Noi reguli de acces în spital Dănuţ Căpăţînă - „Nu-mi fac griji în ceea ce priveşte mirii, că mireasa e destul de bogată“
Noi reguli de acces în spital: Dănuţ Căpăţînă - „Nu-mi fac griji în ceea ce priveşte mirii, că mireasa
15 Apr, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
3023
Marime text
În timp ce „pseudoziarişti” şi-au „permis” să informeze opinia publică despre situaţia fără precedent în care se află bolnavii de cancer din Dobrogea şi să prezinte punctele de vedere ale parlamentarilor de Constanţa pe acest subiect, conducerea Spitalului Judeţean vrea „să informeze corect populaţia Constanţei”.
Numai că, de curând, populaţia municipiului Constanţa şi-a manifestat pe internet nemulţumirea privind măsurile luate de conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa în perioada carantinei, în contextul în care aparţinătorii şi rudele continuau să cumpere, fără a deconta banii cheltuiţi, diverse medicamente şi materiale sanitare. Revenit de la cursurile efectuate la Boston, managerul SCJU Constanţa, Dănuţ Căpăţînă, a susţinut o conferinţă de presă cu intenţia declarată de a „informa corect populaţia Constanţei”.
Printre subiectele abordate, a inclus şi o prezentare a „noilor reguli de acces în spital”. Cel mai probabil, pentru a fi mai bine mediatizate, a fost transmis şi un newsletter prin care anunţa că a fost postat un articol nou, „Noi reguli de acces în spital”. Concret, cei care accesau link-ul ataşat ar fi trebuit să-l vadă şi să-l audă pe managerul SCJU Constanţa, Dănuţ Căpăţînă, prezentând programul de vizită stabilit pentru cei care au rude, prieteni sau cunoştinţe internate în spital, precum şi date despre modul în care aparţinătorii pot obţine informaţii despre pacienţii de care sunt interesaţi (unde sunt internaţi, ce medici îi tratează etc).
Dar, ce să vezi, accesând link-ul respectiv, îl puteai vedea şi asculta, timp de şapte minute şi jumătate, pe managerul SCJU Constanţa, Dănuţ Căpăţînă, explicând şi prezentând demersurile pe care le-a făcut astfel încât Secţia de Radioterapie a spitalului să nu fie închisă… Dar, s-a închis. La câteva ore, mai precis, în jurul orei 15.00, dacă intrai pe acelaşi link aveai să afli, cu adevărat, noile reguli de acces în spital, pentru că filmuleţul fusese înlocuit: de la „Spital Conferinţă 01“ se trecuse la „Spital Conferinţă 02“. Inclusiv scurta prezentare ce precede filmarea a fost înlocuită: de la „Toţi pacienţii programaţi la radioterapia Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă «Sf. Apostol Andrei» Constanţa vor primi tratament la Bucureşti”, s-a trecut la „Noile reguli de acces în spital. Programul de vizită şi punct de informare a aparţinătorilor”.
Ce vor guvernanţii şi ce se întâmplă în realitate
Miercuri, 13 aprilie, premierul Dacian Cioloş transmitea un mesaj cu prilejul prezentării primului Plan Național Multianual Integrat de Control al Cancerului pentru perioada 2016-2020. „Dorim o schimbare de paradigmă în România în domeniul sănătății, astfel încât să punem în centrul atenției pacientul, cu grijile și problemele sale. Trebuie să punem un accent mai mare pe politica de prevenție și să asigurăm condiții decente de lucru personalului medical”, sublinia prim-ministrul. El a dat asigurări că Executivul va susține acest program de acțiune împotriva cancerului, care beneficiază de finanțare europeană, și speră să fie aprobat la nivelul Guvernului până în luna iunie.
Între timp, la Constanţa tocmai ce s-a închis Secţia de Radioterapie din cadrul SCJU, iar bolnavii de cancer vor fi transportaţi la Bucureşti, pentru a putea beneficia de radioterapie.
În fragmentul video iniţial de care aminteam mai sus, printre alte informaţii, managerul SCJU Constanţa, Dănuţ Căpăţînă, detaliază avantajele pe care spitalul le-ar avea în urma concesionării Serviciului de Radioterapie. Asta presupune interes din partea unor firme din ţară sau din străinătate. Dar Căpăţînă ne-a liniştit: „O concesiune de servicii s-ar face repede. (…) Sunt o grămadă de firme, nu-mi fac griji în ceea ce priveşte mirii, că mireasa (n.r. referire la Serviciul de Radioterapie din SCJU Constanţa) e destul de bogată”. Şi totuşi, se preferă varianta de a fi dată altcuiva!?
În cadrul întâlnirii cu presa din data de 12 aprilie, managerul Dănuţ Căpăţînă a fost întrebat, în contextul preconizatei concesionări a Serviciului de Radioterapie, dacă în Constanţa sau în altă zonă a ţării există un privat care ar putea fi interesat să-l preia. Răspunsul acestuia a fost ferm: „Nu există. Şi nu există, în afară de Bucureşti, nicăieri în ţară… Poate veni cineva din Austria, poate veni cineva din Germania…”.
Numai că informaţia managerului SCJU Constanţa este parţial eronată. Încă din vara anului trecut (4 august 2015), în cadrul unei emisiuni TV difuzate de DIGI24, „România Furată. Afacerea Radioterapia”, se menţiona: „În România există 21 de centre de radioterapie, dintre care şase private: NeoLife, Gral Medical, Polisano Sibiu, Centrul de Diagnostic şi Tratament Braşov şi Centrul de Radioterapie Amethyst, cu sucursale la Otopeni şi Cluj. În 2014, Casa de Asigurări a cheltuit aproape 8 milioane de euro (7.917.045 de euro), pentru proceduri medicale legate de radioterapie. Din aceşti bani, aproape 3,5 milioane (3.418.181 de euro) s-au dus către centrele private, unde pacienţii au putut primi gratuit doar o parte din tratamentul oncologic”.
Citeşte şi ROMÂNIA FURATĂ. Afacerea Radioterapia
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii