Lepădarea de Mazăre continuă până la uşa… portului. Lui Făgădău „nu-i plac“ acţiunile de la Portul Constanţa
Lepădarea de Mazăre continuă până la uşa… portului. Lui Făgădău „nu-i plac“ acţiunile de la PortulÎn contextul unei conferinţe de presă de la finalul şedinţei extraordinare de Consiliu Local, Făgădău a afirmat că este „exclus“ ca municipalitatea să-şi dorească să obţină vreun pachet de acţiuni portuare. Asta după ce, amintim, Primăria Constanţa, pe vremea când era condusă de Radu Mazăre, iar Făgădău era viceprimarul său, s-a străduit să obţină un pachet şi mai mare de acţiuni ale Portului, reuşind, în final, să le piardă chiar şi pe cele pe care le-a avut până atunci.
„Realităţile se schimbă în România şi o decizie a Curţii Constituţionale (CC) clarifică plenar acest lucru. Chiar dacă vorbim de transferul dintre autorităţi publice, nu se va mai putea face nimic gratuit, ci cu justă despăgubire. Poate dacă următorul consiliu local va găsi de interes sau resursele necesare să cumpere acţiuni la o firmă care administrează Portul Constanţa, să o facă. Eu nu am de gând acest lucru!“, a afirmat Făgădău.
Viceprimarul cu atribuţii de primar al Constanţei a mai spus că activitatea portuară afectează şi oraşul Constanţa, dar asta nu înseamnă că administraţia îşi doreşte să deţină acţiuni în firma care administrează Portul. „Nici nu ştiu care este Master Planul de dezvoltare al Portului, nu l-am văzut în viaţa mea, şi cred că asta spune multe. De aceea, cred că este nevoie să purtăm nişte discuţii, dar fără să cerem noi, ca autoritate, acţiuni de la firma care administrează Portul Constanţa“, a precizat acesta , la finalul şedinţei.
Făgădău a precizat că vrea un dialog permanent cu operatorii din Port şi cu sindicatele, iar administraţia portuară să îşi facă treaba. Viceprimarul a mai spus că îşi doreşte un parteneriat cu Portul şi, de asemenea, menţinerea unui echilibru între ceea ce există la ora actuală în Port şi dorinţele de dezvoltare ale operatorilor portuari.
„Mărturisesc că nu înţeleg de ce ne-am dori cu toţii ca o firmă care administrează Portul să aibă un profit din ce în ce mai mare. Profitul ar trebui să se regăsească în modul de viaţă al constănţenilor, în activitatea economică a oraşului“, a mai spus, ieri, Decebal Făgădău.
Cât despre transcrierile interceptărilor în care Decebal Făgădău apare vorbind cu fostul său şef, Radu Mazăre, acesta a ţinut să precizeze că este mândru de ce spunea în acea discuţie. „Sunt mândru de ce spuneam acolo. Unu - faptul că ştiam problema şi doi - că eu mă adresez respectuos, indiferent de interlocutor. Mai mult, deşi am fost luat pe nepregătite, eu cunoşteam problemele Constanţei, despre care vorbeam în interceptările procurorilor“, a conchis Făgădău.
Reamintim că, anul trecut, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Constanţa a luat în primă instanţă decizia în cazul avizării Master Planului Portului Constanţa. Astfel, documentul necesită evaluare de mediu, urmând să fie supus aprobării cu aviz de mediu. Strategia de Dezvoltare a Portului Constanţa propusă până în 2040 a fost dezbătută la APM Constanţa într-un grup de lucru, de-a lungul ultimelor luni, la care au fost invitaţi să participe reprezentanţii mai multor autorităţi competente. Recent, APM Constanţa a decis să respingă Master Planul Portului Constanţa.
După Port, Decebal Făgădău a „ajuns“ şi în cartierul Herni Coandă. Astfel, un alt subiect abordat de primarul interimar al oraşului a vizat noile blocuri care vor fi construite aici. Făgădău a explicat că există trei proiecte în acea zonă: un prim proiect vizează blocurile în care locuiesc deja chiriaşii, evacuaţi din propriile case, prin retrocedări. Un alt proiect pentru acea zonă vizează locuinţele sociale, iar ultimul face referire la ridicarea de către Primăria Constanţa, prin RAEDPP, a zece noi blocuri. Potrivit lui Făgădău, noile blocuri din campusul social vor avea alte dimensiuni faţă de cele existente, însă acesta nu a dorit să facă mai multe precizări pe această temă.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp