La împlinirea a 69 de ani de la evenimentele din 18 mai 1944 O delegaţie a tătarilor din România, alături de tătarii din Crimeea (galerie foto)
La împlinirea a 69 de ani de la evenimentele din 18 mai 1944: O delegaţie a tătarilor din România, alături
23 May, 2013 00:00
ZIUA de Constanta
2552
Marime text



În perioada vizitei, membrii delegaţiei din România au participat la mitingul organizat în Piaţa Centrală din Simferopol, alături de peste 45.000 de tătari din Crimeea, dar şi din alte colţuri ale lumii, dar au vizitat şi câteva obiective istorice, precum Palatul Hanilor Crimeeni din Bahcesaray şi Palatul Livadia. Aşa cum se menţionează într-un comunicat de presă, membrii conducerii UDTTMR au fost oaspeţii liderului Mişcării Naţionale a Tătarilor Crimeeni, Mustafa Abdulcemil Kirimoglu. În contextul acestei întâlniri, preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, a pus accent pe consolidarea relaţiilor dintre tătarii din România şi cei din Crimeea şi, în această ordine de idei, a propus semnarea unor protocoale oficiale între Radio Meydan şi Radio T şi susţinerea învăţării limbii tătare în România printr-un parteneriat între Universitatea din Simferopol, UDTTMR şi Universitatea „Ovidius” din Constanţa, prin care profesori de la universitatea crimeeană să predea limba tătară în cadrul instituţiei de învăţământ superior constănţene. De menţionat este că Gelil Eserghep s-a întâlnit şi cu preşedintele Congresului Mondial al Tătarilor, Refat Chubarov, cu reprezentanţi ai Universităţii din Simferopol şi ai Radio Meydan.
Niciun alt popor deportat nu s-a mai întors la locurile natale cu dorinţa de a lua totul de la zero, să-şi recapete istoria, pământurile şi tot ce a aparţinut odinioară tătarilor. Voi v-aţi întors în patria mamă de bună voie şi fără ajutorul cuiva, fără a avea vreun alt stat sprijin şi pentru asta meritaţi toată consideraţia noastră şi personal o să mă rog mereu pentru voi. Eu sunt numai liderul tătarilor din România, dar voi îl aveţi aici pe Mustafa Abdulcemil Kirimoglu, cel căruia îi datorăm faptul că noi toţi suntem astăzi strânşi aici. În urmă cu 69 de ani, trupele lui Stalin nu au ţinut cont de nimic când i-au deportat pe tătari, nu s-a făcut nicio diferenţă atunci între cei care erau de stânga sau de dreapta, toţi fiind luaţi la grămadă, urcaţi în vagoane şi trimişi departe de locurile natale, iar în memoria tuturor celor de atunci noi avem datoria să rămânem uniţi”.
Din delegaţie au mai făcut parte deputatul UDTTMR, Varol Amet, prim-vicepreşedintele Samir Menan, vicepreşedintele Nagi Gelal şi Urfet Nubin, preşedinta Organizaţiei de Femei.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii