Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:18 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorii DNA Constanţa acuză - fraudă cu fonduri europene şi alte infracţiuni legate de reabilitarea unor monumente istorice

ro

20 Apr, 2016 00:00 5383 Marime text
 

Andrei Bodean, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, a dispus, ieri, trimiterea în judecată sub control judiciar a lui Constantin Dima, administrator al SC Mara Construct SRL. În cauză, Andrei Bodean vorbeşte despre fraudă cu fonduri europene şi alte infracţiuni legate de reabilitarea unor monumente istorice din judeţul Constanţa. Faţă de Dorin Răzvan RipiciucDaniela Elena Dumitrescu şi Aurica Stoian, membri ai Comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, procurorii au dispus soluţia clasării.
 
Potrivit rechizitoriului, Constantin Dima este bănuit de constituire a unui grup infracţional organizat, de folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată (două fapte), de evaziune fiscală, în formă continuată (două fapte), de spălare a banilor (două fapte), precum şi de fals în declaraţii. În cauză a mai fost deferit Justiţiei, tot sub control judiciar, Toma Mihai, administrator al SC Eva Solution SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, şi spălare a banilor.
 
Tot procurorul Andrei Bodean i-a mai trimis în judecată, în prezenta cauză, în stare de libertate, pe Khalid Ouahmane, administrator al SC Nord Colorado SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, şi spălare a banilor, Cristea Marian Enache, administrator al SC Nicotrans Eurologistic SRL şi SC Professional Equipment Solutions SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: constituire a unui grup infracţional organizat, spălare a banilor (două fapte), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, şi evaziune fiscală, în formă continuată, Marian Iulian Dumitru, administrator al SC Clasic Confort International SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: constituire a unui grup infracţional organizat şi spălare a banilor, Lucian Petrache, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la spălarea banilor şi complicitate la spălarea banilor.
 
Mai departe, SC Mara Construct SRL este suspectată de constituire a unui grup infracţional organizat, de folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată (două fapte), de evaziune fiscală, în formă continuată (două fapte), şi de spălare a banilor (două fapte), SC Nord Colorado SRL este bănuită de constituire a unui grup infracţional organizat, de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, şi de spălare a banilor.
 
SC Nicotrans Eurologistic SRL este acuzată de constituire a unui grup infracţional organizat şi de spălare a banilor, SC Professional Equipment Solutions SRL, de constituire a unui grup infracţional organizat, de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, de evaziune fiscală, în formă continuată, dar şi de spălare a banilor.
 
SC Clasic Confort International SRL este acuzată de constituire a unui grup infracţional organizat, dar şi de spălare a banilor, în timp ce SC Eva Solution SRL este bănuită de constituire a unui grup infracţional organizat, de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, dar şi de spălare a banilor.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, „în perioada 19.09.2011 - 10.09.2015, în contextul atribuirii şi executării a două contracte de lucrări privind „Reabilitarea Monumentului Triumfal Tropaeum Traiani“ şi „Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava“, inculpatul Dima Constantin, în calitate de administrator al SC Mara Construct SRL, a falsificat şi a depus mai multe documente în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, de la bugetul de stat şi din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa, în valoare totală de 37.434.195 de lei“.

 
„Începând cu luna aprilie 2012, inculpaţii Dima Constantin, SC Mara Construct SRL şi Petrache Lucian au constituit un grup infracţional organizat la care au aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi, al cărui scop l-a constituit comiterea mai multor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare a banilor obţinuţi în maniera de mai sus.
 
Concret, aceştia au înregistrat în contabilitatea firmelor pe care le controlau cheltuieli nereale reprezentând sume facturate pentru operaţiuni comerciale în fapt inexistente. Astfel, acţionând în această modalitate, inculpaţii au diminuat baza impozabilă, prejudiciind bugetul de stat cu suma totală de 4.884.387,07 lei, ce reprezintă taxa pe valoarea adăugată şi impozit pe profit. În aceeaşi perioadă, sumele de bani primite în modalitatea amintită mai sus, sub formă de fonduri europene şi de la bugetul local, au fost transferate în scopul disimulării originii lor ilicite“, potrivit rechizitoriului.
 
ANAF şi Consiliul Judeţean Constanţa s-au constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 53.880.674 de lei, reprezentând presupusul prejudiciu produs bugetului de stat prin presupusa săvârşire a infracţiunilor de evaziune fiscală şi prejudiciul provocat prin faptele comise în legătură cu cele două proiecte.

Pânza de păianjen a firmelor şi afaceriştilor

Societatea Mara Construct SRL a fost înfiinţată în anul 2007 şi are sediul în comuna Mihail Kogălniceanu, strada Tomis, judeţul Constanţa. Maria Cătălina Lăpăduş, născută în oraşul Constanţa, este proprietarul firmei, fiind unicul asociat al societăţii. Aceasta este fiica Sandei Ciocoiu, de la Conpress Holding, şi fina de cununie a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu.
 
Administratorul firmei a fost, până la 1 martie 2016, Constantin Dima, născut în ianuarie 1960, în Ploieşti, judeţul Prahova. De la 1 martie 2016 însă, administrator figurează Gheorghe Ciocoiu. Domeniul de activitate al firmei constă în „lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“.
 

Pe lângă fostul administrator, Constantin Dima, a fost trimisă în judecată sub control judiciar şi persoana juridică SC Mara Construct SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată (două fapte), evaziune fiscală, în formă continuată (două fapte), spălare a banilor (două fapte).
 
Trimis în judecată a fost şi Mihai Toma, aflat în prezent în arest, în calitate de administrator al firmei Eva Solution SRL. Conform Registrului Comerţului, numele lui Mihai Toma a fost asociat de-a lungul timpului şi cu firmele Building Prosper Business SRL (unde este şi administrator), din Bucureşti, înfiinţată în 2013, în Eva Solution SRL, din Giurgiu, în Finish Construct Instal SRL, din Bucureşti, dar şi în firmele Instal Isarom SRL (unde este şi administrator), din Giurgiu, unitate radiată, şi Rerei Invest SRL, aflată în faliment.
 
Separat în acest doar, firma Eva Solution este trimisă în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, şi spălare a banilor. Potrivit datelor la zi de la Registrul Comerţului, Eva Solution în are ca asociaţi pe Mihai Toma (71,43%), Elena ioniţă (28,5%), născută în 1993, la Săruleşti, aceasta din urmă fiind, din mai 2014, şi administratorul firmei, care are ca obiect de activitate „lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“.
 
Ouahmane Khalid, cetăţean marocan, rezident în România, a fost, de asemenea, trimis în judecată, în calitate de administrator al SC Nord Colorado SRL. În prezent, acesta nu mai apare ca asociat sau administrator al niciunei firme. În aprilie 2015 însă, acesta şi-a cesionat părţile sociale deţinute în firmă către Cristian Laurenţiu Bucur, care este administrator şi unic asociat în firmă. Anterior, în firmă fuseseră implicaţi şi Florin Diaconu şi Ion Dolea, care, în 2012, şi-au cesionat părţile sociale către Khalid. Numele marocanului a mai fost legat, de-a lungul timpului, şi de firmele SC Manini Design SRL şi SC De Viitor EL-K SRL.
 
Marian Enache a pus bazele firmei Nicotrans Eurologistic SRL în anul 2013, la Sinteşti, Ilfov, mutându-i apoi sediul în capitală. Tot în 2013, acesta şi-a cesionat părţile sociale, dar şi răspunderea administrativă a firmei către Iosif Marius Tini. Firma are ca obiect de activitate „comerţul cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare“.
 
Professional Equipment Solutions SRL, firma din Giurgiu înfiinţată în 2013 de acelaşi Marian Enache, îl are în prezent ca asociat unic pe  Marian Enache Cristea, pe numele său complet, născut în 1990, numit administrator în martie 2013. Firma are ca obiect de activitate „intermedieri în comerţul specializat în vânzarea produselor cu caracter specific“.
 
Tot din Giurgiu este şi firma Clasic Confort International SRL. Aceasta este deţinută de Nicolae Mihai Dumitru, născut în 1991, şi Marian Iulian Dumitru, născut în 1989, acesta din urmă fiind şi administrator. Obiectul de activitate este „comerţ cu ridicata al deşeurilor şi al resturilor“. Nicolae Mihai Dumitru mai apare ca asociat şi în Demmys Recycling SRL, iar Marian Iulian Dumitru, în DMO Construct Prest SRL.
 
Alături de aceste persoane fizice şi juridice a mai fost deferit Justiţiei şi Lucian Petrache, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat,  complicitate la spălarea banilor şi complicitate la spălarea banilor.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de Procedură Penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 

Citeşte şi

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii