Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:45 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Montarea repartitoarelor de caldură devine obligatorie Popa - “Legea nu poate fi dusă la îndeplinire”

ro

09 Oct, 2015 00:00 2833 Marime text
 
România a aderat la normativele de eficienţă energetică, transpuse prin Legea 121/2014. Concret, românii trebuie să se conformeze  prevederilor directivei europeane 27/2012. Normativul stipulează un cadru comun de măsuri pentru promovarea eficienţei energetice pe teritoriul Uniunii Europene, cu scopul de a se asigura atingerea obiectivului principal al UE, respectiv 20% în materie de eficienţă energetică până în 2020.

Potrivit Legii nr.121/2014, locatarii branşaţi la sistemul centralizat de încălzire sunt obligaţi să îşi monteze, până la 31 decembrie 2016, repartitoare pentru repartizarea costurilor energiei termice. Concret, la articolul 10, alin.(5) se menţionează: “În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, este obligatorie montarea contoarelor până la 31 decembrie 2016 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere al costurilor, este obligatorie montarea repartitoarelor individuale de costuri pe toate corpurile de încălzire din fiecare unitate imobiliară în parte”.

Problema este că, normativul invocat (n.r. Legea 121 din 2014) stabileşte un termen limită de punere în practică însă nu prevede şi sursa care va asigura finanţarea procesului de contorizare a apartamentelor (cu repartitoare de costuri - contoare sau repartitoare clasice). La art.1 alin. (2) legiuitorul precizează că ”măsurile de politică în domeniul eficienţei energetice se aplică pe întreg lanţul: resurse primare, producere, distribuţie, furnizare, transport şi consum final”. În acest context, directorul RADET Constanţa, Liviu Popa, a explicat faptul că “această lege nu poate fi dusă la îndeplinire atâta timp cât sursa de finanţare nu este indicată”.

Tipic românesc

De asemenea, la articolul 3 al normativului se menţionează că un department nou înfiinţat în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) va elabora  Planul Naţional de Acţiune în Domeniul Eficienţei Energetice şi “programe aferente de îmbunătăţire a eficienţei energetice la nivel naţional, precum şi a economiilor de energie rezultate în urma prestării de servicii energetice şi a altor măsuri de îmbunatăţire a eficienţei energetice”. Ori, pe aceste teme nu s-au făcut informări ale opiniei publice şi instituţiilor implicate în proces. Este tipc românesc să dai sarcini fără a indica sursele de finanţare, iar vinovat de neîndeplinirea lor să devină, într-un final, tot contribuabilul.

O veste bună vine, cel puţin deocamdată, pentru cei care au apucat să-şi monteze repartitoare clasice. Aceştia nu vor fi obligați să le înlocuiască, însă directorul RADET Constanţa  a atenţionat constănţenii că repartitoarele respective nu măsoară cu exactitate consumul de căldură, în timp ce noile contoare au un aport substanţial în reducerea cuantumului facturilor la încălzire. “Repartitoarele clasice sunt aparate adimensionale şi nu indică o unitate de măsură internaţională. Acestea acumulează un număr de unităţi, iar locatarii unui bloc sau de pe o scară achită consumurile repartizate pe o normă, nu cele făcute real, de fiecare apartament” , a precizat directorul Liviu Popa. Dacă vă decideţi să vă conformaţi prevederilor legale în vigoare, directorul RADET Constanţa a anunţat că prețurile pentru contoarele de măsurare a energiei termice încep de la 50 de euro, sumă la care trebuie să adăugaţi contravaloarea manoperei şi nişte costuri adiționale inevitabile.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii