Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:17 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Profit.ro Noutăţi privind conducta de gaze care pleacă din Tuzla şi traversează judeţele Constanţa, Călăraşi şi Giurgiu

ro

16 May, 2017 09:49 4744 Marime text
Proiectul conductei Tuzla-Podișor al Transgaz, investiție estimată la peste 278 milioane euro, care ar urma să facă legătura pe țărm dintre perimetrele offshore de gaze naturale din Marea Neagră și sistemul național de transport, ar putea beneficia de cofinanțare nerambursabilă din partea Uniunii Europene, a declarat, la Profit Energy.forum, directorul Departamentului Accesare Fonduri Europene și Relații Internaționale al Transgaz, Ciprian Alic, potrivit profit.ro. 

Conferința a fost organizată cu sprijinul OMV Petrom și Hidroelectrica.

Conducta Tuzla-Podișor face parte din faza a doua a proiectului de gazoduct Bulgaria – România – Ungaria – Austria (BRUA), care va lega rețelele magistrale de gaze naturale din cele patru state. 

"Faza a doua a BRUA este condiționată nu doar de producția, ci și de transportul unor volume masive de gaze offshore din Marea Neagră. Poate fi considerat un proiect comercial, chiar dacă este considerat a fi de interes comun european de către UE. Este vorba de conducta Tuzla-Podișor, o conductă de circa 280 de kilometri, care înseamnă și ea o sumă considerabilă. Vom vedea, din analiza cost-beneficiu în privința căreia suntem în discuții cu Ministerul Fondurilor Europene, ce variantă de finanțare sau cofinanțare nerambursabilă am putea găsi, fie pe Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), fie prin altă soluție", a spus Ciprian Alic. 

Transgaz a solicitat în februarie acord de mediu pentru proiectul conductei Tuzla-Podișor. Aceasta va traversa județele Constanța, Călărași și Giurgiu și are ca termen de finalizare anul 2020. Principalul beneficiar potențial al conductei, consorțiul ExxonMobil-OMV Petrom, estimează că va lua decizia finală de investire cu privire la zăcămintele de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră în 2018, iar producția propriu-zisă ar putea începe în deceniul următor. Analiza viabilității comerciale a zăcămintelor este în plină desfășurare. 

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/ciprian-alic-transgaz-la-profit-energy-forum-conducta-care-va-prelua-gazele-din-marea-neagra-ar-putea-beneficia-de-fonduri-ue-16983013                        
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii