Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:17 27 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Omagiu adus unui mare duhovnic al ortodoxiei Un veac de la naşterea părintelui spiritual al Dobrogei, Arsenie Papacioc (galerie foto)

ro

11 Aug, 2014 00:00 5023 Marime text
Casa de Cultură din Constanța a fost, ieri, gazda unui simpozion dedicat părintelui Arsenie Papacioc, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea acestuia. Personalitatea marelui duhovnic a fost evocată chiar de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, alături de care s-au aflat şi protosinghelul Ieronim Gheorghiță, duhovnicul Mănăstirii Sfânta Maria Techirghiol, și ieromonahul Ilarion Dan, duhovnicul Mănăstirii Sfânta Cruce. Marele duhovnic al Dobrogei și al ortodoxiei românești a fost sărbătorit și elogiat de cei care i-au fost aproape pe pământul cuprins între Dunăre și mare. De asemenea, în cadrul evenimentului a fost lansat şi un volum de evocări și fotografii, intitulat „Părintele Arsenie Papacioc - 1914-2014. O sută de ani de la naștere“.

Sala de spectacole a fost neîncăpătoare pentru sutele de oameni care au venit să îi aducă un omagiu marelui duhovnic al ținutului binecuvântat dintre Dunăre și Mare. „Este un moment omagial. Evenimentul de astăzi se adresează nu doar preoților, ieromonahilor, ci tuturor credincioșilor care au venit să îl caute pe părintele Arsenie“, a declarat Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, pentru cotidianul ZIUA de Constanța.

„Nimeni nu a aflat de la el decât un adevăr puternic, scânteietor“

Manifestarea cultural-spirituală a fost organizată de  Mănăstirea Sfânta Maria Techirghiol, împreună cu Arhiepiscopia Tomisului, şi însufleţită de cântecele religioase interpretate magistral de Corala „Armonia“ a Arhiepiscopiei Tomisului.

„Părintele Arsenie Papacioc a trăit într-o asemenea sinceritate faţă de el însuși și față de oameni și într-o iubire atât de mare pentru Dumnezeu, încât este uimitor echilibrul pe care l-a exprimat în cuvinte și în atâtea pilde. A fost o mare personalitate, care s-a apropiat cu adevărat de spiritul oamenilor, iar celor pe care i-a primit le-a trimis cuvinte adevărate - ca niște săgeți în sufletele lor. Nimeni nu se putea ascunde de părintele Arsenie. Avea o privire care sfredelea și o putere atât de mare de a captiva, încât intra în dialog cu sufletul oricărui om. De aceea l-au căutat de la oameni de știință, până la politicieni sau oamenii cei mai simpli; nimeni nu a aflat de la el decât un adevăr puternic, scânteietor, care i-a pus pe gânduri pe cei nehotărâți, pe cei cu dublă gândire, astfel încât părintele Arsenie trebuie să ne rămână ca un reper în viața noastră, acum și tot timpul“, a spus ÎPS Teodosie.

Considerat unul dintre cei mai mari duhovnici ai ortodoxiei, părintele Arsenie Papacioc s-a născut în comuna Perieţi, judeţul Ialomiţa, la 13 august 1914, plecând la Domnul în anul 2011, pe data de 11 iulie. Numele civil al lui Arsenie a fost Anghel. În 1976, a devenit duhovnicul Mănăstirii Sfânta Maria din Techirghiol. Părintele Papacioc a trecut prin închisorile comuniste alături de alte mari feţe monahale. A fost arestat și condamnat sub regimul mareșalului Ion Antonescu, în 1941, pentru apartenența la Mișcarea Legionară. S-a călugărit în 1946, după eliberare, și s-a nevoit la Mănăstirea Antim din București până în 1949. Între 1949 şi 1950, a fost sculptor la Institutul Biblic, iar în anul 1951, a devenit preot la Seminarul Monahal de la Mănăstirea Neamț. Între 1952 şi 1958, a fost preot la Mănăstirea Slatina. În vara anului 1958, a fost arestat din nou, deoarece făcea parte din grupul „Rugul Aprins“. Condamnat la 20 de ani de muncă silnică, a fost grațiat, în 1964, de la închisoarea Aiud.

Sursa: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii