de luptă 'Saber Guardian 2017'", a menționat Dobrovolschi.






 
Potrivit acesteia, "Saber Guardian 2017" este un complex de exerciții militare multinaționale anuale care se derulează în România, Ungaria și Bulgaria și este condus de Comandamentul forțelor terestre ale SUA din Europa alături de Statul Major General al Armatei Române. Acest exercițiu se bazează pe un scenariu fictiv de apărare colectivă și vizează consolidarea măsurilor de apărare pe Flancul Estic aliat, promovarea stabilității și securității în regiunea Mării Negre, întărirea parteneriatului și a încrederii reciproce între forțele armate ale SUA și ale României, împreună cu 21 de națiuni aliate și partenere, a explicat purtătorul de cuvânt.


 
La exercițiul "Saber Guardian 2017" participă peste 25.000 de militari și peste 2.000 de mijloace tehnice.

Redactorii ZIUA de Constanța vor fi la locul evenimentului de unde vor transmite în direct întâlnirea înalților oficiale.


Totodată vom transmite live, pe pagina de Facebook ZIUA de Constanța, aspecte din timpul reuniunii și discuțiilor ce vor avea loc la Mihail Kogălniceanu.



UPDATE3 ora 14.30. Comunicat oficial
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a efectuat joi, 13 iulie a.c., o vizită la Centrul Administrativ „Mihail Kogălniceanu” din județul Constanța. Cu această ocazie, Președintele Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu Președintele Comitetului Militar al Alianței Nord-Atlantice, generalul Petr Pavel, și s-a întâlnit cu piloții români și britanici aflați în baza aeriană din localitate.

În cadrul discuțiilor cu Președintele Comitetului Militar NATO, au fost abordate subiecte de actualitate de pe agenda Alianței Nord-Atlantice. Președintele României a afirmat hotărârea țării noastre de a respecta angajamentele asumate la nivel Aliat privind alocarea a 2% din PIB sectorului apărării, dezvoltarea de capabilități de apărare și participarea la misiuni și operații NATO. Președintele Klaus Iohannis a subliniat faptul că România a atins ținta procentuală asumată pentru finanțarea apărării, iar contribuția națională la misiunile NATO rămâne una semnificativă atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ.

De asemenea, Președintele României a evidențiat implicarea națională substanțială în consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO în flancul estic, prin intermediul prezenței înaintate adaptate (tailored Forward Presence) în România și regiunea Mării Negre. În context, Președintele Iohannis a apreciat importanța deosebită a exercițiilor multinaționale desfășurate pe teritoriul național și a misiunilor aliate de poliție aeriană întărită care contribuie la îmbunătățirea apărării colective.

Președintele Comitetului Militar al NATO, generalul Petr Pavel, a apreciat eforturile și contribuția importantă a României în cadrul Alianței Nord-Atlantice, fiind evidențiate alocarea a 2% din PIB cheltuielilor pentru apărare, participarea substanțială a militarilor români la Misiunea Resolute Support în Afganistan și implementarea măsurilor subsumate prezenței înaintate adaptate în zonă. 

Oficialul NATO a afirmat susținerea pentru implementarea deplină a măsurilor de consolidare a apărării colective și descurajare pe flancul estic. Totodată, generalul Petr Pavel a accentuat că este necesară sporirea măsurilor de securitate pentru combaterea terorismului și proiectarea stabilității în vecinătatea sudică a spațiului euroatlantic.

În continuarea vizitei la Mihail Kogălniceanu, comandantul Centrului i-a prezentat Președintelui României facilitățile din cadrul bazei, subliniind principalul rol al Centrului, acela de a asigura Sprijinul Națiunii Gazdă (Host Nation Support) pentru militarii din țările Aliate sau partenere ale NATO. De asemenea, a fost prezentată tehnica de aviație din bază, pe care militarii români și omologi aliați sau parteneri o folosesc pentru derularea de activități comune de instruire, precum și pentru desfășurarea de misiuni și exerciții multinaționale în cadrul NATO.   

În acest context, Președintele Klaus Iohannis a vizitat un sistem de rachete PATRIOT dislocat în bază, fiindu-i prezentate în detaliu elementele componente, caracteristicile tehnice și modul de funcționare.

În cadrul turului Centrului Administrativ „Mihail Kogălniceanu”, Președintele României s-a întâlnit cu piloții românii și cei britanici, context în care a evidențiat excelenta cooperare dintre țara noastră și Regatul Unit al Marii Britanii în domeniul apărării și i-a felicitat pe militari pentru contribuția importantă la întărirea securității în România și în regiune, precum și în întreg spațiul euroatlantic.

Cei 160 de militari britanici și cele patru aeronave Eurofighter Typhoon din dotarea forțelor aeriene regale se află în România în perioada mai – august a.c. pentru a desfășura misiuni de poliție aeriană întărită și pentru a se instrui în comun cu militarii români. Piloții britanici au participat alături de cei români la exercițiul Noble Jump 2017, urmând să ia parte și la exercițiul Saber Guardian. 

În dialog cu piloții și tehnicienii români și britanici, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat faptul că activitățile comune de poliție aeriană întărită reprezintă expresia coeziunii și a unității în cadrul NATO, contribuind totodată la creșterea capacității de reacție a forțelor. Președintele României i-a îndemnat pe militarii români și britanici să continue excelenta cooperare bilaterală în beneficiul apărării colective și a securității euroatlantice.      

În finalul vizitei la Centrul Administrativ „Mihail Kogălniceanu”, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a urmărit un exercițiu de poliție aeriană efectuat cu aeronavele MIG 21 Lancer, F-16 și  Eurofighter Typhoon. Desfășurarea aeronavelor din dotarea forțelor aeriene române și britanice ilustrează modul real de acțiune conjugată a forțelor în context aliat.


UPDATE2 ora 13.00:

Mă bucur că am întâlnit aici cu adevăraţi profesionişti.

O adevărată echipă de români profesionişti care s-a integrat foarte bine cu piloţii străini şi cu echipele care îi însoţesc.

Referitor la sistemul de rachete Patriot Iohannis spune că nu solicitare principală în acest sens şi nu am de gând să le răspund celor care critică .

UPDATE ora 11.00:
 

În acest moment a ajuns aici, la Mihail Kogălniceanu, unde se va întâlni cu președintele Comitetului militar NATO, generalul Petr Pavel.

Șeful statului a fost întâmpinat de șeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă.

Garda de onoare a prezentat onorul celor doi înalţi oficiali, după care Iohannis şi Petr Pavel s-au retras într-una din clădirile bazei americane pentru discuţii.


La întâlnire participă reprezentanţi români şi ai ONU, specialişti în probleme militare, după care cele două delegaţii vor vizita expoziţia de tehnica militară, vor asista la un zbor demonstrativ şi vor sta de vorbă cu piloţii.  


Sursa foto: ZIUA de Constanta

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii