Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:28 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Minunea de la RADET. Mii de debranșări, pierderi - zero RADET Constanța, prins în lupta dintre sindicate

ro

27 May, 2016 00:00 2918 Marime text
Ieri, la sediul Regiei Autonome de Distribuire a Energiei Termice (RADET) din Constanța a avut loc o conferință de presă, în cadrul căreia conducerea regiei a anunțat atât rezultatele pentru anul 2015, cât și măsurile pe care le va lua RADET Constanța în viitorul apropiat.
 
Astfel, conducerea RADET Constanța se laudă că măsurile întreprinse în a doua jumătate a anului 2015 au redus pierderile financiare ale regiei la zero, pierderea fiind de doar 0,4% din cifra de afaceri, conform rezultatului financiar pentru anul 2015. Mai mult decât atât, rezultatul financiar pe primul trimestru arată un profit al regiei de 2.450.072 de lei, acest lucru datorându-se și creșterii gradului încasărilor, de peste 93%.

Soluția salvatoare pentru constănțenii rămaşi fără apă caldă din cauza vecinilor care nu și-au achitat facturile

De asemenea, conducerea RADET a anunțat că a propus administrației locale un proiect de distribuție pe orizontală și contorizarea la „ușa consumatorului final, proiect ce ar putea fi implementat odată cu proiectul mai amplu de reabilitare a clădirilor de locuit”, a precizat directorul RADET Constanța, Liviu Popa.
 
Potrivit conducerii regiei, proiectul-pilot ar fi deja aplicat de către regie, prin realizarea unei instalații demonstrative într-un bloc situat pe strada Soveja numărul 77. În acest bloc, două apartamente nu ar fi conectate la rețeaua RADET, iar apa caldă de consum ar ajunge foarte greu la temperatura optimă. Dacă proiectul va da rezultatele așteptate, în luna iunie, atunci când va fi implementat, autoritatea locală ar trebui să plece urechea la sugestiile regiei.
 
Conducerea RADET Constanța a făcut și câteva precizări legate de protestul neautorizat al reprezentanților Energo RADET, angajați ai regiei, organizat în urmă cu două zile. De menționat că aceiași angajați au mai protestat și în data de 26 aprilie. De altfel, membrii sindicatului spun că vor protesta până când actuala conducere a regiei își va da demisia. Aceştia vor restituirea unor sume de bani despre care susţin că au fost reținute abuziv în perioada octombrie 2015 - ianuarie 2016.
 
„Aceste drepturi le sunt încălcate prin faptul că li se refuză apartenenţa la sindicatul Energo RADET, în schimb, li se reţine în continuare cotizaţia pentru sindicatul prieten cu conducerea - Alianţa 2012, sindicat care, din 2012, a cedat fără luptă drepturi importante ale salariaţilor: drepturi salariale, drepturi la zile de concediu, sporuri, cum ar fi cel pentru sărbători legale”, a declarat liderul de sindicat Petrică Mădulărescu.
 
În replică, directorii regiei afirmă că au încercat de mai multe ori să poarte discuții cu protestatarii, dar că liderul acestora nu se prezintă la întâlnirile fixate.
 
„Pe 16 mai ne-am întâlnit cu cei care au protestat, să purtăm un dialog și să vedem ce revendică. Cu toate acestea, am stabilit o nouă întâlnire pe 23 mai, dar liderul sindicatului Energo - RADET, inginerul Petrică Mădulărescu, nu s-a prezentat. Dânsul face o regulă din a-și convoca întreg efectivul de membri în fața sediului regiei”, a mai precizat conducerea RADET.
 
Directorii regiei susțin că singurul sindicat reprezentativ din regie, care deține peste 70% din numărul de angajați, este Alianța 2012, având în vedere că 23% dintre angajați nu fac parte din niciun sindicat.

Context. Bătălia sindicatelor la RADET Constanța

Reamintim că în cadrul Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice Constanţa există două sindicate: Alianţa 2012 şi Energo RADET. Din toate discuţiile purtate de-a lungul anilor, conducerea regiei ar recunoaşte doar Alianţa 2012 ca formă sindicală, ignorând Energo RADET. Ba, mai mult, din câte spune liderul Petrică Mădulărescu, deşi de la 1 ianuarie 2016 conducerea RADET ar trebui să reţină şi să vireze către sindicat contribuţia celor 152 de membri de sindicat, acest lucru nu se întâmplă. Petrică Mădulărescu spune că o parte dintre membrii sindicatului Alianţa 2012 au trecut la Energo RADET, însă cotizaţia de membru li se opreşte împotriva voinţei lor şi banii se duc tot la Alianţa 2012.

UPDATE, 3 iunie

În urma conferinţei de presă, susţinută de directrorul  RADET Liviu Popa, liderul sindicatului Energo RADET, Petrică Mădulărescu, a transmis, pe data de 3 iunie, către cotidianul ZIUA de Constanţa, următoarele precizări:
 
„Având în vedere că în data de 26.05.2016 orele 12.00 la  conferinţa de presă de la sediul  RADET Constanţa din strada Badea Cârţan nr.14A, directorul general interimar Dorel Liviu Popa a făcut mai multe afirmaţii neadevărate, defăimătoare, de natură să inducă în eroare atât salariaţii RADET, cât şi opinia publică, care au adus atingere imaginii mele profesionale şi personale, solicit ca în virtutea  Legii Dreptului la replică completat de art.1 pct.30 din OUG 181/2008  art.41 alin.1;2;3, să fac câteva precizări:

- Conform cu legea 60/1991 art.3- protestul care s-a desfăţurat în incinta sediului RADET Constanţa din strada Badea Cârţan nr.14A este pe deplin legal şi întemeiat, având în vedere abuzurile repetate ale  conducerii RADET Constanţa, cât şi a sindicatului Alianţa 2012, condus de Costel Dram, care nu deţine 70% din salariaţii RADET.

- Prima solicitare a iniţierii Dialogului social a fost făcută de sindicatul „ENERGO RADET” încă din data de 22.05.2015, dar neonorată de conducerea abuzivă a RADET, mai bine de 1 an ş reiterata prin petiţia din data de 15.04.2016 în care revendicam şi drepturi salariale neplătite, dar stipulate în Contractul Colectiv de Muncă, dar şi reţinerea şi virarea cotizaţiilor de sindicat ale salariatilor membrii sindicatului ENERGO-RADET printre altele. Prima întâlnire acceptată de conducerea RADET a avut loc abia în data de 16.05.2016, deci la mai bine de o lună faţă de petiţia noastră. În cuprinsul  Procesului Verbal al întâlnirii s-au înregistrat doar ceea ce a convenit conducerii RADET Constanţa, nu şi doleanţele din petiţia sindicatului ENERGO-RADET, iar la prezentarea Procesului Vebal am constat cu stupoare că nu mai avea nici măcar conţinutul anterior. În data de 20.05.2016 am înştiinţat conducerea RADET Constanţa că nu putem onora invitaţia din data de 23.05.2016 stabilită în mod unilateral, deoarece aveam deja planificata şedinţa de sindicat cu membrii noştr, dar că suntem dispuşi la stabilirea de comun acord a unei alte date, la care am primit ca răspuns decizia de sancţionare cu retrogradare din funcţie în data de 25.05.2016.

- Înfiinţarea sindicatului ENERGO-RADET a avut  loc în data de 19.03.2015, ca urmare a nemulţumirilor acumulate de salariaţii  RADET, ale caror drepturi legale sunt în continuare încălcate de conducerea RADET Constanţa, dar şi cu largul concurs al sindicatului Alianţa 2012 condus de Costel Dram. În cea ce priveşte capitalul propriu invocat de Dorel Liviu Popa, comunic faptul că politica nu reprezintă nimic pentru persoana mea şi nu candidez iî acest sens pentru vreo funţie.

- Mărirea salariului prin aşa-zisă negociere selectivă, nu este decât o alta înşelătorie şi abuz,  totodată pentru că de fapt acestora li s-a redus salariul prin micşorarea coeficientului avut de salariaţi, conform grilei de salarizare anterioare, grilă care a fost scăzută cu 0,35 pentru fiecare categorie de salariaşi ai RADET şi care nu a fost adusă la cunoştiinţă salariatilor nici până azi.


- Aşa-zisa redresare a RADET Constanţa nu este de fapt decât  un regres ruţinos, caliatea serviciilor RADET a scăzut ca urmare a creşterii numărului de reclamaţii pentru parametrii furnizaţi la consumatori, cât şi a numărului mare de procese-pierdute de RADET în insanţele de judecată, toate acestea având un impact negativ asupra prestigiului regiei. În încheiere doresc să mai precizez că absolut toate afirmaţiile pot fi probate şi le voi face publice dacă va fi  nevoie. Preşedintele sindicatului ENERGO-RADET, Mădularescu Petrică.
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii